O-STA

Razstavljena umetniška dela dijakov likovne smeri Gimnazije Koper in fotografije profesorja dr. Boruta Likarja

UP FAKULTETA ZA MANAGEMENT KOPER

Koper, 15. marca 2011 - V sklopu Tedna Univerze na Primorskem smo v prostorih Fakultete za management Koper na Trgu Brolo že petič zapored odprli razstavo umetniških del dijakov likovne smeri Gimnazije Koper. Tej razstavi smo letos že drugič dodali še razstavo fotografij našega profesorja dr. Boruta Likarja z naslovom "Ples prazničnih luči".

Na odprtju so zbrane nagovorili dekanja fakultete izr. prof. dr. Anita Trnavčevič, ravnatelj Gimnazije Koper g. Bruno Petrič ter ustvarjalci - izr. prof. dr. Borut Likar in v imenu dijakov njihov mentor g. Matej Kocjan, prof. Dekanja fakultete je uvodoma povedala, da je tradicionalna razstava oziroma naše skupno sodelovanje dokaz, da gresta znanost in umetnost z roko v roki in na svet tako gledata s pisanimi očmi. Hkrati pa pripomoremo h kulturnejšemu dogajanju v univerzitetnem mestu Kopru.

Naše prostore so s svojimi deli popestrili dijakinje in dijaki prvega, drugega in tretjega letnika likovne smeri Gimnazije Koper, ki je lansko leto praznovala tudi 10. obletnico obstoja. Njihov mentor je ob odprtju poudaril: "Letošnji naslov razstave je Trompe d'oeil. Gre za francoski izraz, ki je tesno povezan z iluzionizmom podob v baročni likovni umetnosti, kar dobesedno pomeni zavajanje očesa. Ta definicija je širša od definicije, ki jo zajema nam bolj poznan, a obenem tudi strokovno suhoparen izraz "optične iluzije". Bistvo vseh predstavljenih del na razstavi je v njihovi navidezni realnosti, v razsežnosti, ki nam jih iluzionizem prostora in oblik dopuščata, ter nenazadnje v užitku, ki nam ga daje to neprestano vizualno slepljenje. Razstava, ki jo danes odpiramo, je odraz raziskovanja vizualnih svetov, ki jih kot likovni ustvarjalci oblikujemo, kot gledalci pa predvsem občudujemo in doživljamo." Pri razstavi je sodelovala tudi mentorica ga. Dragica Samsa, prof.

Razstava fotografij "Ples prazničnih luči" prikazuje praznične luči skozi oko fotografskega objektiva, ki išče drugačne poglede. Fotografski zapisi so nastajali predvsem v prednovoletnem času v Ljubljani, ko je mesto prepredeno z lučmi. Fotografije je dr. Borut Likar praviloma posnel z daljšimi ekspozicijami, bodisi s premikanjem objektiva bodisi ob spontanem gibanju svetlobnih predmetov, pri čemer mu je včasih pomagal veter ali mimoidoči otroci. Zaradi izvirnega pristopa je bila razstava v celoti predstavljena na eni najodličnejših lokacij, na Krakovskem nasipu ob Ljubljanici v decembru 2010. Dr. Borut Likar je predstojnik katedre za inoviranje in management tehnologij na Fakulteti za management Koper, hkrati pa inovator in podjetnik, amaterski športnik in ljubiteljski fotograf.

Fotografije bodo na ogled do poletja, umetniška dela dijakov pa do marca 2012.

Fotografije (foto: Alen Ježovnik)

http://www.fm-kp.si/Files/PR/Novice/2011/Marec/RazstavaOdprtje/DSC_6000w.jpg (dekanja)

http://www.fm-kp.si/Files/PR/Novice/2011/Marec/RazstavaOdprtje/DSC_5994w.jpg (dijaki)

http://www.fm-kp.si/Files/PR/Novice/2011/Marec/RazstavaOdprtje/DSC_6006w.jpg (ravnatelj)

http://www.fm-kp.si/Files/PR/Novice/2011/Marec/RazstavaOdprtje/DSC_6025w.jpg (dr. Likar)

UP Fakulteta za management Koper

Dodatne informacije:

Dejan Šraml

Odnosi z javnostmi/PR Consultant

Univerza na Primorskem/University of Primorska
Fakulteta za management Koper/Faculty of Management Koper
Cankarjeva 5, p.p. 345, SI-6104 Koper, Slovenia
Tel.: 00386 (0)5 610 20 12
Fax: 00386 (0)5 610 20 15

E-mail: dejan.sraml@fm-kp.si

URL: www.fm-kp.si