O-STA

SMS - ZELENI poslali protestno pismo Predsedniku Republike dr. Danilu Türku

Krajnc: "Akcije nekdanjega predsednika RS Milana Kučana so sebične, neodgovorne in nepoštene do vseh, ki nimamo političnih botrov"

Predsednika Türka pozivajo, da naj se odzove in dokaže, da je res Predsednik vseh državljank in državljanov Republike Slovenije

(Ljubljana, 11. Novembra 2011) SMS - ZELENI so po več letnem neuspešnem opozarjanju poslali protestno pismo Predsedniku RS dr. Danilu Türku. Protestno pismo je posledica neuspešnega truda stranke SMS, da bi se enakovredno predstavili javnosti. RTV SLO jih je namreč nenehno zavračala s sklicevanjem na zakonodajo, češ, da so neparlamentarna stranka in jih zato niso vabili na ključna soočenja. A sedaj ta zakonodaja več ne velja, saj je tako "predlagal" bivši predsednik države Milan Kučan. To je po mnenju SMS - Zelenih nesprejemljivo, saj je evidentno, da je bivši predsednik grobo izrabil institut bivšega predsednika RS, za lasten interes oz. za interes svojega izbranca Zorana Jankovića. Predsednika Turka smo zato opozorili, da ukrepa, hkrati pa smo ga spomnili, da so mu že leta 2009, ob dnevu človekovih pravic, pisali pismo, na katerega še do danes niso prejeli odgovora.

V SMS že več let opozarjajo na diskriminacijo neparlamentarnih strank in list v veljavni medijski in volilni zakonodaji. Slednja namreč omejuje možnosti, da se enakovredno predstavijo državljanom s svojimi rešitvami. Skozi Koordinacijo za spremembe volilne in medijske zakonodaje (KSVMZ) so v zadnjih treh letih izdali številne pobude za spremembe zakonodaje in prakse. V imenu KSVMZ so Predsedniku RS dr. Danilu Türku že pisali, simbolično na Dan Človekovih pravic, decembra 2009.Odziva do danes še niso dočakali.

V današnjem protestnem pismu so posebej izpostavili oseben "angažma" nekdanjega predsednika RS Milana Kučana. Slednji, je kot bivši predsednik države sicer ukrepal, a zgolj in samo za svojega kandidata. Vodstvo RTV SLO je nato šlo celo tako daleč, da so si pridobili pravno mnenje, ki bi zagotovilo pravno podlago, da na ključna soočenja lahko povabi tudi Zorana Jankovića. Kljub temu, da je izvenparlamentarna stranka. "To je zelo sebično, neodgovorno in nepošteno do vseh nas, ki nimamo in nočemo imeti velikih botrov iz ozadja," so ogorčeni v SMS. Po njihovem mnenju namreč bivši predsednik države s svojim pozivanjem vpliva na spremembo pravil, ki niso v luči zagotavljanja ENAKIH MOŽNOSTI vsem listam kandidatov, ki so zadostili pogojem za vložitev kandidatur in nastop na (demokratičnih) volitvah.

S tem dejanjem bivši predsednik države po njihovem mnenju tudi spodkopava avtoriteto Predsednika Republike, ki se ga v teh kritičnih časih ne sliši. Pa bi se ga moralo, saj mora kot najvišja moralna avtoriteta biti glasnik enakih možnosti in zagovornik vseh državljank in državljanov.

"G. Predsednik, nujno je, da se oglasite. Kot najvišja moralna avtoriteta v državi morate odločno vstopiti v tem ključnem času in ne dopuščati, da vašo vlogo prevzema bivši Predsednik Republike, ki s svojim angažmajem spodkopava vašo avtoriteto. Dokažite, da ste res Predsednik vseh državljank in državljanov Republike Slovenije in se odzovite. Vaša pomoč je ključna za izvedbo demokratičnih volitev, katerih rezultat bo pravičnejši ob sledenju načel enakih možnosti, enakega dostopa in enakopravnosti v sami volilni kampanji."

"G. Predsednik Republike Slovenije, dr. Danilo Türk, pomagajte šibkejšim. Ne dovolite, da nam ukradejo sanje, ki so nam bile obljubljene in dovoljene pred dvajsetimi leti. Jutri je res nov dan in mi ga bomo preživeli v pričakovanju vašega javnega odziva." je pismo Predsedniku RS zaključil mag. Darko Krajnc, predsednik SMS - ZELENI.

Mag. Darko Krajnc bo danes na voljo za izjave v Ljubljani, med 10:00 in 12:00 uro, po 14:00 uri pa v Mariboru.