O-STA

Četrti Podjetni petek tokrat v okviru mednarodnega usposabljanja v Izoli

Zavod Nefiks je v petek, 23. 9. 2011, izpeljal prvega v novi seriji Podjetnih petkov in sicer v hotelih Lifeclass Portorož. Projekt Podjetni petek izhaja iz potreb mladih, ki ob izobraževanju pogrešajo povezovanje z gospodarstvom. Prav pomanjkanje tovrstnih aktivnosti mladim povzroča težave tudi ob vstopu na trg dela in iskanju zaposlitve.

Tokratni Podjetni petek je bil mednarodni. Udeležilo se ga je 25 mladih iz skoraj vseh republik bivše skupne države, mladinskih delavcev, ki bodo primer dobre prakse povezovanja mladih in podjetij prenesli v svoje države. Podjetni petek je tako ob tej priložnosti del mednarodnega projekta Zavoda Nefiks, treninga, ki so ga poimenovali Spin the wheel of volunteering and win yourself a career.

Mednarodni trening je mladinskim delavcem iz Srbije, Makedonije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije pomagal pri promociji neformalnega izobraževanja med mladimi, vrstniškem svetovanju, širitvi zavesti o EU in posledično spodbujanju k aktivnemu državljanstvu na lokalni ravni ter vključitvi neformalno pridobljenih izkušenj in kompetenc v karierno načrtovanje.

Direktorica Zavoda Nefiks, Staša Barbič, kot pobudnica in koordinatorica projekta Spin the wheel of volunteering and win yourself a career, pravi: "Veseli in presenečeni smo, ker so naši mladi udeleženci tako motivirani, zainteresirani in aktivni v svojem okolju ter skrbijo za svojo zaposljivost. Upamo, da bodo primere dobre prakse iz Slovenije uspešno prenesli v svoja lokalna okolja."

Ker je projekt Podjetni petek eden edinstvenih tovrstnih projektov v Sloveniji in tudi drugod po Evropi, so se sodelavci Zavoda Nefiks odločili, da tem mladim ob zaključku treninga predajo tudi znanje o tovrstnih dogodkih.

Tako so v petek v hotelih Lifeclass Portorož spoznavali podjetje, med drugim tudi očem skrite prostore - kuhinjo, hotelske sobe, načine dela na recepciji, terme in wellness ... Mladi so lahko opazovali delovne procese in se pogovorili z dvema gospema, ki v podjetju Lifeclass predstavljata del ključnega kadra. Maja Križmančič in Lea Sevšek Buterin sta jim zaupali svoje poklicne poti, vprašanja zanju pa so iz udeležencev kar deževala. Posebej so bili navdušeni nad izzivom - s svojim neformalno pridobljenim znanjem in prostovoljskimi izkušnjami so morali s prijavo na delovno mesto receptorja prepričati sodelavko kadrovske službe podjetja Lifeclass Portorož. Gospa Eva Zadnik je iz vseh prijav izbrala Sandro iz Makedonije in Sofijo iz Srbije in z njima izvedla simulacijo razgovora za službo. Mladi so na ta način iz prve roke izvedeli, kaj lahko pričakujejo na razgovorih in kaj tam od njih pričakujejo delodajalci.

Lifeclass Portorož se tako pridružuje vrsti družbeno odgovornih podjetij v Sloveniji, ki prepoznavajo pomen povezovanja mladih in gospodarstva. Lifeclass hoteli po uspešni lanski sezoni, ko so sodelavci Zavoda Nefiks preko šestdeset mladih peljali v tri ugledna slovenska podjetja, Hidrio, Ljubljanske mlekarne in Gorenje, široko odpirajo vrata v svoje podjetje in s tem v novo sezono Podjetnih petkov.

Odločitev za sodelovanje v projektu Podjetni petek pojasnjuje gospa Lorela Dobrinja, vodja upravnih procesov v podjetju: "Na področju kadrovanja stremimo k temu, da dosežemo pomembnost vsakega poklica v naših hotelih. Želimo delovati družbeno odgovorno in prav s projekti, kot je Podjetni petek, mladim pokažemo, da je vsak poklic izjemnega pomena pri sestavljanju mozaika odličnosti, ki ga nudimo našim strankam. Prepričana sem, da smo mladim z današnjim dnem pomagali na poti k njihovi večji zaposljivosti, upamo pa tudi, da bo primer dobre prakse povezovanja zaživel tudi v drugih državah."

Projekt Spin the wheel of volontering and win yourself a career v okviru programa Mladi v akciji, sicer pa Podjetne petke organizira Zavod Nefiks v okviru projekta Omrežen.si.

Kontaktna oseba: Tadeja Ozebek, 041 919 421, tadeja@talentirana.si.