O-STA

Mobitel ob 20-letnici vklopil 1000. bazno postajo GSM

Ljubljana, 17. maj 2011 - Mobitel je ob 20. obletnici mobilne telefonije in 15. obletnici sistema GSM v Sloveniji v svoje omrežje vklopil 1000. bazno postajo GSM. Mobitel je kot prvi slovenski mobilni operater domačim uporabnikom predstavil mobilne telekomunikacije, z rednim posodabljanjem in nadgrajevanjem omrežja pa vedno nove in v tistem času najsodobnejše storitve. Omrežje NMT je vzpostavil že leta 1991, leta 1996 pa še sistem GSM.

Mobitel je ob 20. obletnici svojega delovanja ter hkrati ob 20-letnici mobilne telefonije in 15-letnici sistema GSM v Sloveniji v svoje omrežje vklopil 1000. bazno postajo GSM. Bazna postaja v bližini Šentviškega predora je izboljšala predvsem pokrivanje avtoceste na relaciji Šentvid-Šmartno, pa tudi območje ob cestni povezavi med naselji Vižmarje in Ježica ter posamezne predele naselij Šentvid, Brod in Vižmarje.

V Mobitelu so ponosni, da je družba ključni akter razvoja mobilnih telekomunikacij v Sloveniji. Mobitel je namreč v Slovenijo pripeljal tako analogno (NMT) kot digitalno (GSM) mobilno telefonijo, med prvimi operaterji na svetu pa tudi tretjo generacijo (UMTS), ki je s hitrim prenosom podatkov prinesla povsem nove razsežnosti mobilnih telekomunikacij.

Kljub dokaj poznemu začetku mobilne telefonije se je Slovenija zahvaljujoč Mobitelu hitro razvila v sodobno telekomunikacijsko državo, ki glede na ponudbo in število uporabnikov mobilnih telekomunikacij sodi v sam vrh razvitih držav. V skrbi za uporabnike je Mobitel redno nadgrajeval in izboljševal svoje omrežje, Mobitelova ponudba pa danes omogoča vse napredne tehnologije storitev mobilnih telekomunikacij, GSM, GPRS, EDGE, UMTS, HSPA in HSPA+ ter WLAN. S tem je slovenskim uporabnikom na voljo širok nabor naprednih storitev, kot so konvergenca govornih storitev, obdelava in prenos podatkov, internet, video, televizija, oglaševanje, lokacijske storitve in ustvarjanje socialnih mrež. Ker pa Mobitel danes dela za jutri, je že pripravljen na prihodnost, ki jo prinaša nova tehnologija LTE.

Za kakovost omrežja je Mobitel leta 2008 na podlagi neodvisne raziskave prejel priznanje Najboljše tehnično omrežje revije Connect. Mobitel z nenehnim razvojem in izboljševanjem omrežja, katerega rezultat je tudi jubilejna 1000. bazna postaja, še naprej aktivno zagotavlja najboljšo kakovost storitev za uporabnike.