O-STA

Jutri v Kopru drugi človek Ameriške centralne banke

Koper, 19. oktobra 2011 - Minulo soboto je množica nezadovoljnih preplavila ulice in trge vse od vzhoda do zahoda in od severa do juga ter zahtevala osnovne pravice oziroma demokracijo v pravem pomenu. Namen protestnikov je bil politikom in drugim finančnim ter gospodarskim elitam sporočiti, da se ne pustijo več biti podrejeni, ampak da želijo sami odločati o svoji prihodnosti. O trenutni ekonomski situaciji bomo v Kopru razpravljali v četrtek, glavno besedo pa bo imel predstavnik oziroma drugi človek Ameriške centralne banke, dr. Egon Zakrajšek.

Številni še vedno vztrajajo in se ne pustijo tako imenovanemu kapitalističnemu izkoriščanju. Kljub zelo nizkim temperaturam, so se uporniki oziroma protestniki odločili več dni in noči prebiti pred ljubljansko borzo. Nič jih ni prepričalo v to, da bi pospravili svoje šotore in odšli domov. Njihova in tudi življenja drugih so že ogrožena s strani kapitalizma, tako da jim mrzle noči niti ne predstavljajo skrbi.

In ravno v tem času, ko je ekonomska situacija daleč stran od rožnate, v četrtek, 20. oktobra ob 17. uri, v koprsko Pretorsko palačo prihaja dr. Egon Zakrajšek, pomočnik direktorja oddelka za monetarne zadeve in vodja sektorja za analizo bančnega sistema, oziroma pravzaprav drugi človek pri Ameriški centralni banki, verjetno najvplivnejši banki na svetu.

Za Zakrajška velja, da je eden tistih Slovencev, ki so se z znanjem prebili v svetovni institucionalni vrh na svojem področju. V ožjem vodstvu Ameriške centralne banke (Fed) poslužuje že deset let. Zadnji pet let pa je desna roka predsednika Feda Bena Bernankeja. Med drugim je bil v centru odločanja, ko je Fed z monetarnimi ukrepi reševala gospodarstvo najprej po šoku 11. septembra 2001 in potem v največji svetovni gospodarski recesiji od gospodarske depresije tridesetih let prejšnjega stoletja. Vso svojo profesionalno kariero je pravzaprav preživel med nadzorniki bančnega sistema.

Njegovo predavanje, ki se bo posvetilo vzrokom in posledicam finančne krize, je rezultat sodelovanja med članicami primorske univerze Fakulteto za management Koper, Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, Primorskim inštitutom za naravoslovne in tehnične vede Koper in Mestno občino Koper. Zakrajšek, ki je po doktoratu na newyorški univerzi leta 1995 kot ekonomist postal član tamkajšnje centralne banke, je imel neposreden vpogled v samo središče gospodarskega vzpona in padca v 21. stoletju.

Predavanje se bo med drugim dotaknilo predvsem javno finančnih razmer v svetu in posledic, ki jih lahko ima grška kriza za evro ter vprašanja kakšno prihodnost čaka evro - valutno območje. Posebnost predavanja in kasnejše razprave pa bo razbitje nekaterih mitov o finančni krizi, posebno tistih, ki v strukturno izjemno kompleksne strategije reševanja problemov vnašajo poenostavljeno razumevanje sveta in s tem preprečujejo izvajanje racionalne ekonomske politike.

Predavanju bo sledil tudi pogovor z dr. Egonom Zakrajškom, dr. Primožem Dolencem, predstojnikom katedre za poslovne vede na Fakulteti za management Koper, in Japcem Jakopinom, Seaway Group, ter mnogimi drugimi gosti ter strokovnjaki iz gospodarstva.