O-STA

Na Microsoftovi NT konferenci o računalništvu v oblaku in prihodnosti naprav Windows

· Microsoftva NT konferenca 2011 v znamenju trendov - računalništva v oblaku in konzumerizacije

· O izkušnjah z uporabo Microsoftovega oblaka v slovenskih podjetjih in organizacijah

· Predstavljen tudi največji informacijski projekt v zgodovini ministrstva za obrambo

V Portorožu se je včeraj začela 16. Microsoftova NT konferenca, največji poslovno-tehnološki dogodek v Sloveniji. Prvi dan konference, Poslovni dan, ki je bil zaznamovan z vsebinami za poslovneže in poglobljenimi seminarji za razvijalce in IT-strokovnjake, se je zaključil s svečano otvoritvijo in nagovorom Biljane Weber, generalne direktorice slovenske podružnice Microsofta. Webrova je predstavila uspehe Microsofta v zadnjem letu, glavne trende na področju informacijskih tehnologij, kot sta računalništvo v oblaku in konzumerizacija, ter ambiciozne Microsoftove načrte za prihodnost. Udeležence slavnostne otvoritve konference je prek videoposnetka nagovorila tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, ki je predstavila največji informacijski projekt v zgodovini ministrstva.

Biljana Weber, generalna direktorica slovenske podružnice Microsofta:

"Svet informacijskih tehnologij danes oblikujeta dve vodilni paradigmi, ki sta med seboj tesno povezani: konzumerizacija in oblak. Uporabniki želimo do svojih podatkov in storitev dostopati od koderkoli in kadarkoli - Microsoftov oblak nam to omogoča. Uveljavili smo se kot vodilni ponudnik pri omogočanju prehoda na storitve v oblaku, saj nudimo celotno paleto možnosti: infrastrukturo, platformo in programsko opremo kot storitve."

Microsoftova NT konferenca 2011

Spletna stran www.ntk.si

NT konferenca na Facebooku

NT konferenca na Twitterju

Microsoft na spletu

Spletna stran Microsoftove novice

RSS-povezava za novice v slovenščini

Slovenski Microsoft na Facebooku in Twitterju

Microsoft News Center

Računalništvo v oblaku in konzumerizacija

Biljana Weber je v nagovoru na otvoritvi Microsoftove NT konference poudarila, da svet informacijskih tehnologij danes oblikujeta dva pomembna trenda, ki sta med seboj tesno povezana: konzumerizacija in računalništvo v oblaku. Uporabniki želijo vse bolj do svojih podatkov in storitev dostopati od koderkoli in kadarkoli ter na vseh napravah. Microsoft se na te potrebe odziva tudi z operacijskim sistemom za pametne mobilnike Windows Phone 7, ki navdušuje z izvirnim uporabniškim vmesnikom in inovativnimi funkcijami, in tabličnimi računalniki z operacijskim sistemom Windows 7.

"Imamo najhitreje prodajani operacijski sistem v zgodovini; vsako sekundo je prodanih sedem licenc sistema Windows 7. Po podatkih analitske hiše Forrester je v uporabi 1,3 milijarde osebnih računalnikov na svetu. Od tega jih skoraj četrtino, torej 330 milijonov, poganja Windows 7. Sedmica omogoča izkoriščanje polne zmogljivosti različnih naprav in podpira ključno prednost tabličnih računalnikov: upravljanje na dotik in možnost uporabe aplikacij iz obstoječih, poznanih računalniških okolij," je povedala Biljana Weber.

O Microsoftovi strategiji na področju tabličnih računalnikov in prednostih, ki jih lahko predvsem poslovnim okoljem ponudijo tovrstne naprave z operacijskim sistemom Windows 7, je na otvoritvi spregovoril tudi Wole Moses, višji vodja za izdelke Windows pri Microsoftu. Moses je prikazal nekaj inovativnih tabličnih računalnikov z operacijskim sistemom Windows 7, ki lahko organizacijam omogočijo delo s poznanimi pisarniškimi aplikacijami, kot je Microsoft Office, boljšo vključenost v poslovna IT-okolja, več nadzora nad varnostjo in zaupnostjo pomembnih poslovnih podatkov ter integracijo z drugimi poslovnimi aplikacijami.

Microsoft je na začetku letošnjega leta prav tako napovedal, da bo naslednja različica operacijskega sistema za osebne računalnike Windows ob običajnih procesorjih delovala tudi na t. i. sistemih na čipu. S tem bodo Windowsi lahko resnično na vseh napravah, vključno z najmanjšimi, ki bodo lahko ponudile izjemno mobilnost in dolgo trajanje baterije.

Uspešne uvedbe oblaka v Sloveniji

Računalništvo v oblaku je kot najpomembnejša prelomnica na področju informacijskih tehnologij že nekaj let med vodilnimi temami konference. Svoje izkušnje s tehnologijami oblaka letos v Portorožu predstavljajo številna vodilna slovenska podjetja, organizacije in javne ustanove, ki so z njimi podprla nove storitve, si olajšala prodor na svetovne trge ter izboljšala učinkovitost poslovanja in znižala stroške.

Med slovenskimi uporabniki Microsoftovih tehnologij in rešitev v oblaku so že časopisna hiša Dnevnik, Krka, Kolektor, Hidria, GEN-I, GEN energija, Ministrstvo za šolstvo in šport RS in Univerza v Mariboru. Pri razvoju in zagotavljanju rešitev za svoje stranke so se na Microsoftove tehnologije v oblaku prav tako naslonili mnogi slovenski ponudniki informacijskih rešitev in storitev, med drugimi tudi Avtenta.si, Diventic, Euro Plus, Kompas Xnet, Marg, RRC, Telprom in Pošta Slovenije.

Največji informacijski projekt ministrstva za obrambo

Udeležence slavnostne otvoritve konference je prek videoposnetka nagovorila tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič, ki je predstavila največji informacijski projekt v zgodovini ministrstva. Ministrstvo je s pomočjo Microsoftovega partnerja, podjetja Marg in na temelju Microsoftovih platform za zasebni oblak v letošnjem letu celovito podprlo procese upravljanja dokumentarnega gradiva.

"Aplikacijo uporabljamo v petih državah, do konca leta bo najbrž uporabljena v štirinajstih različnih državah. Dnevno podpišemo preko 1000 dokumentov, 50 odstotkov naših dokumentov podpišemo v roku 24 ur, povprečen čas pregledovanja in podpisovanja pa je dva koledarska dneva - v primerjavi z najmanj desetimi dnevi, ki smo jih uporabili v preteklosti," je povedala Ljubica Jelušič.

Microsoftva NT konferenca 2011

Microsofta NT konferenca je največja slovenska poslovno-tehnološka prireditev in eden največjih tovrstnih dogodkov v regiji. V treh dneh pestrega dogajanja se bo zvrstilo kar 185 predavanj vrhunskih domačih in tujih strokovnjakov in 12 celodnevnih delavnic, na katerih se je mogoče seznaniti z najnovejšimi tehnologijami in izdelki za učinkovitejše delo ter uspešnejše poslovanje.

Na NT konferenci 2011 sodelujejo številni partnerji in sponzorji. Partner konference je Skupina Telekom Slovenije, sponzorja distributerja sta Repro MS in Diss, zlata sponzorja pa Canon in Lenovo. Med zlatimi, srebrnimi in bronastimi sponzorji ter razstavljavci pa se na NT konferenci predstavlja 57 podjetij iz Slovenije, kar je 14 odstotkov več kot lani.

Microsoftova NT konferenca na voljo na spletnem naslovu www.ntk.si.