O-STA

Cena košarice v Mercatorju nižja kot primerljivi košarici v Italiji in Avstriji

Raziskava Instituta za ekonomsko diagnozo in prognozo na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru dokazuje, da je Mercatorjeva košarica ključnih izdelkov vsakdanje rabe v zadnjih dveh letih v povprečju 15 odstotkov cenejša od primerljive italijanske, in da so cene izdelkov dnevne rabe v Mercatorju za okoli 20 odstotkov nižje od primerljivih avstrijskih.

Institut za ekonomsko diagnozo in prognozo na Ekonomsko poslovni fakulteti je pod vodstvom izr. prof. dr. Timoteja Jagriča in v sodelovanju s profesorji. dr. Davorinom Kračunom, izr. prof. Jani Beko in doc. dr. Darja Boršič, v letih 2008 in 2009 izvedel dve neodvisni raziskavi Mednarodne cenovne konkurenčnosti Mercatorja s primerljivimi trgovci v Italiji in Avstriji. V vseh izračunih so uporabili samo ponderacijski sistem, ki ga uporablja Statistični urad Republike Slovenije.

Raziskava opisuje splošno cenovno konkurenčnost izdelkov, ki jih prodaja Mercator v Sloveniji, glede na ključne blagovne skupine za potrošnika pri njegovih vsakodnevnih nakupih. Vse primerjalne raziskave cen so bile opravljene v največji meri na osnovi objavljenih statističnih podatkov in za košarice, sestavljene po načelih SURS.

Primerjava cen v Italiji je bila opravljena na osnovi cen podobnih trgovskih podjetij kot so Punto Supermercato, Interspar, Pam, Bipa, Coop, Billa, in Eurospar. Osnovni rezultat analize relativnih maloprodajnih cen, v kateri so bile v primerjavo zajete maloprodajne cene podjetja Mercator in povprečne maloprodajne cene v Italiji v aprilu 2009, je, da je Mercatorjeva košarica za 15% cenejša od primerljive italijanske. V blagovni skupini hrana in brezalkoholne pijače, na primer, cene hrane dosegajo v Mercatorju le 84% italijanske ravni. Ugotovitev o za okoli 15% nižjih cenah v Mercatorju kot v Italiji velja za povprečje celotne košarice, ki pokriva 89,92% tistega vzorca, ki ga sicer v spremljanju cen v Sloveniji uporablja SURS.

Agregatni rezultat analize cen primerljivih trgovcev v Avstriji pa pokaže, da je raven cen proučevane košarice v Avstriji v povprečju za 25.2% višja kot v Sloveniji pri Mercatorju To pomeni, da bi kupec, ki bi se po enake izdelke napotil v trgovine v Avstrijo, zanje v povprečju plačal 25.2% več kot v Sloveniji pri Mercatorju.

Primerjava Mercatorjeve košarice, sestavljene po načelih SURS, z ustreznimi avstrijskimi cenami kaže na izrazito zaostajanje cen primerljivih izdelkov v Mercatorju. To velja tako za povprečje kot tudi za skoraj vse blagovne skupine in podskupine, z višjimi cenami se srečamo le izjemoma. Večino izdelkov na Mercatorjevih policah najdemo z okoli 20% nižjimi cenami, kot bi za enake izdelke plačali v avstrijskih veleblagovnicah.