O-STA

Microsoft izdal Internet Explorer 9

LJUBLJANA, 15. marec 2011

Microsoft izdal Internet Explorer 9

· Na voljo je nov Microsoftov spletni brskalnik Internet Explorer 9

· Hitrejše delovanje, več preglednosti in bolj zaupanja vredno spletno brskanje

· Tudi v slovenskem jeziku

Microsoft je na konferenci SXSW Interactive najavil, da je na voljo nova različica najbolj priljubljenega spletnega brskalnika na svetu. Internet Explorer 9 prinaša hitrejše delovanje, prijazen in pregleden uporabniški vmesnik ter številne izboljšave zasebnosti, varnosti in združljivosti s sodobnimi spletnimi standardi. Kot edini spletni brskalnik lahko izkoristi celotne zmogljivosti sodobnih računalnikov Windows in omogoči grafično bogate in privlačne spletne izkušnje, ki so tako hitre in odzivne kot običajne namizne aplikacije. Microsoft je zabeležil več kot 40 milijonov prenosov preizkusnih različic, kar je največ v zgodovini Internet Explorerja. Novi spletni brskalnik je že na voljo tudi v slovenskem jeziku, in sicer na spletni strani www.ie9.si.

Dean Hachamovitch, poslovni podpredsednik za Windows Internet Explorer pri Microsoftu:

"Spletna izkušnja je najboljša z Internet Explorerjem 9. Sedaj lahko splet s pomočjo sistema Windows in brskalnika Internet Explorer 9 odklene zmogljivosti in hitrost najboljše strojne opreme osebnih računalnikov, spletne strani pa s funkcijami, kot so pripeta spletna mesta, delujejo podobno kot običajne aplikacije za Windows 7. Internet Explorer 9 je s pomočjo partnerjev s področja strojne opreme in spletne skupnosti v manj kot enem letu prehodil pot od prvega predogleda do končne izdaje."

Internet Explorer 9

Prenos slovenske različice

Spletna stran Beauty of the Web

Spletna gradiva za novinarje

Videogalerija

Microsoft na spletu

Spletna stran Microsoftove novice

RSS-povezava za novice v slovenščini

Slovenski Microsoft na Facebooku in Twitterju

Microsoft News Center

V središču so spletne strani

Internet Explorer 9 je zasnovan tako, da s pomočjo operacijskega sistema Windows 7 v središče postavi spletne strani in uresniči obljubo lepšega spleta. Funkcije, kot so pripeta spletna mesta in seznami JumpList, postavijo spletne strani na opravilno vrstico operacijskega sistema Windows 7. S pripetimi spletnimi mesti lahko uporabniki do priljubljenih strani dostopajo neposredno iz zagonske vrstice operacijskega sistema Windows in poskrbijo za hitro in preprosto izvajanje vsakodnevnih opravil, kot so preverjanje e-poštnega nabiralnika, spreminjanje glasbene postaje ali prebiranje zadnjih novic.

Mnoge spletne strani obiskovalcem so že podprle novosti brskalnika Internet Explorer 9. Med njimi najdemo tako svetovno znane spletne strani, kot so Facebook, Amazon, Twitter, Wordpress, eBay, kot tudi priljubljena slovenska spletna mesta.

"S prihodom Internet Explorerja 9 je Microsoft izdal odličen brskalnik, ki se s svojimi dodanimi lastnostmi uvršča med najboljše ali celo pred konkurenco. Hitro iskanje in spletni izrezki, katerih smo vajeni že iz starejše različice, ter sedaj nove lastnosti, kot so pripeta spletna mesta ter opravila in integracija s spletnimi stranmi neposredno iz opravilne vrstice Windows 7, smo na www.zurnal24.si tudi uporabili in z njimi še izboljšali uporabniško izkušnjo naših obiskovalcev,," je povedal Miha Popovic, tehnični urednik portala zurnal24.si

"IE9 predstavlja precejšen napredek pri podpori spletnim standardom, njegove dodatne možnosti pa omogočajo boljšo integracijo spletnih aplikacij in tako popestritev uporabniške izkušnje," ocenjuje Jernej Kos, vodja razvoja pri spletnem portalu Podnapisi.NET.

Internet Explorer 9 je že postavil nov rekord, saj je Microsoft zabeležil več kot 40 milijonov prenosov preizkusnih različicih brskalnika, ki ga že ob predstavitvi dokončne izdaje uporabljata dva odstotka vseh uporabnikov operacijskega sistema Windows 7.

Celovito strojno pospeševanje

Nova različica Microsoftovega spletnega brskalnika izkorišča celotno zmogljivost sodobne strojne opreme računalnikov Windows. Strojno pospeševanje besedila, videa in grafike zagotavlja, da spletne strani odlikujejo enake zmogljivosti kot običajne namizne aplikacije za operacijski sistem Windows. Internet Explorer 9 kot edini spletni brskalnik s celotnim strojnim pospeševanjem za HTML5 uporablja moč grafičnih procesorjev in tako odklepa 90 odstotkov zmogljivosti, ki jih spletni brskalniki prej niso mogli uporabiti.

Razvijalci lahko razvijejo hitrejše, bolj privlačne spletne strani, ki delujejo kot običajne namizne aplikacije, s pomočjo HTML5 ali z uporabo vtičnikov Adobe Flash Player in Microsoft Silverlight. Slednja bosta strojno pospeševanje v Internet Explorerju 9 omogočila v naslednjih različicah.

Največ varnosti in zasebnosti

Internet Explorer 9 je s pomočjo vgrajenih tehnologij za večjo varnost, zasebnost in zanesljivost najbolj zaupanja vreden način za spletno brskanje.

Lani decembra najavljena funkcija Tracking Protection daje uporabnikom več nadzora nad tem, kako se njihove informacije izmenjujejo med različnimi spletnimi stranmi. Uporabnike varuje pred mnogimi oblikami spletnega sledenja, pri čemer jim s pomočjo posebnih seznamov, poimenovanih Tracking Protection Lists, daje več nadzora nad določanjem, katerim stranem dovolijo ali ne dovolijo sledenje.

Internet Explorer 9 ima tudi prvi upravljalnik prenosov, ki je integriran s tehnologijo SmartScreen za zaščito pred škodljivo programsko opremo. Upravljalnik prav tako uporablja povsem novo ocenjevanje varnosti datotek na podlagi njihovega slovesa, kar zmanjša število opozoril pri poznanih datotekah in prikaže vidnejša opozorila, če je varnostno tveganje višje.

Raziskave so pokazale, da Internet Explorer 9 blokira 99 odstotkov napadov, ki za širjenje škodljivih programov uporabljajo tehnike socialnega inženiringa. S tem ustavi petkrat več tovrstnih napadov kot Firefox in 33-krat več kot Chrome.

KONTAKT:

Simona Rakuša

Vodja trženja in odnosov z javnostmi

simonar@microsoft.com

tel. 041 384 710

Katra Šemrov

Projektna vodja odnosov z javnostmi

v-kasemr@microsoft.com
tel. 051 671 103