O-STA

Uspešni diplomanti FM: strokovna praksa odskočna deska v poslovni svet

V sklopu Tedna Univerze na Primorskem je njena največja članica - Fakulteta za management Koper - v torek, 15. marca, pripravila aktualno tematsko razpravo z naslovom "Diplomanti FM: uspešni v Sloveniji in po svetu". Razprava z osrednjim vprašanjem "Kje so njihovi študenti 10 let po diplomi?" je potekala pod okriljem združenja Alumni FM in privabila precejšnje število poslušalcev, ter s tem dosegla svoj namen: izmenjavo mnenj in izkušenj ter sodelovanje in povezovanje fakultete s svojimi diplomanti, temu posledično s poslovnim svetom in širšim okoljem.

V razpravi so sodelovali g. Domen Bočkor, direktor, Tomos Invest, g. Denis Benjamin Kmetec, prokurist družbe, Hofer, ga. Jožica Medoš, generalna direktorica, Primagas Energia, Španija, ga. Vladka Lang, vodja komunikacij za slovenijo in Balkan West sektor, Legrand SLV, g. Leon Šikovec, vodja marketinga in komunikacij, Banka Volksbank in ga. Silvija Benčić, tajnik, Fakulteta za management Koper Univerze na Primorskem. Vsi študenti oziroma diplomanti prve generacije Fakultete za management Koper. Okroglo mizo je vodila ga. Dunja Turk, urednica poslovnega dnevnika Finance, ki med drugim pokriva področje kariernega razvoja in človeških virov ter ureja rubrike in priloge kot so Moja kariera, Izobraževanje, Top 101 Največji in Najboljši ...

Rdeča nit okrogle mize je bila poiskati odgovore kako so številni diplomanti managementa prišli do poslovne uspešnosti v Sloveniji in po svetu. Vodja okrogle mize je razpravo usmerjala z naslednjimi smernicami sogovornikom: o njihovih načrtih po koncu študija, o začetkih dela med samim študijem; o napredovanju v službi; o nasvetih kariernim začetnikom; o tem kako ustvariti ravnotežje med zasebnim in poslovnim življenjem; ter razmišljanja o nadaljevanju formalnega izobraževanja.

Vsi so izpostavili, da so pričeli delati že pred zaključkom študija. Poudarili so, da so jim razna priložnostna študentska dela ter predvsem strokovna praksa ter kasneje delo v tujini bili ključni za odprtje vrat v poslovno kariero. Slednjega pa niso dosegli brez truda, vztrajnosti, marljivosti in želje po doseganju vedno novih znanj. Na drugi strani jih je slednje pogosto pripeljajo do zanemarjanje osebnega življenja in povečanega stresa. Ampak kasneje so si znali postavitviti tisto pravo ravnovesje med zasebnim in poslovnim življenjem. In tako velike zasluge za njihovo uspešnost tako na zasebnem kot poslovnem področju pripisali potrpežljivim življenjskim partnerjem. Stres pa odpravljajo z raznimi hobiji ter druženjem s prijatelji in predvsem družino.

Domen Bočkor je občutil, da po pridobljeni diplomi delodajalci ne pridejo sami do študentov, ampak si moramo znati ustvariti ali ubrati pr(a)vo priložnosti, ki se nam ponudi. Strokovna praksa je vsekakor odskočna deska za začetek kariere. Velik pomen za človekovo obogatitev z vidika razvoja kariere in osebnega razvoja ima tudi delo v tujini, kar človeku razširi pogled in privede do tega, da se postavi na lastne noge, daleč od "popkovine". Trg delovne sile v današnjih časih išče specialiste in ne le generaliste. Večino kadra v Skupini Hidria, kamor spada tudi Tomos Invest, vzgajajo znotraj lastne korporacije. Hkrati pa so tudi drugi največji štipenditor v državi.

