O-STA

Mobitel pripravljen na prihodnost

Ljubljana, 2. marec 2011 - V Mobitelu svojo tehnološko infrastrukturo stalno razvijajo v smeri novih generacij mobilnih telekomunikacij. Mobitel je v zadnjih letih svoje tehnološke naložbe izvajal v luči prihoda tehnologij LTE in LTE Advanced, na tej razvojni poti pa je prvi v Sloveniji omrežje nadgradil s tehnologijo HSPA+, ki bo v prihodnosti omogočala še višje prenosne hitrosti, tudi preko meje 100 Mb/s. Uporabnikom Mobitela se letos obeta tudi novost, ki bo še povečala kakovost govornih klicev prek mobilnega omrežja.

Mobitel svojo tehnološko infrastrukturo nadgrajuje ves čas, pri tem pa je že več let usmerjen v prihajajočo četrto generacijo mobilnih telekomunikacij oziroma tehnologij LTE in LTE Advanced. Slednje bodo uporabnikom zagotovile še višje prenosne hitrosti v omrežju ter vrhunski mobilni internet v ruralnih območjih Slovenije.

Mag. Matjaž Beričič, direktor Področja tehnologija v Mobitelu: "Mobitel je od nekdaj operater, ki je usmerjen v prihodnost in razvoj. Naprednost in zanesljivost Mobitelove ponudbe temelji na dovršeni tehnološki zasnovi in premišljenih naložbah v tehnološke rešitve, pri katerih vedno načrtujemo dolgoročno. V Mobitelu smo v obdobju zadnjih dveh let s svojim tehnološkim partnerjem, družbo Ericsson, izvedli zahtevno in celovito modernizacijo jedrnega in storitvenega omrežja, stalno pa izvajamo modernizacijo kompleksnega in v Sloveniji najbolj zmogljivega radijskega omrežja. Pri tem ves čas skrbimo za optimalnost in ekonomičnost naših investicij, da lahko uporabnikom ponujamo najboljšo kakovost za primerno ceno. Tako smo sedaj na stopnji, ki nam daje trdno izhodišče za uvajanje najnovejših storitev in četrte generacije mobilnih telekomunikacij, še pred tem pa načrtujemo tudi popolno izkoriščanje zmogljivosti našega omrežja HSPA+, ki ga razvijamo naprej in bo omogočalo vse večje hitrosti prenosa podatkov. Na vseh teh področjih že delujemo in pripravljamo vse potrebno za komercialno ponudbo. Omogočamo in še naprej pričakujemo tudi cenovno ugodno ponudbo proizvajalcev mobilnikov in podatkovnih naprav, predvsem v smislu podpore tako visokim prenosnim hitrostim, kot jih zagotavljamo pri Mobitelu. V tem trenutku Mobitel omogoča omrežje HSPA+ s hitrostmi do 21,6 Mb/s. Naslednji korak bo podvojitev hitrosti, razvoj HSPA+ pa pričakujemo v smeri omogočanja hitrosti preko meje 100 Mb/s. Ob vsem tem v Mobitelu načrtujemo tudi uvedbo 4 G s tehnologijama LTE in LTE Advanced, ki bosta prinesla nove možnosti in razvojne perspektive v skladu s cilji 4 G. Dejansko pa je ob samih vršnih hitrostih najpomembnejša celovita uporabniška izkušnja in podpora najmodernejšim multimedijskim storitvam in terminalom, ki bo s tem omogočena. Naši uporabniki se dobro zavedajo, da je Mobitel najboljša in najvarnejša izbira za sodobne komunikacijske storitve."

V Mobitelu vedno med prvimi na svetu omogočajo veliko večino najsodobnejših tehnologij 3GPP, ki se v zadnjem času vse bolj razvijajo v smer LTE in LTE Advanced. Ob tem se v Mobitelu že dalj časa izvaja intenzivno nadgrajevanje prenosnih povezav sprejemno-oddajnih postaj ter izvaja optimizacija omrežja, skladno z zmožnostmi novih tehnoloških rešitev, ki prihajajo na trg. Vse to s ciljem omrežje vedno najbolje in pravočasno pripraviti za najsodobnejše terminale in storitve, ki uporabnikom omogočajo najsodobnejše komunikacije.

HD-pogovori pri Mobitelu

Mobitel skupaj s svojim tehnološkim partnerjem Ericssonom preizkuša zmožnosti tehnologije, ki bo Mobitelovim uporabnikom omogočila izjemen dvig kakovosti zvoka pri pogovorih prek mobilnega omrežja. Predvidoma bo novost komercialno na voljo že v prvi polovici tega leta, zahtevala bo uporabo mobilnikov s podporo najsodobnejše tehnologije HD-zvoka, seveda pa mora biti ustrezno podprta tudi v omrežju. Preskok v kakovosti zvoka bo izjemen, HD-kakovost zvoka pa primerljiva s pogovorom dveh sogovornikov v istem prostoru.

Več informacij je objavljenih na spletnih straneh družbe Mobitel www.mobitel.si.