O-STA

Mobitel podprl inovativnost Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani

DRUŽBA MOBITEL JE FAKULTETI ZA ELEKTROTEHNIKO UNIVERZE V LJUBLJANI PREDALA SODOBNO TERMINALNO OPREMO IN MOŽNOST UPORABE PODATKOVNIH PAKETOV TER S TEM PRISPEVALA K IZBOLJŠANJU PEDAGOŠKEGA IN RAZVOJNEGA DELA. ŠTUDENTOM JE SEDAJ OMOGOČENO DELO Z NAJNOVEJŠIMI TEHNOLOGIJAMI TER NEOMEJENA UPORABA OKOLJA ZA RAZVOJ NOVIH APLIKACIJ.

Ljubljana, 19. januar 2011 - Vodstvu Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani so predstavniki družbe Mobitel predali paket sodobne mobilne terminalne opreme, skupaj z možnostjo uporabe podatkovnih paketov v študijske namene. Družba Mobitel je ponovno izkazala, da prispeva k razvoju domačega znanja ter krepi partnerstvo z izobraževalno-raziskovalnimi institucijami. Predaji je sledila predstavitev raziskovalnih in razvojnih projektov ter ogled Laboratorija za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko.

Sadove dolgoletnega strateškega partnerstva bodo uživali bodoči inženirji, saj bodo od slej svoje študijske obveznosti ali lastne ideje na področju mobilnih informacijskih in komunikacijskih tehnologij lahko še bolj uresničevali s praktičnim delom na najsodobnejših mobilnih terminalih.

Nova oprema bo izboljšala izvedbo laboratorijskih vaj pri več študijskih predmetih - Komunikacijski sistemi, Mobilni in telematski sistemi, Komutacijski sistemi in omrežja I in II ter Telekomunikacijske storitve. Študentje se bodo lahko dodobra spoznali z upravljanjem pametnih mobilnih terminalov in v testnem okolju preverili marsikatero njihovo lastnost in delovanje. Ustrezna oprema in svoboda pri ustvarjanju, ki jo dopušča Android, sta zagotovo elementa, ki prispevata k razvoju novih aplikacij ter oblikovanju spodbudnega okolja za razvoj novih strokovnjakov.

Pridobljena oprema bo na voljo tudi bolj samoiniciativnim študentom, ki se ukvarjajo z raziskovalnimi in razvojnimi projekti. Omogočala jim bo dodatno podporo pri samostojnem projektnem delu in realizaciji lastnih razvojnih in poslovnih idej na področju mobilnih informacijskih in komunikacijskih tehnologij.

Poleg tega, da je predaja opreme znak spodbujanja inovativnosti in razvoja visokotehnološkega znanja med študenti, označuje tudi vzajemno vzdrževanje dobrega in trajnega sodelovanja. "V Mobitelu verjamemo v odgovoren odnos do okolja kot gonilo razvoja in napredka. Zato že od samega začetka spodbujamo domače znanje in inovativnost, dosedanje izkušnje pa so pokazale, da smo pri tem uspešni in se lahko primerjamo z najboljšimi v Evropi. Želimo si, da bi bilo tako tudi v prihodnje, z vedno novimi rešitvami in priložnostmi," je poudaril Danilo Tomšič, direktor prodaje in marketinga družbe Mobitel.

V Laboratoriju za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko so za goste iz družbe Mobitel pripravili predstavitev svojega razvojnega in raziskovalnega dela ter relevantne projekte, kot so na primer spletni portal www.odklopljen.si, IPTV in NFC storitve itd.

Na sliki 01 (od leve proti desni): izr. prof. dr. Andrej Kos, Laboratorij za telekomunikacije UL FE, Danilo Tomšič, direktor prodaje in marketinga družbe Mobitel, ter prof. dr. Stanislav Kovačič prodekan za znanstveno-raziskovalno delo UL FE

Na sliki 02: Danilo Tomšič, direktor prodaje in marketinga družbe Mobitel, in prof. dr. Stanislav Kovačič, prodekan za znanstveno-raziskovalno delo UL FE

Na sliki 03: Danilo Tomšič, direktor prodaje in marketinga družbe Mobitel, in izr. prof. dr. Andrej Kos, Laboratorij za telekomunikacije UL FE