O-STA

Microsoft objavil seznam ekip svetovnega finala Imagine Cupa 2011

Slovenijo bo zastopala ekipa 2ndSight z rešitvijo za slepe in slabovidne

· Na svetovnem finalu tekmovanja Imagine Cup v New Yorku se bo pomerilo 124 ekip iz 73 držav

· Slovenijo bo zastopala ekipa 2ndSight z rešitvijo za slepe in slabovidne

· Imagine Cup je največje študentsko tekmovanje na svetu z več kot 350.000 sodelujočimi študenti v letošnjem letu

Microsoft je objavil seznam ekip, ki se bodo pomerile na svetovnem finalu največjega študentskega tekmovanja na svetu Imagine Cup 2011. Na finalu, ki bo letos med 8. in 13. julijem potekal v New Yorku, se bo pomerilo 124 študentskih ekip iz 73 držav in regij. Sodelujoče ekipe, ki so zmagale na regionalnih, nacionalnih in spletnih izborih, bodo na finalu predstavile najboljše rešitve za najtežje svetovne izzive. Slovenijo bo v New Yorku z rešitvijo, ki bo slepim in slabovidnim olajšala uporabo pametnih telefonov, zastopala ekipa 2ndSight, sestavljena iz študentov Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

Tine Poštuvan, član ekipe 2ndSight:

"Imagine Cup je odlična odskočna deska za mlade, priložnost, ki se jo splača zagrabiti. Že od prijave na lokalno tekmovanje Imagine Cup smo verjeli v zmago. Ko se je to udejanilo, smo se kar naenkrat znašli v sobi s tisoč vrati - tisoč priložnostmi. Menimo, da je Imagine Cup odličen vmesnik med domišljijsko neomejenim študentskim svetom in realnim svetom, polnim izzivov."

Imagine Cup 2011

Videopredstavitev slovenske ekipe 2ndSight

Slovenska stran Imagine Cup

Globalna stran Imagine Cup

Imagine Cup Slovenija na Facebooku

Microsoft na spletu

Spletna stran Microsoftove novice

RSS-povezava za novice v slovenščini

Slovenski Microsoft na Facebooku in Twitterju

Microsoft News Center

Svetovni finale Imagine Cupa 2011

Microsoft je objavil seznam študentskih ekip, ki se bodo med 8. in 13. julijem v New Yorku pomerile na svetovnem finalu tekmovanja Imagine Cup 2011. Letos bo na finalu sodelovalo 124 ekip iz 73 držav in regij, ki so zmagale na regionalnih, nacionalnih in spletnih izborih.

Imagine Cup je mednarodno študentsko tekmovanje na področju inovativnosti, tehnoloških rešitev in razvoja, na katerem sodelujoči tekmujejo v devetih kategorijah, in sicer v razvoju programske opreme, razvoju vgradnih rešitev, razvoju iger, digitalnih medijih, razvoju aplikacij za Windows Phone 7, združljivostnem izzivu, IT-izzivu, izzivu Orchard in izzivu Windows 7 Touch. Tematiko za svoje ideje študentje črpajo iz milenijskih ciljev Združenih narodov (Millennium Development Goals), tudi letos pa tekmovanje spremlja slogan: "Predstavljajte si svet, v katerem tehnologija pripomore k reševanju najtežjih problemov."

V New Yorku tudi predstavniki Slovenije

"Imagine Cup se je v devetih letih iz skromnih začetkov s približno 1.000 udeleženci razvil v največje študentsko tekmovanje na svetu, saj bo letos na nacionalnih, regionalnih in svetovnem izboru skupaj sodelovalo več kot 350.000 študentov iz 183 držav," je povedal Oliver Zofič, tehnični strokovnjak za akademsko področje v slovenski podružnici Microsofta. "Rast zanimanja pa beležimo tudi pri nas, saj se je na lokalni izbor prav tako prijavilo največ ekip doslej. Verjamemo, da smo med temi izbrali najboljšo, ki ima dobre možnosti za uspešen nastop v ZDA."

Zmago na slovenskem izboru in s tem potovanje v New York si je prislužila ekipa 2ndSight z rešitvijo, ki slepim in slabovidnim olajša uporabo pametnih telefonov v vsakdanjem življenju. Rešitev temelji na slepim in slabovidnim prilagojenem uporabniškem vmesniku pametnega telefona, menijih za preprosto iskanje, podpori prepoznavanju govora in naboru namenskih aplikacij.

Ekipo 2ndSight sestavljajo Tine Poštuvan, Luka Topolovec, Žan Markan in Blaž Magdič, študentje mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI), ki so žirijo prepričali s poznavanjem izziva, zasnovo rešitve, tehnično inovativnostjo, izdelanim poslovnim načrtom in prepričljivo predstavitvijo zamisli. Mentorica ekipe je Mateja Verlič.

V zadnjem mesecu člani ekipe izpopolnjevali tako svojo rešitev kakor tudi predstavitev, s katero bodo poskušali prepričati žirijo na svetovnem izboru. Prav tako so se udeležili podjetniškega pospeševalnika ITIME.

"S sodelovanjem na tekmovanju smo pridobili izkušnje, kako na svojo idejo gledati z bolj podjetniškega stališča in ji dati boljše pogoje za uspeh, ne da bi pri tem finančno tvegali. Microsoft nam je omogočil tudi udeležbo na podjetniškem pospeševalniku ITIME, kjer smo imeli možnost spoznati uspešne poslovneže, ki so bili pripravljeni svoje znanje in izkušnje deliti z nami, podjetniškimi zelenci," so povedali člani ekipe 2ndSight.

Podjetniški pospeševalnik ITIME je namenjen vsem (potencialnim) ustanoviteljem start-up podjetij, ki imajo inovativno podjetniško idejo s širšega področja informatike in želijo nadgraditi svojo podjetniško idejo s pomočjo nasvetov in idej strokovnjakov in že uspešnih posameznikov. Pospeševalnik ITIME tako spodbuja nastanek novih visokotehnoloških start-up podjetij v Sloveniji, razvoj novih izdelkov in storitev s potencialom visoke dodane vrednosti ter sodelovanje in prenos izkušenj med podjetniki, investitorji in korporacijami.

Slovenski izbor za Imagine Cup 2011 je organiziral Microsoftov inovacijski center skupaj s soorganizatorjem, Ljubljanskim univerzitetnim inkubatorjem (LUI). Pokrovitelji so Microsoft, Adria Airways, Collegium in Contrugli Business School, partner pa podjetje Consalta. Medijski pokrovitelj je Dostop.si.

Več informacij o tekmovanju je na voljo na naslovu http://www.imaginecup.si

Kontakt:

Katra Šemrov, projektna vodja odnosov z javnostmi, v-kasemr@microsoft.com, tel. 051 671 103