O-STA

Nefiks omogoča potrjevanje prostovoljnega dela

Na Zavodu Nefiks, vodilni organizaciji na področju beleženja neformalno pridobljenega znanja, pozdravljamo novico o sprejetju Zakona o prostovoljstvu. Zavedamo se pomena prostovoljstva za zdrav razvoj slovenske družbe, ob enem pa si tudi sami ves čas prizadevamo za usposabljenje, mentorsko vodenje in omogočanje delovanja mladim prostovoljcem v vseh naših aktivnostih.

Na ta način mladi krepijo svoje kompetence, ki jim ne koristijo zgolj pri zaposlovanju, pač pa predvsem krepijo družbeno kohezijo, socialno vključevanje in nam vsem omogočajo razvoj bolj prijazne družbe. K temu pa veliko doprinaša tudi zakon s svojimi določili, saj utemeljuje pomen prostovoljstva v vseh segmentih naše družbe.

Veseli nas, da sprejetje zakona sovpada z Evropskim letom prostovoljstva, ki ga na Nefiksu obeležujemo na različne načine.

Želimo, da se v sklopu leta prostovoljstva razširi glas o tem, koliko znanj in kompetenc mladi pridobijo preko opravljanja prostovoljnih del. Z orodjem Nefiks, ki je vsem brezplačno dostopno na http://enefiks.talentiran.si/ je možno vse, česar se s prostovoljnim delom naučimo, zabeležiti, organizacije pa lahko preko Nefiksa svojim prostovoljcem izdajo potrdilo o opravljanju prostovoljnega dela.

Zakon namreč predvideva podpisovanje dogovorov med prostovoljci in njihovo organizacijo, ki bodo določali mentorstvo, prostovoljčeve pravice in usposabljanja. Še bolj pomembno je določilo, ki predvideva, da naj organizacija svojim prostovoljcem izdaja potrdila, ki bodo dokazovala njihovo prostovoljsko aktivnost, to pa lahko storijo s pomočjo Nefiksa.

Prostovoljka - Nefiks tutorka Anamarija je o prostvoljstvu razmišljala takole: "Vsak naš novi korak je v bistvu skupno načrtovanje, skupna odločitev. Čim več delavnic, seminarjev, projektov, predstavitev ... Pri tem pa veliko novih prijateljev, poznanstev, izkušenj na področju organizacije, nastopanja, druženja, učenja sprejemanja kompromisov in drugačnih pogledov, neskončno veliko smeha in dobre volje na srečanjih ...

Prav vsako prostovoljno delo ti prinese osebno zadovoljstvo, nova znanja, postaneš solidaren in zaveš se, da si družbeno bitje, obkroženo z ljudmi, ki jih ne moraš kar odmisliti."

Več informacij na tadeja@talentirana.si ali 041 919 421 (Tadeja Ozebek)