O-STA

Tiskovna konferenca nevladnih pobudnikov slovenske strani Wikileaks

Včeraj, 20.12.2012, je bila v mariborskem Narodnem domu tiskovna konferenca slovenskih pobudnikov spletne strani Wikileaks.

Ustanovitelj slovenskih strani Wikileaks Primož Wallant je predstavil delovanje spletnih strani, Mednarodna organizacija Oporečnik pa mu je podelila nagrado z istoimenskim naslovom.

Wallant je povedal, da je čas je, da WikiLeaks nadgradi, lokalizir in približa ljudem v vsaki državi na svetu, tudi v Sloveniji. Zato se je s sodelavci odločil, da v Sloveniji ne postavi samo zrcalnega strežnika WikiLeaks s slovensko domeno WikiLeaks.si v slovenskem prevodu, ampak celostno enakovredno lokalno storitev. To pomeni, da je slovenska spletna stran Wikileaks zmožna anonimno in varno sprejemati skrivne dokumente.

Sodelavci bodo tako pridobljene informacije posredovali enemu izmed največjih slovenskih časopisov in kredibilnim tujim medijem, najprej tistim, ki že sodelujejo z WikiLeaks.

Wallant je povedal tudi, da se jeProjekt WikiLeaks.si začel 04.12.2010, pri njem pa sodeluje mreža posameznikov iz tujine in iz Slovenije. S sodelavci delajo neprekinjeno noč in dan, na žalost takega projekta ni mogoče uresničiti brezplačno. K temu velik delež prispevajo tudi strah, pritiski oblasti, ameriške diplomacije, ozko gledanje ljudi zgolj nase in na osebne koristi, dodaja Vallant.

In nadaljuje, da sta se od stotih slovenskih ponudnikov spletnega gostovanja samo dva najmanjša pripravljena pogovarjati z njim. Rezultat je zaenkrat zgolj delujoča domena, ki kaže na wikileaks.nl, in kot rezerva, na Mladinin strežnik. Slovenski prevod vseh glavnih strani razen depeš in vojaških dnevnikov je bil končan včeraj.

Vallant s sodelavci poziva k pomoči. Prosi državljane in slovenske ter tuje medije, da posredujejo njihov poziv k pomoči in da tudi sami pomagajo. Kaj najbolj potrebujejo? Najmanj en odvisen, stabilen fizični spletni strežnik z najmanj 10GB prostora, neodvisno, stabilno optično povezavo na Internet najmanj 50/50MB, ocenjen prenos podatkov od najmanj 20-30GB z možnostjo takojšne nadgradnje vseh zmogljivosti. Strežnik mora biti varen pred napadi, pritiski in oblastnimi poskusi odklopa. Tehnične zahteve za postavitev zrcala so enakovredne WikiLeaks-ovim, le da potrebuje več prostora in varen IRC strežnik.

Vse tehnične podrobnosti je moč najti tukaj http://www.wikileaks.si/Mass-mirroring-Wikileaks.html.

Več informacij s včerajšnje tiskovke je moč najti na http://www.vallant.si/press-room/sporocila-javnosti/vsebina-tiskovne-konference-20-12-2010-o-novostih-wikileaks.si in seveda na http://wikileaks.si/.