O-STA

Microsoft z rekordnimi četrtletnimi in celoletnimi poslovnimi rezultati

· Rast prihodkov v četrtem četrtletju je temeljila na dobri prodaji zbirke Microsoft Office, strežniških izdelkov in igralne konzole Xbox 360

Microsoft je v četrtem proračunskem četrtletju, zaključenem 30. junija 2011, zabeležil rekordne prihodke v višini 17,37 milijard USD, kar je 8 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Dobiček iz poslovanja, čisti dobiček in zaslužek na delnico so dosegli 6,17 milijarde USD, 5,87 milijarde USD in 0,69 USD, kar predstavlja 4-, 30- in 35- odstotno povečanje glede na enako obdobje v lanskem letu. V celotnem proračunskem letu je Microsoft zabeležil rekordne prihodke v višini 69,94 milijarde USD, kar je 12 odstotkov več kot v predhodnem letu. Dobiček iz poslovanja, čisti dobiček in zaslužek na delnico v celotnem letu so dosegli 27,16 milijarde USD, 23,15 milijarde USD in 2,69 USD, kar predstavlja 13-, 23- in 28-odstotno rast v primerjavi s predhodnim letom.

Peter Klein, glavni finančni direktor Microsofta: "Skozi celotno proračunsko leto 2011 smo na trgu nudili močno ponudbo izdelkov in storitev, ki so prispevali k dvomestni rasti prihodkov in povečanju stopnje dobičkonosnosti. Naša platforma in vlaganja v oblak nam postavljajo temelje za dolgoročno rast."

Poslovni rezultati Microsofta

Sporočilo za javnost (ang.)

Stran Microsoft Investor Relations

Microsoft na spletu

Spletna stran Microsoftove novice

RSS-povezava za novice v slovenščini

Slovenski Microsoft na Facebooku in Twitterju

Microsoft News Center

Poslovni rezultati Microsofta po enotah

Microsoftova enota za poslovne rešitve je v četrtem četrtletju beležila 7-odstotno rast prihodkov, v celotnem letu pa 16-odstotno rast. Office 2010 je še naprej najhitreje prodajana različica izdelka Microsoft Office v zgodovini. Doslej je bilo prodanih že več kot 100 milijonov licenc.

Prihodki enote za strežnike in orodja so se v četrtem četrtletju povečali za 12 odstotkov (peto zaporedno četrtletje dvomestne rasti), v celotnem letu pa za 11 odstotkov. Rast v tem segmentu še naprej temelji na izdelkih Windows Server, System Center in SQL Server.

Enota za izdelke Windows in Windows Live je zabeležila 1-odstoten padec prihodkov v četrtem četrtletju, v celotnem letu pa 2-odstoten padec. Ob izključitvi učinkov predstavitve operacijskega sistema Windows 7 v predhodnem letu in prenosa prihodkov, Microsoft ocenjuje, da je bila celoletna rast prihodkov v skladu z rastjo trga osebnih računalnikov, ki se je gibala med 2 in 4 odstotki. Microsoft je prodal že 400 milijonov licenc operacijskega sistema Windows 7, prav tako se pospešujejo uvedbe v poslovnih okoljih. V zadnjem četrtletju je podjetje prav tako prikazalo prihodnjo različico operacijskega sistema Windows z razvojnim imenom Windows 8, ki bo prinesel nov uporabniški vmesnik in novo izkušnjo dela z aplikacijami.

Prihodki enote za spletne storitve so se v četrtem četrtletju povečali za 17 odstotkov, v celotnem letu pa za 15 odstotkov. Rast temelji predvsem na povečanju prihodkov spletnega iskalnika Bing, ki je v četrtem četrletju zabeležil kar 14,4 -odstotni tržni delež na ameriškem trgu.

Prihodki enote za zabavo in naprave so se v četrtem četrtletju povečali za 30 odstotkov, v celotnem letu pa za 45 odstotkov. Povečanje temelji na dobrem povpraševanju po izdelkih Xbox in Kinect ter storitvah Xbox Live.

Več informacij:

Katra Šemrov, projektna vodja odnosov z javnostmi, v-kasemr@microsoft.com, tel. 051 671 103