O-STA

Praznovanje 45. letnice pobratenja

Gasilska parada in slavnostna akademija

Petek, 26. avgusta 2011, od 18. ure dalje v starem mestnem jedru

V počastitev 45-letnice pobratenja mest Tržič in Sainte-Marie-aux-Mines in 200-letnice požara v Tržiču bo mesto preplavilo čisto posebno vzdušje. Občina Tržič in Gasilska zveza Tržič namreč v petek, 26. avgusta 2011, pripravljata najprej gasilsko parado, v kateri bo sodelovalo prek 200 gasilcev in gasilk. Sprevod gasilcev bo ob 18. uri krenil s križišča Cankarjeve ulice in Trga svobode skozi staro mestno jedro, vse do Dvorane tržiških olimpijcev.

Osrednji dogodek praznovanja obletnice pobratenja pa bo slavnostna akademija s pričetkom ob 19.30 v Dvorani tržiških olimpijcev. Na slovesnosti bodo govorniki mag. Borut Sajovic, župan Tržiča, Claude Abel, župan Sainte-Marie-aux-Minesa ter Tine Tomazin, nekdanji župan Tržiča in prvi podpisnik listine o pobratenju.

Ob visokem jubileju župan Občine Tržič, mag. Borut Sajovic izraža prepričanje, da se bo sodelovanje med dvema mestoma, državama in narodoma nadaljevalo in še krepilo: "Naše trdne in močne vezi izvirajo iz preteklega trpljenja obeh narodov v času nacistične okupacije, ko so interniraci v dveh podružnicah zloglasnih koncentracijskih taborišč Mauthausen v Tržiču in Natzweiler-Struthof, v Ste Marie aux Minesu, tlakovali pot boljši prihodnosti. Na okopih druge svetovne vojne se je rodila ideja o združeni Evropi, kot območju blaginje, miru in gospodarske stabilnosti. Danes pa je naša skupna naloga, da si prizadevamo skupno državo, Evropsko unijo narediti prijazno našim državljanom, z veliko zaposlitvenimi možnostmi, skrbjo za mlade in medgeneracijsko solidarnostjo."

Pred nedavnim nas je v svojem pismu društvo francosko-slovenskega prijateljstva opozorilo tudi na širši odmev našega dobrega sodelovanja, saj pobratenje med mestoma Tržič in Ste Marie aux Mines kot primer dobre prakse v svojih publikacija omenja tudi slovenski urad Evropa za državljane.

Ob visoki obletnici pobratenja Jože Klofutar, predsednik Komisije za mednarodno sodelovanje: "Leta 1966 sta dve mesti - Ste Marie aux Mines iz Alzacije in Tržič iz Slovenije - na temeljih podobne preteklosti, s podpisom listine o pobratenju oziroma trajnem prijateljstvu in sodelovanju, vstopili na področje mednarodnega sodelovanja in napravili prvi korak na poti 45 letne skupne zgodovine.

To zgodovino so pisali številni prebivalci obeh pobratenih mest, ljudje z različnih področij: mladina, športniki, kulturni delavci, gasilci, glasbeniki, gozdarji, pedagoški delavci, šoferji in avtomehaniki, obrtniki, gospodarstveniki, predvsem pa politiki.

Vsem gre čast in priznanje, predvsem pa zahvala za njihov prispevek, za kamenček, ki ga je vsak po svoje vgradil v mozaik tega dolgoletnega sodelovanja."

Program slavnostne akademije bodo kulturno obarvali plesalci, pevci in glasbeniki iz Tržiča in Sainte-Marie-aux-Minesa. Povezovalca programa bosta Metka Knific in Robi Svetina. Praznujmo skupaj!

XIII. Igre veselja in smeha

Sobota, 27. avgusta, ob 19.30 na Letnem kopališču Tržič

Ob obletnici pobratenja s francoskim mestom Ste Marie aux Mines bodo tudi vsakoletne zabavne in vesele Igre veselja in smeha mednarodno obarvane. Lani je poletni večer na Letnem kopališču Tržič preživelo kar okoli 2000 obiskovalcev, tudi tokrat pripravljamo nove igre v in ob vodi, v katerih bodo uživali tako tekmovalci kot obiskovalci, ki se še spominjajo t.i. iger brez meja.

Pričakujemo mednarodno udeležbo, saj bodo poleg ekipe Tržiča, ekipe Red Bull in ekipe Alpinističnega odseka Planinskega društva Tržič sodelovale tudi ekipe iz pobratenih in partnerskih mest Ste Marie aux Mines iz Francije, Zaječarja iz Srbije in madžarskega mesta Dabas.

Prireditev je tudi zadnja v vrsti dogodkov v sklopu festivala "Tržiške poletne prireditve 2011" v organizaciji Občine Tržič in hkrati zaključuje večdnevno praznovanje 45-letnice pobratenja mest Tržič in Ste Marie aux Mines. Za izvedbo programa praznovanja je Občina Tržič pridobila sredstva Evropske unije, natančneje v sklopu programa Evropa za državljane.