O-STA

Revoz in ŠIL uspešno zaključila skupen projekt

V podjetju Revoz d. d. zadovoljni z novo logistično študijo - projekt Študentskega idejnega laboratorija

Ljubljana, 19. 6. 2012 - "Sodelovanje z ekipo študentov mi je bilo v veliko veselje. Slovenski študenti so dokazali, da njihovo znanje presega zgolj področje teorije. Glede na končne rezultate lahko rečem, da je predstavljena študija kakovostno izdelana," je sodelovanje s Študentskim idejnim laboratorijem (ŠIL) sklenil Milan Gornik, vodja projektne skupine iz podjetja Revoz. ŠIL je tako uspešno zaključil projekt z drugim največjim slovenskim izvoznikom.

Podjetje Revoz d. d. iz Novega mesta se je ob koncu leta 2011 soočal s problemom ureditve logistike nove proizvodne linije, ki jo gradijo za potrebe izdelave vozil Smart in Twingo, in ekipa sodelavcev ŠIL je po pogovorih o sodelovanju sprejela izziv. Skupaj s študenti so sklenili izdelati celotno logistično študijo nove proizvodne linije. Za projekt, ki je trajal dobra dva meseca, so v ŠIL izbrali ekipo treh študentov Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani, ki so pod strokovnim mentorstvom pričeli z izdelavo dokumenta.

Študenti so več dni preživeli v podjetju, kjer so se z opazovanjem dela in zbiranjem podatkov pripravili na izdelavo študije. Prav ta izkušnja je bila ključna pri novem izzivu, saj so iskali pragmatične rešitve, ki so jih lahko preverili iz prve roke. Čeprav se med študijem niso srečevali s konkretnimi procesi dela, so študenti dokazali, da jim delo v dejanskih delovnih okoljih ni tuje. Končni rezultat je tako presegel pričakovanja podjetja Revoz, ki je tudi ponudilo sodelovanje na projektih v prihodnosti. "Zavedamo se, da potrebujemo nove, sveže pristope in da nas naše izkušnje pogosto celo omejujejo, zato smo prišli na idejo, da se povežemo s pomočjo ŠIL z mladimi, neobremenjenimi in zagnanimi diplomanti, ki nas bodo lahko dopolnili v naših prizadevanjih pri iskanju učinkovitih rešitev. Na začetku projekta smo imeli nekaj pomislekov o tem, kako hitro bomo lahko ekipo študentov integrirali v projekt, vendar je bilo delo ob pomoči ŠIL narejeno profesionalno in v zastavljenih rokih. Vsekakor je potrebno omeniti tudi stroškovni vidik, ki je za podjetje zelo ugoden", je zapisala Judita Ledić, vodja službe za vodenje razvoja zaposlenih v Revozu.

Z uspešno zaključenim projektom je tako ŠIL potrdil svoje poslanstvo, ki povezuje ideje in znanje mladih z gospodarstvom. "Dokazali smo, da so študenti sposobni razviti kreativne rešitve za uporabo na trgu. Uspeli smo izpeljati projekt za enega največjih podjetij v Sloveniji, kar postavlja dobre temelje za razvoj ŠIL v slovenskem prostoru," je ob koncu projekta povzel Blaž Kramar, direktor ŠIL. Projekt je dokazal, da je novim praksam v podjetjih potrebno dati možnost, študentom pa priložnost, da dokažejo svoje znanje. Sodelovanje podjetij s študenti, njihovimi bodočimi kadri, je tako eden večjih potencialov za naše gospodarsko okolje.


* Študentski idejni laboratorij je član inkubatorja Socialni inovatorji prihodnosti na društvu mladinski ceh.