O-STA

Brezposlenost mladih

Portal Talentiran.si je objavil prvega v seriji člankov o zaposlitveni pismenosti, ki jih pripravljajo v okviru Tedna zaposlitvene pismenosti.

V njem osvetljujejo problematiko brezposlenosti mladih, ki po končanem študiju težko najdejo zaposlitev, še manj pa tako, ki bi jim zagotavljala višjo socialno varnost. Vedno več je priložnostnega zaposlovanja, zaposlitve za nedoločen čas pri mladih praktično ni več, od njih se zahteva veliko stopnjo fleksibilnosti.

Evropske institucije se trudijo, da bi mladim na trgu dela priskočile na pomoč, a to pogosto ni dovolj. Velika konkurenca svežim diplomantom so študentje, in čeprav so razmere na trgu dela resnično neugodne, je ena izmed pomembnih stvari, ki večajo zaposljivost mladih, tudi zaposlitvena pismenost. Ta vključuje tako znanje pisanja življenjepisa, iskanja podatkov, pisanja prošenj in obnašanje na razgovoru ...

O vsem tem so za mnenje povprašali predsednika MSS-ja, Kamala Izidorja Shakerja, ki je med drugim povedal, da Mladinski svet Slovenije skuša problem zaposlovanja mladih približati javnosti in političnim odločevalcem, prav tako pa spodbujajo udejstvovanje mladih v mladinskih mladinskih organizacijah, kjer si lahko naberejo izkušnje in neformalna znanja, socialno mrežo ter različne kompetence, ki jim bodo služile pri procesu osamosvajanja.

Mnenje o brezposlenosti mladih je podal tudi mladi podjetnik Haris Omanović, ki meni, da službe človeku nihče ne podari, temveč si jo mora vsak posameznik prislužiti. Anamarija Mežan pa je študentka, ki na vse skupaj le ne gleda s črnimi očali - meni namreč, da lahko mladi sami za zaposljivost storijo veliko, še preden vstopijo na trg dela.

Celoten članek si lahko preberete na www.talentiran.si (http://talentiran.si/index.php?option=com_content&view=article&id=205:brezposlenost-mladih&catid=11:lanki&Itemid=15 ),

Za informacije pa so vam na voljo sodelavke Portala talentiran.si: alenka@talentirana.si, stasa.barbic@talentirana.si ali tadeja@talentirana.si (041 919 421).