O-STA

Na špočitnicah in dopustu ne smemo pozabiti na varnost

Ljubljana, 23. junij 2011 - Bliža se zaključek šolskega leta in s tem začetek počitnic za otroke, prosti dnevi in dopusti pa se bližajo tudi za starše in druge odrasle. Da bodo počitniški in dopustniški dnevi brezskrbni za vse in da se bodo za dolgo vtisnili v spomin, je treba misliti tudi na varnost. Zato smo na Inštitutu za varovanje zdravja RS (IVZ) za vroče poletne dni pripravili koristne nasvete za sproščene aktivnosti.

Varno plavanje in kopanje

Plavajte glede na svoje plavalno znanje, ne precenjujte se in ne oddaljujte se preveč od obale. Pred skokom na glavo vedno preverite, kako globoka je voda. "Pri kopanju v bazenu ali javnem kopališču upoštevajte navodila kopališč in kopaliških mojstrov. Če se kopate v reki ali jezeru, se prepričajte, ali je voda primerna za kopanje (onesnaženost, vodni vrtinci in tokovi...)," je povedala Ivanka Gale z IVZ. Na morju spoštujte z bojami označena plavalna območja in na čolnu ali jadralni deski uporabljajte atestirane rešilne jopiče. V vodo nikoli ne hodite pregreti ali s polnim želodcem. Ob nezgodi lahko rešimo drugemu življenje le z znanjem prve pomoči, zato se še pred počitnicami vpišimo v tečaj prve pomoči.

Izogibajte se pretiranemu sončenju

Sonce lahko škoduje zdravju. "Pomembno je, da se soncu izogibate predvsem med 11.00 in 16.00 uro. Če se le da, ta čas preživite v senci. Telo si pokrijte z gosto tkanimi oblačili (svetla, zračna oblačila) in pokrivalom ter se zaščitite z uporabo ustreznih sončnih očal in zaščitnih krem z dovolj visokim faktorjem in filtrom za UVA in UVB žarke", svetuje Ana Hojs z IVZ. Namažite se 30 minut preden greste ven, ne pozabite na ustnice, ušesa, vrat in kožo pod naramnicami kopalk ali obleke. Kremo ponovno uporabite vsaki 2uri in po vsakem kopanju. Spremljajte tudi opozorila glede vsebnosti ozona v zraku, saj prevelike koncentracije neugodno vplivajo na dihalne poti.

Zdrava in uravnotežena prehrana, zadostna hidracija

Vročina v poletnih mesecih predstavlja za naše telo šok in delovanje v skrajnih pogojih. Zato moramo biti posebno pozorni, da se primerno prehranjujemo in pijemo dovolj tekočine. "Ustrezno uravnotežena prehrana z dovolj zelenjave in sadja ter tekočin v teh vročih poletnih dneh izboljša delovanje našega organizma, izboljša pa se lahko tudi naše počutje in razpoloženje. V vročih dneh se priporoča uživanje več manjših dnevnih obrokov, ki ne preobremenijo naše presnove" opozarja Vida Fajdiga Turk z IVZ in dodaja: " Obroke si lahko popestrimo s kozarcem hladnega jogurta, kefirja, kislega mleka in kosom svežega sadja za boljšo odpornost".

Otroci naj bi dnevno zaužili od 1 do 1,5 litra, odrasli pa 2,5 l tekočine. Posebno pozornost je potrebno nameniti majhnim otrokom, saj imajo ti večje potrebe po tekočini in niso sposobni tako dobro regulirati telesne temperature, kot odrasli. Zato zagotovimo, da bodo imeli otroci vedno v svoji bližini na razpolago dovolj tekočine.

Potovanja v tuje dežele

"Pred potovanjem v tuje dežele se vedno pozanimajmo o higienskih razmerah v tuji deželi in tveganjih za zdravje. V ambulantah za potnike na območnih zavodih za zdravstveno varstvo se pozanimajmo o zaščiti s cepljenji ali zdravili. Priporočljivo je, da sklenemo tudi dodatno zdravstveno zavarovanje" pravi dr. Alenka Kraigher z IVZ. V večini dežel ni priporočljivo piti vode iz vodovodnih pip, zato uživajmo embalirano vodo ali druge pijače (gazirane, pasterizirane sokove in mleko), ki so zanesljivo originalno zaprte. V manj razvitih deželah se izogibajmo domači ponudbi hrane s stojnic na ulicah.

