O-STA

Izpostava Mednarodnega centra za genetski inženiring na Univerzi v Novi Gorici

Upravni odbor Mednarodnega centra za genetski inženiring in biotehnologijo - ICGEB (ang. The International Centre for Genetic Engineering and Biotechnology) je na svoji seji, ki je potekala med 11. in 12. novembrom 2010 v Trstu, potrdil postavitev svoje izpostave v Novi Gorici. Na začetku bo izpostava delovala na Univerzi v Novi Gorici, ki bo zagotovila 500m2 prostorov, ki jih bo potrebno obnoviti in spremeniti v zahtevne laboratorijske prostore. ICGEB pa bo zagotovil sredstva za delovanje v skupni vrednosti 500.000EUR za obdobje treh let ter dal na razpolago najmodernejšo raziskovalno opremo v Trstu.

Mednarodni center za genetski inženiring in biotehnologijo - ICGEB s sedežem v Trstu, Italija ter podružnicami v New Delhiju v Indiji, v Cape Townu v Južni Afriki in Buenos Airesu v Argentini, je bil ustanovljen leta 1984. Trenutno je v organizacijo včlanjenih 61 držav, med njimi tudi Slovenija. Njegovo temeljno poslanstvo je usposabljanje vrhunskih raziskovalcev za potrebe držav članic in njihovih raziskovalnih ustanov na področju genskega inženiringa in biotehnologije.

Univerza v Novi Gorici je svoje sodelovanje z Mednarodnim centrom za genetski inženiring in biotehnologijo začela že v študijskem letu 2006/2007, ko smo na univerzi pričeli z izvajanjem podiplomskega študijskega programa Molekularna genetika in biotehnologija. Omenjeni podiplomski študijski program, ki je rezultat čezmejnega sodelovanja med Univerzo v Novi Gorici in Mednarodnim centrom za genetski inženiring in biotehnologijo, omogoča kvalitetno izobraževanje mladih strokovnjakov (doktorjev znanosti), ki pridobljeno znanje lahko koristijo na različnih področjih. Kot molekularni biologi lahko delujejo v zdravstvu, prehrambeni industriji in varstvu okolja, kot biotehnologi pa svoje znanje o novih in naprednih tehnologijah lahko uporabljajo tudi na področju industrijske produkcije človeku koristnih proizvodov. Program ponuja intenzivno raziskovalno udejstvovanje študentov, seminarski način dela, kroženje med laboratoriji in spodbujanje kritičnega pristopa v razpravah. Študentje lahko svoje raziskovalno delo opravljajo v laboratorijih za molekularno biologijo Univerze v Novi Gorici ter v laboratorijih ICGEB-a. V mesecu decembru bomo na dvorcu Zemono promovirali tudi prva dva doktorja znanosti na tem študijskem programu.

Za dodatne informacije lahko pokličete na tel. 05 3315 397 ali pošljete sporočilo na naslov andreja.leban@ung.si.