O-STA

Začel se je filmski festival v Kopru

Fakulteta za management Koper Univerze na Primorskem, združenje Alumni FM ter 1. festival evropskega in mediteranskega filma Koper vas konec tedna vabimo na Obalo, na projekcijo dokumentarnega filma OVERDOSE - The Next Financial Crisis (Overdose - zgodba o novi finančni krizi) režiserja Martin Borgs. Projekciji bo sledila okrogla miza Ali smo se iz krize česa naučili?, na kateri bodo razpravljali priznani strokovnjaki.

Včeraj se je v koprskem Planetu Tuš začel prvi festival evropskega in mediteranskega filma (FEMFK). Filme bosta ocenjevali mednarodna festivalska žirija in žirija kritikov FEDORA ter najboljšemu filmu podelili nagrado zlati rog. Prvi festival je posvečen spominu na Vilka Filača, vrhunskega direktorja fotografije in enega najboljših filmskih snemalcev z območja naše nekdanje države.

Festival bo potekal od 14. do 17. oktobra 2010. Festival je institucionalno neodvisen, pripravlja pa ga zavod Festival evropskega in mediteranskega filma (krajše FEMF). Predstavljenih bo 8 novih filmskih produkcij, filme pa bo ocenjevala strokovna mednarodna žirija. Na prvem festivalu mediteranskega filma bo na sporedu skupaj 16 celovečernih oziroma dokumentarnih filmov.

Matjaž Javšnik, direktor festivala, pojasnjuje: "V glavnem tekmovalnem programu bo osem novih filmskih produkcij, filme pa bo ocenjevala strokovna mednarodna žirija v sestavi Pavel Jech, profesor na FAMU, Brendan Wardom scenarist in profesor scenaristike v ZDA, Alenka Kraigher, igralka, in Anamaria Percavassi, direktorica festivala Alpe Adria Cinema v Trstu." Javšnik je še dodal, da je festival namenjen predvsem filmoljubom in starejši populaciji, ki bi za mlade pomenil nekakšno provokacijo. Jelka Stergel, programska vodja festivala, pa je povedala, da ostajajo festivali edina možnost, da si gledalci ogledajo prevladujoče filmske trende in tudi filme neodvisne evropske produkcije. Po besedah Stergelove filmi niso niti zelo alternativni niti drzno hermetični. "Želimo komunicirati, želimo vzpostaviti dialog z občinstvom. To je naš cilj," zaključi svojo misel. Častni pokrovitelj dogodka je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk.

Več informacij o prvem tovrstnem in odmevnem dogodku na Obali dobite na naslednjih povezavah:

http://www.femf-koper.si/, http://www.planet-tus.si/sl/dogodki/136/mednarodni_festival_evropskega_in_mediteranskega_filma_2010

Organizatorji vas vabijo, da se dogodkov v okviru filmskega festivala udeležite!

Tekmovalni program bo v nedeljo, 17. 10. 2010, ob 16. uri sklenil apokaliptični ameriški dokumentarec Naslednja finančna kriza (Overdose: The Next Financial Crisis) in okrogla miza ob njem, na katero so v sodelovanju s Fakulteto za management Koper povabljeni priznani slovenski strokovnjaki:

mag. Rado Pezdir, predavatelj ekonomije na Univerzi na Primorskem in Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije

mag. Matija Radelj, direktor Randometrics, d. o. o., družbe za raziskave in razvoj kvantitativnih metod v financah

mag. Igor Stubelj, predavatelj poslovnih financ na UP Fakulteti za management Koper

dr. Tonči A. Kuzmanić, profesor družboslovja na UP Fakulteti za management Koper

Miha Mazzini, pisatelj, scenarist in računalniški strokovnjak v podjetju Planet 9

Razpravo bo moderiral dr. Janez Šušteršič, profesor na UP Fakulteti za management Koper.

Pričakujemo zanimivo razpravo, zato vas vabimo, da se dogodka udeležite!

Na kratko predstavljamo sogovornike tematske razprave:

mag. Rado Pezdir - ekonomist, kolumnist, nazadnje najbolj medijsko prepoznan prek Društvo za povračilo preplačane električne energije, ki ga vodi. Področja njegovega raziskovanja obsegajo ekonomsko filozofijo, zdravstveno ekonomiko, ekonomiko tranzicije in matematično ekonomijo.

mag. Matija Radelj - magister tehniških znanosti (strojništvo), finančni strokovnjak in publicist, direktor družbe Randometrics. Ta s pomočjo kvantitativnih metod razvija specialne rešitve za različna finančna področja, kot so strategija upravljanja sredstev, razvoju finančnih produktov, upravljanje finančnih in poslovnih tveganj.

mag. Igor Stubelj - predavatelj poslovnih financ in doktorski študent na Fakulteti za managemen. Ima delovne izkušnje na področju vodenja in financiranja družinskih podjetij. Njegovo strokovno znanje obsega področje poslovnih financ, na raziskovalnem področju se ukvarja z vrednotenjem podjetij, stroški kapitala ter finančnimi trgi.

dr. Tonči A. Kuzmanić - doktor sociologije politike, dolgoletni publicist in mislec, predavatelj in politolog, ukvarja se z antipolitiko, političnimi ekstremizmi, postsocializmom in novimi družbenimi gibanji.

Miha Mazzini - pisatelj, računalniški strokovnjak, dobitnik številnih nagrad in priznanj. Redni član Evropske filmske akademije.

dr. Janez Šušteršič - ekonomist, nekdanji direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (UMAR), danes profesor ekonomije na Univerzi na Primorskem. Njegova glavna strokovna področja so ekonomska politika, politična ekonomija ter vloga inštitucij v gospodarstvu.