O-STA

Socialni inovatorji prihodnosti - mladinski inkubator socialnega podjetništva

Socialno podjetništvo je postalo predmet javne debate s predlogom zakona o socialnem podjetništvu, ki je bil potrjen prejšnji teden. Na društvu Mladinski ceh, vodilni mladinski organizaciji, sledimo ideji socialnega podjetništva z novim pristopom: inkubatorjem socialnih podjetij. To je edinstvena tovrstna podpora bodočim socialnim podjetjem v Sloveniji.

"Trenutno ekonomsko gospodarske okoliščine izrazito niso naklonjene mladim. Z razvojem celotnega koncepta inkubatorja socialnega podjetništva odgovarjamo na izzive (samo)zaposlovanja mladih," pravi Tadeja Mesojedec, vodja projekta Socialni inovatorji prihodnosti, ki se že nekaj let ukvarja s socialnim podjetništvom. Tako smo v nevladni organizaciji Mladinski ceh oblikovali program "Socialni inovatorji prihodnosti", ki temelji na dejstvu, da lahko mladi s celostno podporo, svetovanjem in primernimi usmeritvami, osvojijo ključne kompetence socialnega podjetnika, razširijo socialni kapital in pridobijo znanja in veščine, da samostojno stopijo na pot uspešnega socialnega podjetnika. Svoje izkušnje in znanje smo pri tem združili znotraj konzorcija s Kadis 2002 in Skupnostjo privatnih zavodov - SKUP. Projekt delno financira Evropska unija, in sicer iz Evropskega socialnega sklada in je mladim tako v celoti brezplačno dostopen.

Mladi, ki še nikoli niso bili zaposleni in organizacije, ki se bodo prepoznale v konceptu socialnega podjetništva, bodo tako skozi inkubator socialnih inovacij in socialnega podjetništva "Socialni inovatorji prihodnosti" zanesljivo vstopili v svet socialnega podjetništva. V okviru inkubatorja jim bomo nudili vso tehnično podporo, prostore, opremo, računovodstvo. Zavedamo se, da to še ni dovolj za uspešnost socialnega podjetja, zato bomo mladim omogočili tudi brezplačna usposabljanja in vodenje skozi uradne postopke delovanja socialnih podjetij. Kasneje pa bodo deležni najpomembnejšega, in sicer nenehnega spremljanja in podpore pri iskanju odgovorov na izzive s katerimi se bodo srečevali - trženje produkta, storitve, pridobivanje investitorjev, financerjev, poznavanje zakonodaje, vstop na trg in obstanek na trgu.

Z idejo samozaposlovanja in zaposlovanja mladih in prvih iskalcev zaposlitve se pridružujemo tudi mesecu zaposlovanja, ki ga promovira krovna mladinska organizacija Mladinski svet Slovenije.

Tadeja Mesojedec

vodja projekta Socialni inovatorji prihodnosti

tadeja@mladinski-ceh.si

051 635 659