Gibanje

Izkoristite poletne dneve za čim več gibanja v naravi. Saj veste, vsaj ena ura gibanja na dan! "Za gibanje izberite zgodnje dopoldanske ali pozne popoldanske ure, ko vročina že popusti. Izogibajte pa se naporom sredi dneva, ko sonce najbolj pripeka, saj telesni napori v vročini lahko škodijo zdravju. Z gibanjem izgubite več tekočine, tako da jo sproti nadomeščajte. Če se krepko oznojite, si privoščite tudi izotonične napitke. Oblecite lahka oblačila, ki vas med gibanjem ne bodo ovirala, še posebej pazljivo izberite obutev," je povedala Andreja Drev z IVZ in dodala: "Pred vsako telesno dejavnostjo nekaj minut namenite ogrevanju telesa. Pazite tudi, da se gibanja ne boste lotili s polnim želodcem; med obrokom in gibanjem naj bo vsaj dve uri razmika". Gibajte se, ko ste spočiti in naspani, tako bo tudi možnost poškodb manjša.

Piki žuželk

Dr. Marta Vitek z IVZ pravi: "Piki čebel, os in sršenov so boleči, nevarni pa le, če žuželka piči v usta ali žrelo ali če je človek na pik alergičen. Če nas žuželka piči v usta ali žrelo, dajemo hladne obkladke na vrat, brado, usta in takoj poiščemo zdravniško pomoč. Takoj poiščemo zdravniško pomoč tudi pri znakih alergije: obsežna oteklina na mestu pika, izpuščaj, obraz in vrat začneta otekati, zoženost grla, piskanje v pljučih in oteženo dihanje, slabost in bruhanje, omotičnost, izguba zavesti".

Na sprehodih in izletih v naravo se pred klopi zaščitimo s svetlimi oblačili, pri katerih je čim več kože pokrite, klopi pa so dobro vidni. Namažemo se z repelentom, katerega vonj odganja klope. V kolikor se klop prisesa na kožo, ga čim prej in previdno odstranimo (odvijamo v obratni smeri urinega kazalca). Mesto ugriza opazujemo še v naslednjih dneh in ob pojavu sprememb (rdečina, oteklost..), obiščemo zdravnika.

Poletne počitnice običajno pomenijo čas brezskrbne zabave in več časa, preživetega v krogu prijateljev. Da pa bodo počitnice res brezskrbne in druženje s prijatelji res fino, si zapomnimo: Alkohol močno zmanjšuje sposobnost in razsodnost, ki ji največkrat botrujeta slab zadah in slabost, pogostokrat pa tudi 'maček' in ravnanja, ki se jih pozneje niti ne spomnimo in/ali jih zelo obžalujemo.

Med poletnimi počitnicami večina mladih počitnikuje in potuje po Sloveniji, na hrvaško morje, veliko pa je tudi takih, ki jih pot odnese v druge dežele po svetu. Izkušnje ter raziskave pa kažejo, da mladostniki sklepajo nova znanstva in prijateljstva ter tudi kratke avanture. Omenjena dejstva ter povezanost med počitnicami, potovanji in spolno aktivnostjo ob nevarnosti za okužbo z virusom HIV ter ostalimi spolno prenosnimi boleznimi, ki ponovno naraščajo, narekujejo nenehno osveščanje ter sporočila, kot so odlašanje spolnega odnosa in uporaba kondoma. Naj se lepa poletna doživetja ne končajo s spolno prenosljivimi boleznimi ali nezaželeno nosečnostjo.

Ko se boste podali na potep upoštevajte varnostna priporočila in prometne predpise. Pa varno v prometu!

###

Dodatne informacije:

Odnosi z javnostmi

Ana Šinkovec, Telefon: 01 2441 533, ana.sinkovec@ivz-rs.si

Mitja Vrdelja, Telefon: 01 2441 572, mitja.vrdelja@ivz-rs.si