O-STA

Izziv za študente arhitekture in oblikovanja "Oblikuj izvirno urbano instalacijo, ki služi javnemu namenu. Mi jo zgradimo."

Ljubljana, 15. oktober 2010 - Z današnjim dnem je razpisan tretji mednarodni natečaj Trimo Urban Crash, namenjen študentom arhitekture in oblikovanja z vsega sveta. Natečaj, ki bo odprt do 31. januarja prihodnje leto, študente izziva, da pripravijo rešitev za izvirno urbano instalacijo. Zmagovalni projekt bo postavil Trimo v Ljubljani, konkretneje v stanovanjskem naselju Fužine, poleg izvedbe pa bo avtorja nagradil tudi s šolnino na priznani londonski šoli arhitekture, vse finaliste pa z udeležbo na arhitekturni delavnici v Sloveniji.

Na predhodnem bienalnem natečaju 2008/2009 je Trimo prejel skoraj 150 prijavljenih projektov iz sedemnajstih držav. Zmagal je projekt kulturnega odra z lastnostmi urbane skulpture, študentov s Poljske.

"Oblikuj izvirno urbano instalacijo, ki služi javnemu namenu. Mi jo zgradimo," pade v oči ob vstopu na spletno mesto Trimo Urban Crash. Miloš Ebner, direktor strateških inovacij v Trimu, ob tem razloži: "Trimo Urban Crash je redka priložnost za študente arhitekture in oblikovanja, da poleg doživetja procesa virtualnega ustvarjanja ideje v primeru zmage sodelujejo pri realni izvedbi in postaviti svoje stvaritve na konkretni lokaciji. Tako lahko v realnosti opazujejo interakcijo med svojo odejo in okolico." Na tak način lahko študenti dejansko že v praksi preizkusijo vse elemente celovitega arhitekturnega ustvarjanja in ne le njenega prvega, "virtualnega" dela. "Izkušnja aktivnega sodelovanja nastanka lastnega arhitekturnega dela in spremljanja njegove oživitve v prostoru in v interakciji s konkretnimi uporabniki je neponovljiva in največ, kar si lahko umetnik želi," pravijo mnogi, ki so se že udeležili natečaja. "Ravno to izkušnjo želimo v Trimu omogočiti mladim arhitektom in oblikovalcem," pravi Ebner in dodaja, da "od študentov prek natečaja dobijo sveže, nove ideje in zamisli ter koncepte, ki niso le arhitekturno in tehnično korektni, ampak tudi inovativni - tako na ožjem strokovnem kot na širšem družbenem in socialnem področju."

Da je takšen koncept tisto, kar študenti ne samo želijo, ampak tudi upravičeno pričakujejo, je dokazal že prejšnji Trimo Urban Crash natečaj, ki se ga je udeležilo 147 študentov iz sedemnajstih držav. Poleg mnogih evropskih študentov so svoje projekte prijavili tudi študenti iz Bangladeša, Japonske, Singapurja in Združenih držav Amerike. Avtorja lanskega zmagovalnega projekta "Beli plesalec" Jan Ledwoń in Alicja Choła s Poljske sta povedala: "Študenti arhitekture pogosto sodelujemo na različnih natečajih, vendar je zamisel o posameznem študentskem projektu, ki se uresniči v celoti, kot je Trimov, nekaj povsem novega. Zasnovati objekt, ga razvijati in videti dokončno zgrajenega, je bil za naju velik izziv. Bila sva vesela, ko sva svoj prvi projekt videla končanega, in upava, da bo dobro služil prebivalcem Metelkova mesto v Ljubljani."

Tokratna tema natečaja za najboljši objekt je "tribuna življenja" v stanovanjskem naselju Fužine v Ljubljani. "Objekt mora s svojo formo in namenom povezati vsebine, kot so tribuna za ogled športnih in kulturnih prireditev, srečevališče za različne generacij, točka prepleta različnih kultur, odgovor na problematiko sodobnih spalnih naselij v Evropi," je povedal Ebner. "Tako kot tudi do sedaj, se Trimo Urban Crash "raztrešči" na najbolj intrigantnih, najbolj zanimivih, najbolj drugačnih, najbolj napetih točkah v mestu - nazadnje na Metelkovi, tokrat v Fužinah, prihodnjič pa - kdo ve, mogoče prav kje v vaši bližini?" zaključi Ebner.

Zmagovalni projekt, ki ga bo mednarodna žirija ocenjevala v dveh krogih, potem pa h končnemu glasovanju povabila še javnost, bo objavljen do konca aprila 2011, v naselju Fužine pa postavljen do jeseni 2011. Na svečanem odprtju objekta se bodo študentje, katerih projekti se bodo uvrstili v ožji izbor, srečali tudi s člani žirije in se lahko udeležili arhitekturne delavnice v Ljubljani.

Mednarodni natečaji, kot je Trimo Urban Crash, ponujajo študentom in fakultetam odličen komunikacijski kanal za učinkovito navezovanje stikov, priložnost za izmenjavo znanja in primerjanje različnih arhitekturnih pristopov. Trimo Urban Crash je natečaj, ki spodbuja kreativno preoblikovanje urbanega okolja s pomočjo naprednih gradbenih materialov in tehnologij, ki jih proizvaja Trimo kot uveljavljen evropski ponudnik. Pomembna je tudi izkušnja kreiranja rešitve za potencialno izvedljiv projekt. Trimo stremi k širjenju povezovanja in sodelovanja z akademskimi krogi, k zagotavljanju drugačnih vsebin za študijske programe na fakultetah za arhitekturo in k spodbujanju konstruktivnega sodelovanja med teorijo, prakso in gospodarstvom na različnih področjih. Glede na močno tradicijo Trimovega razvojno-raziskovalnega oddelka in usmerjenosti k strokovnosti, je Trimo Urban Crash eden izmed mnogih inovativnih njihovih projektov.

Dodatne informacije o natečaju lahko najdete na spletni strani www.trimo-urbancrash.com.

Za podrobnejše informacije se lahko obrnete tudi na vodjo službe za odnose z javnostmi v Trimu d.d., mag. Jano Lutovac Lah: jana.lah@trimo.si , +386 (0)7 34 60 192.