O-STA

Ogrevaj z brezplačno energijo okolja

Začela se je akcija "Modra energija za toplotne črpalke", ki spodbuja gospodinjstva k učinkovitemu ravnanju z energijo iz obnovljivih virov. Akcija vključuje tudi finančne ugodnosti. Sodelujoči ponudniki toplotnih črpalk omogočajo kupcem 10% popust pri nakupu, dobavitelji električne energije pa kupcem toplotnih črpalk, ki so vključene v akcijo, omogočajo Modro energijo po ceni navadne električne energije in še 10% popust za 2 leti.

Sončna energija, ki jo vsrka naš planet, se ohranja v zraku, vodi in zemlji. Večja kot je količina shranjene sončne energije, toplejša je naša okolica. Toplotna črpalka odvzema toploto iz okolja in jo pretvarja v višjo temperaturo, primerno za ogrevanje našega doma. Za delovanje toplotna črpalka potrebuje električno energijo, ki pa predstavlja le slabo tretjino energije, potrebne za ogrevanje bivalnih prostorov. Ostalo je energija iz okolja, ki je obnovljiv vir in nam ga narava nudi brezplačno.

Če za delovanje toplotne črpalke uporabljamo električno energijo, pridobljeno iz obnovljivih virov, se ogrevamo in hladimo izključno iz obnovljivih virov, kar je prijazno okolju, obenem pa prihranimo pri stroških za energijo. Investicija v toplotno črpalko se nam povrne v 5 do 7 letih, nato pa imamo le strošek za porabljeno električno energijo, ki je znatno manjši kot bi bil strošek za ogrevanje s kurilnim oljem ali z zemeljskim plinom.

Kako izbrati ustrezno toplotno črpalko

Pri izboru toplotne črpalke so pomembne temperaturne in geološke značilnosti okolja v katerem živimo ter velikost ogrevane površine stavbe. Pri slabo izoliranih stavbah so toplotne izgube prevelike, zato je treba pred priključitvijo črpalke na sistem centralnega ogrevanja poskrbeti za kakovostno izolacijo stavbe. Glede na regijo in sestavo tal izbiramo različne vire toplote. Najpogostejši so zemlja, voda in zrak. Glede na velikost stavbe pa se odločimo za moč toplotne črpalke, ki ne sme biti prevelika ali premajhna, saj s tem postane ogrevalni sistem neučinkovit. Pomembno je izbrati kakovostno črpalko, ki zagotavlja visoko grelno število. Grelno število (COP) je razmerje med pridobljeno toploto in vloženo pogonsko energijo (npr. COP = 4 pomeni, da za 4 kWh ogrevalne energije porabimo 1 kWh električne energije). Ponudnik toplotne črpalke vam bo svetoval pri izbiri naprave, ki ustreza razmeram vašega gospodinjstva. V akcijo so vključene le črpalke, ki zadostujejo kriterijem po Pravilniku o učinkoviti rabi energije v stavbah (PURES 2010), ki ga je izdalo Ministrstvo za okolje in prostor Republike Slovenije.

Ugodnosti akcije

Kampanja "Energija si, bodi učinkovit" že vrsto let spodbuja gospodinjstva k učinkoviti rabi in obnovljivim virom energije. Pobudnik kampanje HSE, upravljavec Informa Echo in člani Mreže poslovno-družbene koristnosti Sinergija nadaljujejo prizadevanja v letošnjem letu z akcijo "Modra energija za toplotne črpalke". Akciji so se pridružili štirje dobavitelji električne energije: Elektro Celje, Elektro Gorenjska, Elektro Maribor in Elektro Primorska. Preko posebnega paketa omogočajo kupcem toplotnih črpalk v akciji Modro energijo po ceni navadne električne energije na to pa še 10% popusta za obdobje dveh let.

Doslej je sodelovanje potrdilo tudi 8 ponudnikov toplotnih črpalk: Horizont skupina, Jadran Sežana, Klima Petek, Remih ogrevalna tehnika, THS, Thermo Shop, Viessmann in Vitanest, ki kupcem omogočajo 10 % popusta pri nakupu toplotnih črpalk v akciji.

Večina vključenih toplotnih črpalk v akcijo je deležna nepovratne finančne spodbude, ki jo podeljuje Eko sklad. Seznam subvencioniranih toplotnih črpalk Eko sklada najdete na povezavi http://www.ekosklad.si/pdf/SUB2011/Seznam_tc.pdf, sezname toplotnih črpalk, vključenih v akcijo, pa na povezavi: http://www.pozitivnaenergija.si/energija/ogrevanje-s-tc/ponudniki-tc/

Kako sodelovati v akciji

Akcija traja do 31. 12. 2011 in je namenjena gospodinjstvom, ki se želijo ogrevati z obnovljivimi viri energije, pri tem pa prihraniti pri stroških za ogrevanje.

Na spletnem portalu www.pozitivnaenergija.si v rubriki "ponudniki t. črpalk" izberete ponudnika. Ta vam bo svetoval glede izbora primerne toplotne črpalke in omogočil nakup z 10% popustom. Če izbrano toplotno črpalko subvencionira tudi Eko sklad, vam bo ponudnik svetoval pri pridobivanju subvencije.

Ob nakupu toplotne črpalke prejmete poleg potrjenega garancijskega lista tudi potrjen kupon, ki ga uveljavite pri svojem dobavitelju električne energije. Na osnovi kupona vam bo dobavil Modro energijo po ceni navadne, na to pa dodal še 10 % popust za obdobje dveh let. Če vaš obstoječi dobavitelj električne energije ne sodeluje v akciji, se obrnite na katerega koli od dobaviteljev, ki sodelujejo v akciji in brezplačno vam bo uredil formalnosti glede spremembe dobavitelja.

Bodimo učinkoviti

Najbolj pogosto uporabljani viri energije za centralno ogrevanje v slovenskih gospodinjstvih so kurilno olje, plin ali drva. Kljub temu pa kar 26 % gospodinjstev razmišlja o možnosti, da bi se v bodoče ogrevala s pomočjo toplotnih črpalk, ki energijo za ogrevanje pridobivajo neposredno iz okolja (raziskava REUS 2010).

Namen akcije "Modra energija za toplotne črpalke" je spodbuditi čim več gospodinjstev, da ogrevajo in hladijo z brezplačno energijo okolja in s tem aktivno prispevajo k zmanjševanju toplogrednih plinov, ki jih v veliki meri ustvarja pridobivanje in raba energentov, pridobljenih iz fosilnih virov energije. Bodimo učinkoviti, zase in za okolje.

Več informacij:

Rajko Dolinšek

Informa Echo

rajko.dolinsek@informa-echo.si

01 583 93 23, 031 688 423

www.pozitivnaenergija.si