O-STA

Ob svetovnem dnevu aidsa 2010

DELEŽ OKUŽENIH S HIV V SLOVENIJI ŠE VEDNO NIZEK

V zadnjih desetih letih prepoznanih 323 primerov novih okužb

Ljubljana, 30. november 2010 - Ob letošnjem Svetovnem dnevu aidsa, ki ga obeležujemo 1. decembra, se zaključuje petletna kampanja pod geslom DRŽIMO OBLJUBO. USTAVIMO AIDS. Najnovejši podatki kažejo, da število okuženih s HIV v Sloveniji sicer narašča, je pa nizek delež okuženih, in sicer manj kot ena oseba na 1000 prebivalcev. Skupno je bilo v obdobju zadnjih desetih let prepoznanih 323 primerov novih diagnoz okužbe s HIV, medtem ko je umrlo 28 bolnikov z aidsom. Letos je bilo prepoznanih 30 novih okužb s HIV, kar je manj kot preteklo leto, ko jih je bilo 48.

Že od leta 1988, ko je Svetovna zdravstvena organizacija prvič razglasila Svetovni dan aidsa, ima ta dan posebno mesto pri soočanju s pandemijo aidsa, saj predstavlja mobilizacijo vseh preventivnih prizadevanj na našem planetu z namenom, da se odprejo vsi kanali komunikacije, poveča pretok informacij in izkušenj ter izpostavi vzdušje socialne tolerance. Svetovni dan aidsa prinaša sporočilo upanja, strpnosti, solidarnosti in razumevanja te bolezni ter predstavlja skupek številnih prizadevanj, ki potekajo skozi vse leto.

V Sloveniji letos zabeležili 30 novih primerov okužbe s HIV

Letos (do 22. novembra) je bilo Inštitutu za varovanje zdravja Republike Slovenije (IVZ) prijavljenih 30 primerov novih diagnoz okužbe s HIV, 11 manj kot v enakem obdobju lani in 18 okužb manj kot v celotnem letu 2009. "Moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, nosijo največje breme okužb s HIV. Med 27 primeri novih diagnoz okužbe s HIV med moškimi jih je bilo 24 med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi. Povečano letno število novih diagnoz okužbe s HIV po letu 2003 v Sloveniji je predvsem posledica porasta med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi," je povedala doc. dr. Irena Klavs z IVZ.

Naloga Slovenije je, da ohrani nizko stopnjo okuženih

Slovenija se je leta 2005 priključila globalni petletni kampanji UNAIDS-a pod skupnim geslom DRŽIMO OBLJUBO. USTAVIMO AIDS, ki se z letošnjim letom zaključuje. "Pred petimi leti smo ta dan obeležili ob podpori Odbora za zdravstvo Državnega zbora in z letošnjim strokovnim srečanjem v istih prostorih uresničujemo obljubo, da se ob izteku petletnega obdobja ponovno sestanemo v Državnem svetu in ob strokovnih prispevkih pokažemo, kaj smo v tem obdobju dosegli," je povedala Evita Leskovšek z IVZ.

Za omejevanje širitve pandemije je izrednega pomena multisektorsko sodelovanje. "Lahko rečemo, da je pri nas odgovor na mednarodno iniciativo v zadnjih letih prerasel v gibanje, saj potekajo številne aktivnosti že zadnji teden v novembru in v decembru," je zadovoljna Evita Leskovšek z IVZ in dodala: "Naša naloga je, da ohranimo nizko stopnjo okuženih in obolelih ter odpravimo predsodke, mite, da preprečimo kršenje pravic obolelih za aidsom. To seveda ni preprosta naloga in tudi ni naloga, ki bi jo lahko opravili hitro". Temeljne usmeritve, s katerimi lahko dosežemo pogoje za uresničevanje zaobljub, so zagotavljanje izobraževanja, zaposlovanja, zdravstvene oskrbe, socialnih in zdravstvenih služb, preventive, podpore in zdravljenja, informiranosti in pravne zaščite ob hkratnem spoštovanju zasebnosti obolelih in razvijanju strategij za boj proti stigmatizaciji in socialni izključenosti.

POUDARKI S STROKOVNEGA SREČANJA:

- Zgodnja celovita vzgoja za zdravo spolnost še pred vstopom v srednjo šolo;

- Izboljšanje dostopa do testiranja in intenzivnejša promocija testiranja, ki vključuje tudi svetovanje (dostop do dermatoveneroloških ambulant brez napotnice);

- Programi preventive (zlasti za marginalizirane in ranljive skupine), ki naj zajemajo celovit program analnega zdravja ter dostopnost do čistih igel, brizg in ostalega pribora za injiciranje;

- Financiranje in s tem trajnost projektov na področju preventive z namenom ohranjanja nizke stopnje okuženosti;

- Svetovanje pred testiranjem in ob nejasnih ali pozitivnih rezultatih po testiranju;

- Več pozornosti posvetiti zmanjšanju stigme in diskriminacije okuženih oseb.

Dodatne informacije:

Služba za odnose z javnostmi IVZ

Mitja Vrdelja Nuša Gantar

Tel. št.: 01/2441 572 Tel. št.: 01 2441 479

E-pošta: mitja.vrdelja@ivz-rs.si E-pošta: nusa.gantar@ivz-rs.si