O-STA

Znanih pet finalistov slovenskega izbora tekmovanja Imagine Cup

· Izbranih pet najboljših ekip, ki se bodo pomerile na slovenskem finalu največjega študentskega tekmovanja na svetu Imagine Cup

· Mesto šeste najboljše ekipe je še prosto

· Študentke in študente zdaj čaka preoblikovanje inovativnih idej v delujoče programske rešitve in prototipe

Znanih je pet najboljših ekip, ki se bodo v aprilu pomerile na finalu slovenskega izbora študentskega tekmovanja Imagine Cup 2011. Strokovno komisijo, sestavljeno iz podjetniških in tehničnih strokovnjakov, so najbolj prepričale ekipe 2ndSight, EDUplay, Project Sunshine, Think Green in StoplightSim. Komisija se je hkrati odločila, da bo zaradi izenačenosti ekip in idej pustila mesto šestega še prosto. Pet ekip, ki so bile po ocenjevanju razporejene od 6. do 10. mesta, bodo zato dobile še eno priložnost, da prepričajo komisijo in se s tem uvrstijo med najboljše. Imagine Cup je največje študentsko tekmovanje na področju inovativnosti, tehnoloških rešitev in razvoja. Lani je na lokalnih, regionalnih in svetovnem izboru sodelovalo več kot 325.000 študentk in študentov.

Imagine Cup

Slovenska stran Imagine Cup

Globalna stran Imagine Cup

Imagine Cup Slovenija na Facebooku

Microsoft na spletu

Spletna stran Microsoftove novice

RSS-povezava za novice v slovenščini

Slovenski Microsoft na Facebooku

Twitter

Microsoft News Center

Izbranih pet najboljših ekip

Strokovna komisija slovenskega izbora tekmovanja Imagine Cup, ki jo sestavljajo podjetniški in tehnološki strokovnjaki, je pet finalistov izbrala na podlagi prejetih gradiv in osebnih predstavitev. Ekipe so bile ocenjene s pomočjo petih kriterijev: tehnološka inovativnosti ideje, tržna inovativnost in privlačnost ideje, stopnja razvitosti ideje, verodostojnost in kompetentnost ekipe ter skladnost z vsebino tekmovanja Imagine Cup.

Pet ekip, ki so s svojimi idejami najbolj prepričale strokovno komisijo (po abecednem vrstnem redu), so: 2ndSight (Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko - FERI, Univerza v Mariboru), EDUplay (FERI, Univerza v Mariboru), Project Sunshine (Fakulteta za informacijske študije, Novo mesto), Think Green (FERI, Univerza v Mariboru) in StoplightSim (Fakulteta za informatiko, Univerza v Mariboru).

Mesto šestega finalista še prosto

"Zaradi velikega zanimanja slovenskih študentov za sodelovanje na Imagine Cupu je imela strokovna komisija letos še posebej težko delo, zato se je odločila, da pusti mesto šestega finalista za zdaj še nezasedeno," je pojasnil Boštjan Stražar iz slovenske podružnice Microsofta. "Pet ekip, ki so bile po ocenjevanju razporejene od 6. do 10. mesta, bodo zato dobile še eno priložnost, da v naslednjih dveh tednih dokažejo, da si zaslužijo mesto med finalisti."

Pet ekip, ki še ima možnost za potegovanje za prosto mesto v finalu (po abecednem vrstnem redu): Čista voda (Ekonomsko-poslovno fakulteta, Univerza v Mariboru), EcoBlue Project (Fakulteta za družbene vede, Univerza v Ljubljani), Eye Catcher (Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani), Sinapting (FERI, Univerza v Mariboru) in SMART BIN (Ekonomska fakulteta, Univerza v Ljubljani).

Zdaj je na vrsti uresničevanje idej

Vseh deset ekip zdaj čaka preoblikovanje predstavljenih idej v delujoče programske rešitve in prototipe. Do sredine aprila imajo namreč čas, da sestavijo prepričljivo in delujočo rešitev, ki bo zastopala Slovenijo na svetovnem finalu v New Yorku v začetku julija.

"Pričakujemo, da nam bo ImagineCup omogočil prodor ideje na globalno raven in odprl vrata do humanitarnih organizacij, da jih prepričamo o dodani vrednosti projekta Sunshine za doseganje milenijskih ciljev" je povedal Matej Barbo iz Fakultete za informacijske študije, ki se je med finaliste uvrstil z rešitvijo Sunshine - inteligentnim omrežjem, ki omogoča nadzor pandemij, diagnostiko bolezni in logistično podporo na daljavo.

Finalistom ob strani stojijo mentorji in strokovnjaki

Mentorji, ki so jih študentske skupine izbrale same, bodo ob pomoči podjetniških in tehnoloških strokovnjakov, ki jih bodo zagotovili organizatorji, soorganizatorji in partnerji, po svojih najboljših močeh poskušali pomagati ekipam. Za vrhunsko uvrstitev na svetovnem finalu je na podlagi preteklih izkušenj namreč potrebna tehnološko, poslovno ter tudi komunikacijsko in promocijsko dovršena rešitev.

Imagine Cup

Imagine Cup je mednarodno tekmovanje na področju inovativnosti, tehnoloških rešitev in razvoja, na katerem sodelujejo študentje višje- in visokošolskih inštitucij z vsega sveta. Samo v letu 2010 je na lokalnih, regionalnih in svetovnem izboru sodelovalo več kot 325.000 študentov. Študentje sodelujejo v ekipah, ki predstavljajo posamezno fakulteto oziroma skupino fakultet, v obdobju predtekmovanja in finalnega izbora jih spremljata in usmerjata posebej za ta namen izbrana mentorja iz akademske sfere in gospodarstva.

Slovenski izbor za Imagine Cup 2011 organizira Microsoftov inovacijski center Slovenije skupaj s soorganizatorjem, Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem (LUI). Pokrovitelji so Microsoft, Adria Airways, Collegium in Contrugli Business School, partner pa podjetje Consalta. Medijski pokrovitelj je Dostop.si.

Več informacij o tekmovanju je na voljo na naslovu http://www.imaginecup.si.

KONTAKT:

Simona Rakuša

Vodja trženja in odnosov z javnostmi

simonar@microsoft.com

tel. 041 384 710

Katra Šemrov

Projektna vodja odnosov z javnostmi

v-kasemr@microsoft.com
tel. 051 671 103