O-STA

Podelitev Nefiks nagrade - priznanja, ki šteje

V torek, 7. junija 2011, je v Mestni hiši v Ljubljani potekala slovesna podelitev že druge Nefiks nagrade - priznanja, ki šteje. Orodji Nefiks in e-Nefiks že več let mladim omogočata, da na enem mestu beležijo svoje neformalno pridobljeno znanje in izkušnje.

Sodelavci Zavoda Nefiks so skupaj z direktorjem Urada za mladino, gospodom Petrom Debeljakom, mladim in organizacijam, ki vpisujejo v Nefiks, podelili priznanja za neformalno učenje. Priznanja so prejela tudi prodajna mesta Nefiksa, posebno pozornost pa so namenili podjetjem, ki so sodelovala pri projektu Podjetni petek, namenjenega povezovanju gospodarstva in mladih ter razvoju zaposlitvene pismenosti.

O namenu Nefiks nagrade je spregovorila Staša Barbič, direktorica Zavoda Nefiks: "Z Nefiks nagrado želimo mlade spodbuditi, da postanejo bolj aktivni, da nabirajo znanje tudi izven šolskih klopi, neformalno znanje zabeležijo in s tem postajajo bolj zaposljivi. Spodbuditi želimo tudi mladinske organizacije, da beležijo učne učinke, ki jih mladi dosegajo v njihovih aktivnostih in da na ta način tudi one skrbijo za večjo zaposljivost mladih. Pri naših prizadevanjih se zavedamo, da je ključnega pomena sodelovanje z bodočimi delodajalci - podjetji, ki bodo to neformalno pridobljeno znanje pri mladih znali prepoznati in ga upoštevati."

Zavod Nefiks skuša preko svojih aktivnosti zagotoviti širšo prepoznavnost pomena razvoja kompetenc (znanja, sposobnosti, spretnosti) skozi neformalno učenje in mladinsko delo ter v ta proces vključiti širšo družbo - medije, oblikovalce politik, delodajalce, strokovnjake. Nefiks nagrada podpira njihova prizadevanja, da bi mladi lažje prišli do želene zaposlitve, zato v tej vseslovenski akciji združujejo mlade, delodajalce in ostale ključne deležnike, ki mladim na poti osamosvajanja lahko pomagajo.

Urad za mladino Republike Slovenije že od samega začetka podpira projekt Nefiks. Direktor Urada, gospod Peter Debeljak: "Projekt Nefiks zaznamujeta avsaj dve značilnosti, ki ju velja omeniti. Prva je povezana s tem, da mladim omogoča, da beležijo neformalno pridobljeno znanje, izkušnje in vrline, ki jih lahko s pridom uporabijo pri zaposlitvi; druga pomembna značilnost pa je, da je projekt voden od mladih samih."

Po podelitvi nagrad so se mladi, predstavniki mladinskih organizacij, prodajnih mest ter podjetij Hidria, Ljubljanske mlekarne in Gorenje ob neformalnem druženju strinjali, da je neformalno znanje za vse udeležene v procesu zaposlovanja izjemnega pomena.

Jože Gornik, direktor Zavoda CNVOS in eden izmed začetnikov projekta Nefiks, pripoveduje: "Nefiks, ki smo ga pred desetimi leti v Slovenijo prenesli po modelu iz Finske, ponuja mladim možnost, da pokažejo, česa vse so se naučili v nevladnih organizacijah. To je dobro tako za njih, saj imajo na enem mestu zbrane vse reference, znanja in spretnosti, kot tudi za nevladne organizacije, da lahko zapišejo, česa vse se pri njih mladi naučijo."

Nefiks in njegov elektonski dvojček e-Nefiks sta tako postala vodilno orodje za beleženje neformalnega znanja v Sloveniji, sodelavci Zavoda Nefiks pa nameravajo s svojimi aktivnostmi še naprej spobujati mlade, naj beležijo svoje znanje in vpise s pridom uporabijo pri pridobivanju zaposlitve.

Več informacij: tadeja@talentirana.si ali na 041 919 421.