O-STA

Prihodnji teden se začenja cepljenje proti sezonski gripi

Priporočljivo je za vse, predvsem pa za starejše osebe in kronične bolnike

Ljubljana, 14. oktober 2010 - Gripa je akutna virusna okužba dihal, ki se zelo hitro širi med ljudmi. Pri nas se pojavlja predvsem v zimskih mesecih in ogroža celotno prebivalstvo, predvsem starejše ljudi, bolnike s kroničnimi boleznimi ter majhne otroke in nosečnice. Pri omenjenih skupinah so možni resni zapleti z virusno ali bakterijsko pljučnico in so lahko za bolnika usodni Širjenje gripe je možno omejiti - z upoštevanjem higienskih priporočil in s cepljenjem, ki je najučinkovitejša zaščita pred gripo. Cepljenje se pri nas začenja prihodnji teden, priporočljivo pa je za vse prebivalce.

Običajno se v času intenzivnega širjenja gripe poveča število bolnikov s pljučnicami in število ljudi, ki morajo na bolnišnično zdravljenje zaradi poslabšanja drugih kroničnih bolezni, kot so astma, bronhitis ali srčno popuščanje.

Najučinkovitejša zaščita je cepljenje

Najučinkoviteje se proti gripi zaščitimo z vsakoletnim cepljenjem. "Tako se zaščitimo pred boleznijo, zmanjšamo tveganje za zalpete ter prispevamo k manjši možnosti širjenja virusa gripe med prebivalstvom. Smiselno je, da se cepimo nekaj tednov prej preden začne krožiti virus gripe," je povedala prim. doc. dr. Alenka Kraigher z Inštituta za varovanje zdravja RS (IVZ). Tako kot vsako leto bo cepljenje potekalo v zavodih za zdravstveno varstvo in tudi v zdravstvenih domovih in ambulantah zasebnih zdravnikov ter nekaterih domovih za starejše občane.

Cepljenje je priporočljivo za vse

Ker gripa ogroža celotno prebivalstvo, je cepljenje proti sezonski gripi priporočljivo za vse prebivalce. "Še posebej pa cepljenje priporočamo starejšim, oskrbovancem v domovih za ostarele, odraslim in otrokom, ki imajo kronične bolezni pljuč in srca, presnovne bolezni, bronhialno astmo, ledvične bolezni, živčno-mišične bolezni, ter tistim, ki čakajo na zdravljenje ali diagnostične preiskave v bolnišnici, pa tudi sorodnikom in bližnjim vseh omenjenih, saj bodo s tem preprečili, da bi morebitno okužbo prenesli nanje,", je poudarila prim. doc. dr. Alenka Kraigher z IVZ. Za zaščito pred okužbo je potreben en odmerek cepiva, za otroke, mlajše od 9 let, pa dva odmerka cepiva, in sicer v presledku enega meseca.

Pri nas proti sezonski gripi cepljena le slaba desetina prebivalstva

V Sloveniji se proti sezonski gripi vsako leto v povprečju cepi okoli 160.000 ljudi, od tega je približno polovica starejših od 65 let. Kljub temu je v starostni skupini (starejših od 65 let) delež cepljenih le 25 odstotkov, kar je precej manj kot v številnih drugih državah Evropske unije, kjer ponekod dosegajo tudi 75-odstotno precepljenost.

Zloženka o gripi za splošno javnost

Za boljšo osveščenost in informiranost splošne javnosti smo letos na IVZ pripravili posebno zloženko, v kateri smo zbrali vse ključne informacije o gripi, njenih značilnostih, zaščiti, cepljenju in zdravljenju. Zloženka je v elektronski obliki dostopna na spletnih straneh IVZ (www.ivz.si).