O-STA

Microsoft ob Svetovnem dnevu intelektualne lastnine podprl prizadevanja za učinkovitejšo zaščito

Microsoft se je pridružil Svetovni organizaciji za intelektualno lastnino (WIPO) pri obeležitvi Svetovnega dneva intelektualne lastnine, posvečenega pomenu varovanja pravic intelektualne lastnine. Učinkovita zaščita pravic intelektualne lastnine je ključnega pomena za zagon kulture inovacij, ki lahko spodbudi gospodarsko rast, ustvari delovna mesta ter poveča prihodke za širšo gospodarstvo in vladne organizacije.

Microsoft verjame, da je na globalni ravni potrebna učinkovitejša zaščita intelektualne lastnine, da bi lahko zavarovali inovativno sposobnost IT-panoge, zagotovili enake možnosti za mala podjetja in pomagali vladnim ustanovam ustvariti davčne prihodke prek legalne prodaje in trgovine z originalno programsko opremo.

"Ob krepitvi gospodarstva lahko prave politike na področju intelektualne lastnine pomagajo znižati tudi piratstvo in ponarejanje programske opreme, ki, kot vemo, spodkopavata vladne vire, ogrožata legitimna podjetja in izpostavljata potrošnike tveganjem povezanim z neoriginalno programsko opremo," pravi David Finn, namestnik pravnega svetovalca za globalno preprečevanje piratstva in ponarejanja programske opreme pri Microsoftu. "Ponarejevalci programske opreme uspevajo v okoljih s šibko zaščito intelektualne lastnine in imajo velikanski učinek na globalno gospodarstvo."

Po podatkih raziskave, ki jo je letos naročila Mednarodna trgovinska zbornica, bodo globalne gospodarske in družbene posledice ponarejanja in piratstva leta 2015 dosegle vrednost 1.700 milijard USD in vsako leto ogrozile 2,5 milijona legalnih delovnih mest. Tudi zaradi tega so gospodarske prednosti za države, ki okrepijo zaščito intelektualne lastnine in zmanjšajo piratstvo, občutne. Po podatkih ekonomske raziskave organizacije Business Software Alliance bi znižanje svetovne stopnje piratstva za 10-odstotnih točk v štirih letih povečalo gospodarsko aktivnost za 142 milijard USD in ustvarilo skoraj 500.000 novih visokotehnoloških delovnih mest.

Močna zaščita intelektualnih pravic pa ni samo dobra za gospodarstvo, saj tudi potrošniki od podjetij in vlad zahtevajo ukrepanje proti neoriginalni programski opremi. Leta 2010 je Microsoft naročil raziskavo med 38.000 potrošniki v 20 državah, ki je pokazala, da si skoraj tri četrtine potrošnikov želi, da jih vlade in podjetja bolje zaščitijo pred tveganji, povezanimi z neoriginalno programsko opremo, vključno s krajo identitete in napadi virusov. Potrošniki so se večinsko strinjali, da neoriginalna programska oprema ni tako varna za uporabo kot originalna, najbolj pa sta jih skrbela izguba podatkov in kraja identitete.

"Potrošniki in podjetja nas prosijo,da ukrepamo in zmanjšamo tveganja, ki jih prinaša neoriginalna programska oprema. Popolnoma smo predani temu, da jim pomagamo," je dejal Finn. "Microsoft veliko vlaga v tehnologije, izobraževanja in programe pregona, s katerimi želi otežiti piratstvo. V imenu potrošnikov in podjetij bomo še naprej podpirali učinkovito zaščito pravic intelektualne lastnine."

Več informacij o Microsoftovih pogledih na licenciranje intelektualne lastnine in zakonodajo je na voljo na spletni strani www.microsoft.com/about/legal/en/us/IntellectualProperty/IPLicensing. Več informacij o originalnih Microsoftovih izdelkih, licenciranju in oznakah, ki potrjujejo pristnost, je na voljo na spletni strani www.microsoft.com/slovenija/originalno/.