O-STA

Začenja se lov na najboljši poslovni načrt Primorske

PODJETNA PRIMORSKA 2010/11

Koper, 17.1.2011 - UIP Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (v nadaljevanju: UIP) v sodelovanju s partnerji že peto leto zapored organizira natečaj PODJETNA PRIMORSKA 2010/11, kjer nagrajujemo najboljše poslovne načrte. Iščemo inovativne poslovne ideje, ki jih posamezniki ali podjetniške skupine želijo uresničiti in ustanoviti svoje podjetje ob podpori UIP. Namenjen je mladim, študentom, raziskovalcem, podjetnikom, akademikom in vsem drugim prebivalcem Primorske z inovativnimi poslovnimi idejami.

Z natečajem Podjetna Primorska 2010/11 sledimo cilju pospešiti prenos razvojnih idej posameznikov/podjetniških skupin v tržno uspešne podjeme kot tudi pospešiti prenos znanja iz univerze v gospodarstvo. Natečaj je usmerjen k spodbujanju razvoja podjetništva in podjetniške kulture v regiji ter nastanku novih start up in spin off podjetij.

V preteklih letih smo v UIP preko natečaja nudil podporo 158 podjetniškim skupinam pri razvoju poslovne ideje. Sodelovali smo pri ustanovitvi 22 novih inovativnih podjetij in s tem sledili svojemu poslanstvu. Ob naši podpori so nekatera mlada podjetja že zrasla v uspešne podjetniške zgodbe, kot je podjetje Genelitik d.o.o., zmagovalec Podjetne Primorske 07/08, Dolher d.o.o., finalist Podjetne Primorske 06/07, turistična agencija Autentica, tretjeuvrščena na Podjetni Primorski 06/08, Termoplasti, Vojko Andrejašič s.p., drugouvrščeni na Podjetni Primorski 09/10 in še drugi.

Letošnjo jubilejno, peto izvedbo natečaja Podjetna Primorska smo osvežili z novo grafično podobo in vsebinsko nadgradili z dvema novima kategorijama nagrad. Poleg treh nagrajenih najboljših poslovnih načrtov, bo denarno nagrado v višini 1.500 EUR prejel tudi najboljši poslovni načrt za spin off podjetje, ki jo podeljuje Banka Koper in najboljši poslovni načrt s področja integracije mobilnih in spletnih komunikacijskih tehnologij, ki jo podeljuje podjetje Mobitel.

Celoten nagradni sklad znaša več kot 15.000 EUR. Prvi trije najboljši poslovni načrti bodo nagrajeni z denarnimi in praktičnimi nagradami. Prvouvrščeni prejme denarno nagrado v višini 6.000 EUR (Adriatic Slovenica in Zadružna kraška banka) na transakcijski račun novoustanovljenega podjetja in brezplačno uporabo pisarne v UIP za obdobje 6 mesecev (Gonzaga-pro), drugouvrščeni prejme prenosni računalnik in enoletno brezplačno uporabo spletnega poslovnega programa MiniMax (Saop), tretjeuvrščeni pa poslovni mobitel (Mobitel) in računovodske storitve (Fipos) v protivrednosti 1.500 EUR.

Poleg tega so vsi finalisti izbora deležni brezplačnega 44-urnega podjetniškega tečaja in storitev svetovanja za pripravo dokončnega poslovnega načrta. Do ustanovitve podjetja lahko brezplačno koristijo tudi storitve UIP-a.

Rok za oddajo osnutka poslovnega načrta je 15.02.2011. Med vsemi prispelimi prijavami bo strokovna komisija izbrala 10 - 13 finalistov. Finalisti nato izdelajo dokončen poslovni načrt ob podpori podjetniškega izobraževanja in mentorjev. Zaključek natečaja z razglasitvijo najboljših poslovnih načrtov je predviden v mesecu maju 2011.

Natečaj Podjetna Primorska se je izkazal za uspešen projekt in je priznan kot dobra praksa spodbujanja podjetništva v Sloveniji. Podjetniška kultura v Sloveniji se dviguje in Podjetna Primorska pomembno prispeva k temu. Zadovoljni smo z uspehi, ki jih prinaša in verjamemo, da bo natečaj še naprej deloval spodbudno na področju podjetništva in inovativnosti.

Avtor: Petra Dežjot