O-STA

V Galeriji sodobne umetnosti Celje se predstavlja Katarina Zdjelar, srbska umetnica mlajše generacije

Prva samostojna predstavitev umetnice v Sloveniji

Celje, 5. april 2011, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje vabi v petek, 8. aprila 2011 ob 19.00 v Galerijo sodobne umetnosti Celje na otvoritev razstave STEPPING IN - OUT Katarine Zdjelar, srbske umetnice mlajše generacije. Razstavo, na katero je vstop prost, si lahko obiskovalci ogledajo do 29. 5. 2011. Projekt se sofinancira iz EU sklada za regionalni razvoj v okviru programa INTERREG IVC.

Katarina Zdjelar v svojem delu raziskuje pojme identitete, oblasti in skupnosti, izraža se predvsem skozi video, zvok, preko knjižnih projektov ter izobraževalnih platform. Njeni projekti temeljijo na kolektivnem sodelovanju in spodbujajo kritično mišljenje, enakopravni dialog ter medsebojno učenje in izmenjavo izkušenj.

Jezik ji služi kot orodje opazovanja in analize družbenih pojavov, predmet njene umetniške raziskave so okoliščine, ko naš materni jezik z premestitvijo v tuje politično, kulturno in družbeno okolje izgubi svojo primarno funkcijo nosilca pomenov in sredstva sporazumevanja - takrat se pričnemo zavedati tudi njegove geopolitične omejenosti. Posameznik se mora tako ponovno re- definirati preko asimilacije, spominjanja, učenja in izvajanja. Umetnico predvsem zanima proces samo realizacije in nastajanja v odnosu z neznanim, ko se posameznik afirmira skozi improvizacijo, negotovost, ranljivost ter sodelovanje.

Katarina Zdjelar se z razstavo v Galeriji sodobne umetnosti Celje v slovenskem prostoru prvič samostojno predstavlja. Na ogled bodo video dela Shoum, One or Two Songs, on Someone or Something, in Particular, Everything Is Gonna Be, Act I, Act II, ki so nastala v letih 2007- 2010. Dela povezujeta koncepta samoohranitve in samopredstavitve posameznikov, ki zaradi primoranosti govoriti več jezikov hkrati igrajo sebe skozi recitacijo in improvizacijo.

Zdjelarjeva je svoje delo predstavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, med drugim je zastopala Srbijo na 53. Beneškem bienalu (2009) ter prejela številne nagrade.

Živi in dela v Rotterdamu.

Projekt se sofinancira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa INTERREG IVC

Naslov dela: Everything is gonna be, video still, 2008

Avtorica dela: Katarina Zdjelar

Več info: Maja Hodošček, Zavod Celeia Celje - Center sodobnih umetnosti Celje, Galerija sodobne umetnosti Celje, tel.: 03 42 65 156, mobi: 051 681 994, e- pošta:maja.hodoscek@celje.si.