Denis Benjamin Kmetec je povedal, da je ravno strokovna praksa imela v njegovem primeru odločilen pomen za prvi vstop v poslovni svet. Z delom v raznih podjetjih pridobimo nove izkušnje, znanja, spoznamo nove ljudi in lažje pridemo do novih priložnosti. Na njegovi karierni poti je prišel do točke, kjer si je zadal, da se mora njegova karierna pot nadaljevati, zato je odšel za določen čas v tujino, kjer je pridobil nova znanja in spoznal nove trende in tam je ostal še danes. Tuji lastniki dajo pogosto več možnosti mladim, delovnim, motiviranim ljudem, ki si upajo narediti ta preskok in so pripravljeni v to vložiti svojo energijo in čas. Podjetja potrebujejo samoiniciativne, nadpovprečne študente, motivirane, vsekakor so izkušnje velikega pomena, a ne ključnega, saj tudi študentom, ki so brez izkušenj a močno motivirani in delovni, podjetja nudijo razne možnosti.

Jožica Medoš, ki se je javila preko video klica iz Španije, pa je sporočila, da je v življenju potrebno včasih sprejeti tudi kakšno tveganje in spraviti v predal strahove pred neznanim. Pred leti se je odločno odločila za sprejem ponudbe dela v tujini tudi zato, da bi vzela življenje v svoje roke. Danes še vedno dela v španski prestolnici in trdi, da kljub trdnemu delu in pestrim urnikom ne razmišlja na vrnitev v Slovenijo. Poudarila je le, da si je potrebno postaviti limit in si vzeti čas tudi za zasebno življenje. Pri mladih oziroma pri iskanju novih kadrov ceni željo po nenehnem učenju in sodelovanju ter razgledanost, fleksibilnost, iniciativnosti in komunikativnost.

Vladka Lang je poudarila, da nam novo znanje vedno pride prav in več znanj kot imamo večja je naša vrednost, bolj smo izpolnjeni in zadovoljni sami s seboj. Pri zaposlitvi so izjemnega pomena delovne izkušnje in samoiniciativnost, ter zanimanje za delo. Na karierni poti je menjala že veliko služb. Vzrok za to pa ni bila le višja plača. S tem si je širila obzorje, pridobila nove izkušnje in tako dosegla svoje osebne izzive, ki se nanašajo na izostritev lastnih sposobnosti in znanj ter obogatitev karierne poti.

Leon Šikovec se zaveda, da ni teorije brez prakse in prakse brez teorije. Na karierni poti je včasih potrebno tudi tvegati in narediti korak nazaj, če je ta upravičen oziroma z namenom, da je pomembnejši od samega trenutnega kariernega napredovanja. Vir informacij niso le knjige, vir informacij je tudi zunanji svet. Na svoji karierni poti je storil korak nazaj, z namenom pridobitve novega znanja, dopolnitve do sedaj pridobljenih osnov med študijem, kar se mu je v prihodnosti obrestovalo in odprlo vrata novim priložnostim. Podjetja iščejo ljudi, ki imajo neke želje oziroma cilje ter vedo, kaj želijo doseči, so odprti za novosti, kreativni in imajo širši pogled na stvari.

Silvija Benčić je izpostavila, da je izkusila željo podjetij za kadre, ki se zavzemajo za intelektualno in praktično znanje, so odprti za novosti, izkušnje, želijo dobre odnose z ljudmi in so pripravljeni na vseživljenjsko učenje oziroma slednjega dojemajo kot nekaj samoumevnega. Velikega pomena za napredovanje na karierni poti so tako formalne kot neformalne izkušnje in aktivnosti.

Fotografije http://www.fm-kp.si/zalozba/ISSN/1581-8969/galerije/110315c.html (foto: Alen Ježovnik)

Za dodatne informacije: Dejan Šraml | Odnosi z javnostmi | Univerza na Primorskem | Fakulteta za management Koper | Cankarjeva 5 | 6000 Koper | 00386 (0)5 610 20 12 | dejan.sraml@fm-kp.si | www.fm-kp.si