O-STA

Come to ECO sense!

Come to ECO sense!

Društvo mladinski ceh v sodelovanju s Centrom Sonček Šiška pripravlja razstavo Come to eco sense. Na ogled postavljene fotografije so v objektiv ujeli udeleženci mednarodne izmenjave, ki je potekala v avgustu 2010 v Pliskovici na Krasu.

Odprtje razstave bo v četrtek, 14. 4. 2011 ob 19.30 v Centru Sonček Šiška, Trg komandanta Staneta 5.

Izmenjava Come to eco sense! ali po naše Osvesti se! je združila mlade iz petih različnih Evropskih držav: Nizozemske, Španije, Grčije, Litve in Slovenije. Že sam naslov nakazuje, da je bila glavna tema ekologija. Udeleženci iz gostujočih držav so predstavili po pet najpomembnejših okoljskih problemov in najlepše ohranjenih kotičkov svojih dežel, gostitelji pa smo vse to lahko prikazali z ogledi po Sloveniji.

Tudi sami smo se skušali obnašati čim bolj ekološko, ločevali smo odpadke, ogledali smo si čistilno napravo v Tolminu in imeli različne delavnice na temo ekologije pa tudi fotografije. Združeni iz različnih koncev Evrope smo si širili obzorja o različnih ekoloških problemih, ki se pojavljajo povsod ter prišli do zaključka, da ima sicer vsaka država različne probleme, ki pa imajo skupen izvor, to je globalno segrevanje. V skupinah smo se pogovarjali, kakšni so ekološki problemi, kako bi jih lahko rešili, kdo bi moral za to poskrbeti in najpomembnejše - kaj lahko mi kot mladi storimo za okolje? Produktivnih idej je bilo veliko, najboljše pa smo zapisovali na plakate, ki so tekom celotne izmenjave viseli na steni in širili inovativnost. Večina udeležencev se je strinjala, da je bila tema primerna za današnje moderno okolje in da so se aktivnosti povezane z okoljem skladale z našim sloganom Stop destroying this planet, 'cause all my stuff is here! - Prenehajte uničevati naš planet, saj je vse, kar imam, tukaj.

Avtorji fotografij na razstavi:

Jan Doplihar, Janez Ferlin, Marjeta Ferlin, Sabina Hosta, Urša Hosta, Jana Jemec, Marija Jemec, Irena Mrak, Emina Salčinovič, Primož Šenk, Janiek Katuin, Antoniette Smalbil,Ernest-Jan de Vries, Rick Wilknes, Eddie Wolters, Christina, Evangelos, Giwrgos Lills, Ioanna Kalograiaki, Mixalis Kostikas, Vincent Alemany Mari, Laia Giner Oller, Empar Hernendez Alapont, Vicent Sanchez, Gabriele Abramavičiute, Gintare Adamonyte, Rüta Girdzijauskaite, Audrius Klimas, Živile Simkute

Financerji: MOVIT, Društvo Mladinski ceh, FRUCTAL, Zavarovalnica Generali, Zavod Sonček