O-STA

Mobitel je v svoje omrežje vpeljal IPv6

Ljubljana, 19. april 2011 - Mobitelovi strokovnjaki so uspešno omogočili sodobni internetni protokol IPv6 v Mobitelovem omrežju. Po uspešnih preizkušanjih je sledila tudi integracija v produkcijsko okolje, odslej pa je IPv6 brez doplačila na voljo Mobitelovim uporabnikom.

Mobitelovi strokovnjaki so uspešno zaključili kompleksen projekt implementacije internetnega protokola IPv6 v Mobitelovo omrežje in komercialno ponudbo. IPv6 pri Mobitelu testno deluje že dalj časa, odslej pa je tudi komercialno na voljo vsem Mobitelovim uporabnikom.

IPv6 je brez dodatnih stroškov na voljo vsem naročnikom Mobitel GSM/UMTS, ki na številko 1918 pošljejo ključno besedo IPv6. V povratnem sporočilu prejmejo podatke o nastavitvah mobilnega aparata. V tem trenutku protokol IPv6 že podpirajo novi mobilniki s Symbian OS, pričakovano pa je, da bo IPv6 v kratkem omogočen tudi na večini novih mobilnikov.

Direktor Področja za tehnologijo v Mobitelu, mag. Matjaž Beričič: "Slovenija je z Mobitelom pri uvajanju protokola IPv6 med vodilnimi v svetu. Celovita podpora protokolu IPv6 pri Mobitelu je temelj, s katerim lahko Mobitelovi uporabniki že sedaj dostopajo tudi do vsebin IPv6 naslovnega prostora, ki je ključen za prihodnost interneta oziroma t. i. 'interneta stvari', saj je naslovni prostor IPv4, na katerem temelji večina današnjega interneta, praktično zaseden. Prehod na IPv6 je pomemben korak v prihodnost - pravzaprav je to eden od strateško najbolj pomembnih tehnoloških premikov v zadnjih letih. Pri Mobitelu smo med prvimi mobilnimi operaterji na svetu, ki imajo IPv6 v produkciji. Tudi to nam omogoča, da s pomočjo najboljšega in najbolj varnega omrežja še naprej zagotavljamo najmodernejše storitve."