O-STA

Znanstveni večer Univerze v Novi Gorici

Univerza v Novi Gorici vas v okviru cikla Znanstveni večeri vabi na javni pogovor, ki bo potekal v četrtek, 21. aprila 2011 ob 19. uri na dvorcu Zemono pri Vipavi. Naš gost bo gospod Boris Pahor, tema pogovora "Beseda - poroštvo resnice".

Boris Pahor, rojen leta 1913 v Trstu, je vzrastel v pričevalca slovenske zgodovine dvajsetega stoletja. Je redni član SAZU, Prešernov nagrajenec, prejemnik številnih mednarodnih literarnih nagrad (Viareggio, Napoli, Hemingway, Besten liste idr.) in visokih državnih odlikovanj francoske in avstrijske republike, pisatelj, esejist, urednik revije Zaliv, prevajalec in najbolj prepoznaven slovenski pisatelj v Evropi. V pogovoru z njim se bomo osredotočili na glavne teme Pahorjevega literarnega dela: Trst, vprašanje identitete, taboriščna izkušnja, ljubezen, beseda kot katarza.

Pogovor bo vodila dr. Tatjana Rojc, ki že vrsto let preučuje Pahorjevo literarno delo. V svojih dveh televizijskih portretih je Pahorja označila za "pisatelja onkraj senc". Uredila je antologijo njegovih del (Ljubljana 2009), napisala spremni besedi za večjezično izdajo Nekropole (Ljubljana 2011) in Pahorjevo Izbrano delo (Ljubljana 2009). O Pahorjevem opusu je napisala številne recenzije in znanstvene razprave.

Za dodatne informacije lahko pokličete na tel. 05 3315 397 ali pošljete sporočilo na naslov andreja.leban@ung.si.

Andreja Leban