O-STA

Uspešno zaključen kamp inovacij

Petindvajset entuziastičnih mladih socialnih inovatorjev se nas je prejšnji vikend zbralo na kampu socialnih inovacij na Jesenicah, kjer smo 'prevetrili' možgane in se lotili priprave treh inovativnih projektov, ki so zmagali na razpisu za najboljše predloge za spletne inovacije, ki rešujejo določen družben problem mladih.

Namen projekta je med drugim tudi spodbujanje inovativnosti na področju družbeno odgovornih dejavnosti in socialne ekonomije ter povezati ljudi iz različnih strok in interesov z namenom medsebojnega sodelovanja za izvedbo kreativnih idej. Pričeli smo v petek, ter takoj po večerji zavihali rokave in se lotili dela. Razdelili smo se v tri delavne skupine, ki so intenzivno delale na pripravi prototipa spletnih inovacij. Tekom vikenda sta nas obiskala tudi izkušen spletni programer in svetovalec s področja spletnega trgovanja/marketinga, ki sta nam pomagala s praktičnimi nasveti.

Delo je obrodilo sadove in v nedeljo popoldan smo srečanje zaključili z naslednjimi rezultati:

Skupina zadolžena za ustvarjanje baze socialnih iger je razvila prototip baze, kjer bodo igre razdeljene v pet različnih kategorij, začetna ciljna publika oz. uporabniki pa so predvsem študentje. Člani tima so oblikovali tudi privlačno predlogo spletne strani, ter naredili načrt, kako aplikacijo uspešno promovirati. Ko bo aplikacija na voljo za uporabo, bodo uporabniki lahko tudi sami dodajali igre v bazo, ter komentirali in predlagali izboljšave za že obstoječe igre.

Skupinica, ki je delala na projektu za virtualno pomoč nosečnicam in mladim mamicam je uspešno razrešila izziv, kako pripraviti zanimivo spletno stran, ki bo slednjim nudila dovolj informacij ter omogočila pogovor preko skypa ter predhodno najavo termina za individualno svetovanje.

Tim zadolžen za pripravo portala za izposojo športne opreme pa je poleg zasnove spletne aplikacije pripravil tudi načrt, kako stran naresti dostopno čim večjemu številu ljudi, predvsem športnim entuziastom, ne le v Sloveniji, ampak tudi drugod po svetu. Aplikacija jim bo omogočala, da bodo lahko tudi v tujini kontaktirali ljudi, s podobnimi interesi, ki bodo športno opremo pripravljeni posoditi tistim, ki se navdušujejo nad istim športom. Sistem bo temeljil na medsebojnem zaupanju, zato bo izposoja brezplačna.

Na kampu je bila prisotna tudi skupina, ki je - in si bo tudi v prihodnosti - prizadevala za uspešno promocijo in večanje prepoznavnosti omenjenih projektov.

Kamp smo zaključili zadovoljni, da nam je uspelo doseči zaželene cilje, ter polni novih idej za uspešen zagon in nadaljevanje projektov. Prototipi so v testni fazi in bodo na spletu še ta mesec.

Promociijskai filmčka, ki st nastala tekom kampa:

Kako so nastajale inovacije: http://www.youtube.com/watch?v=GBtK1piW0KA&feature=youtu.be

Sproščanje med delom: http://www.youtube.com/watch?v=BpxG-dooLrE&feature=related

Slike: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.391276330923415.111846.177009182350132&type=1