O-STA

Lista SMS Zeleni Ljubljani ponuja edino pravo zeleno alternativo

Ljubljana, 17. novembra. Kandidatke in kandidati na listi SMS ZELENI so predstavili razloge za kandidaturo na listi SMS ZELENI. Izpostavili so prepričljive argumente o družbeni in okoljski problematike ter ustrezne rešitve zelene politike, ki jih bodo v duhu eko-socialne politike, zagovarjali in udejanjali v državne zboru. Vsi so poudarili, da ponuja lista SMS ZELENI edino pravo zeleno alternativo na predčasnih volitvah, zato so volivce in volivke pozvali naj se volitev udeležijo in oddajo svoj glas. Za zeleni preboj.

Na listi SMS ZELENI v 3 VE, ki je najbolj 'zelena' lista v Sloveniji kandidira Eva Černigoj, najmlajša občinska svetnica (Občina Logatec) in aktivistka za pravice mladih ter zaščito okolja. Povedala je: "Ljudje potrebujemo pravo alternativo na trenutni politični sceni. Verjamem, da SMS - ZELENI lahko to nudimo saj mladi s svojo motivacijo in idejami v kombinaciji z bolj izkušenimi, modrimi politiki in političarkami tvorimo popolno ekipo. Ekipo, ki zna in si upa! Prizadevamo si za boljšo prihodnost, ki bo usmerjena v zeleno."

Prav tako sta na listi SMS ZELENI dva mestna svetnika v Ljubljani, oba dolgoletna okoljska aktivista in borca za zaščito javnega interesa mag. Tomaž Ogrin in Miha Jazbinšek. Mag. Tomaž Ogrin je svojo kandidaturo komentiral: "v dosedanji politiki so delali ljudje, ki se ne spoznajo na to, kako se pride do proizvoda z visoko dodano vrednostjo. Od vseh politikov, ki nastopajo, sem verjetno najbolj kompetenten na tem področju, imam dolgoletne izkušnje tako v praksi kot teoriji Zato vem kako se poveže znanje z gospodarstvom". "Predstavil je tudi program za podporo razvoju v podjetjih in obrteh vseh velikosti, še posebej manjših. V programu je zajeta tudi usmeritev na svetovne trge. "Slovenija ima še veliko inovativnih ljudi in v posameznih panogah odlično znanje, ki ostaja precej neizkoriščeno. Preveč, da bi ga še naprej ignorirali." je še dodal mag. Tomaž Ogrin. Miha Jazbinšek, mestni svetnik v Ljubljani je predstavil koncept B-variante policentričnega razvoja Slovenije kot osnovo za ustanovitev pokrajin in s tem v zvezi preoblikovanje Državnega sveta v Zbor pokrajin. "V pokrajinah se zagotovi racionalizacija državne uprave (zmanjšanje števila upravnih enot) in zagotovijo regionalne storitve ter materialna baza (v Ljubljanskem primeru je to Holding Ljubljana). Ustaviti je treba izčrpavanje danes medobčinskih javnih podjetij (v Ljubljani s strani župana Jankovića, v Mariboru s strani župana Kanglerja itd.)". Na novinarski konferenci je izpostavil tudi: "moti me lažno medijsko predstavljanje Zorana Jankovića kot učinkovitega "graditelja" in tistega, ki "je Stožice zgradil" po besedah Janeza Stanovnika, tačas ko gre v vseh projektih za (ne)začeto in/ali nedokončano investicijsko pogorišče na račun stečajev podizvajalcev in preživetja njihovih delavcev." to je po njegovih besedah nedopustno."

Andrej Magajna, poslanec DZ RS je komentiral: "delu moramo vrniti čast in oblast ljudem. Ne potrebujemo novih socialnih transferjev. Pošteno plačilo za opravljeno delo bi odpravilo marsikateri socialni problem. V Ljubljani, ki se ponaša z mnogimi objekti, je veliko madežev z neizplačanimi podizvajalci in delavci. To so dolgovi, ki jih bodo odplačevale mlade generacije".

Rok Zulić, predsednik Gibanja slovenske mladine (GSM) je povedal: "uvedli bomo brezplačne vrtce za vse otroke. Osebno se bom zavzemal predvsem na področju problematike mladih. Mladi potrebujemo posebno pozornost, saj smo bili pogosto pozabljeni. Potrebujemo močnejši in skupni glas, saj bomo morali mi, mladi, nositi posledice odločitev, ki jih sprejemajo drugi v našem imenu, brez da bi nas kar koli vprašali". Mladi smo gonilo družbe zato vas pozivamo:" mladi dvignite se in pridite na volitve. Za mlade in za zeleni preboj!" še dodaja Rok Zulić.

Dragan Djukić, svetnik v občini Medvode in kandidat v 11. VO je povedal, da prinašajo kandidatke in kandidati na listi SMS ZELENI "spremembe, ki se odražajo v povezovanju, pravičnosti in ustvarjanju". Državljanke in državljane RS je nagovoril, da se moramo na prvih predčasnih volitvah 4. decembra, zavedati, "da vsi skupaj odločamo o svoji usodi. Zato moramo izvoliti državotvorne ljudi, ki jim je uveljavljanje javnega interesa na prvem mestu."

Mag. Jorg Hodalič je izpostavil, da se bo v svojem mandatu zavzemal za celovito in sistemsko reševanje problemov pri varovanju človekovega in naravnega okolja. "Trenutno je v RS mogoče zaznati resne znake skoraj sistemske korupcije in kriminala, povezanega s privatizacijo javnega sektorja, kjer je za varstvo okolja pomembno zlasti komunalno pa tudi energetsko gospodarstvo in z njima povezane dejavnosti. To je tako posledica politične in kadrovske zapostavljenosti MOP-a v preteklosti, kot tudi posledica namenskega delovanja politično - finančnih lobijev", je komentiral. Izpostavil je tudi varovanje javnih interesov vseh vrst. "Tudi javnega zdravstva in šolstva, ki pa ga je potrebno zagotoviti sistematično in sistemsko, torej zakonodajno. Če hočemo sploh imeti možnost za uresničevanje nekaterih temeljnih programskih točk (npr. UTD, razvoj, šolstvo, itd), moramo zaščititi javni interes ter vso morebitno akumulacijo iz tega sektorja (mišljeno je predvsem. komunalno in energetsko gospodarstvo in z njima povezane dejavnosti) usmeriti preko proračuna v izpolnjevanje teh programskih točk." Kot spodbudo gospodarstvu pa je predlagal hitrejši zagon investicijskega ciklusa z novimi, zelenimi delovnimi mesti. "Poenostavitev vseh postopkov, ki so vezani na okolje in prostor in "predhodnica" investicijskemu ciklusu ne glede na vrsto dejavnosti. S temi postopki so mišljene predvsem vse soglasij in dovoljenj, vezanih tako na prostor kot na varovanje okolja, pristojen organ pa je MOP/ARSO (Ministrstvo za okolje in prostor/ Agencija RS za okolje), ki so trenutno izjemno huda ovira v izvajanju investicijskega ciklusa. To je mogoče doseči tako s kratkoročnimi kot dolgoročnimi ukrepi in to brez prevelikih negativnih posledic za varovanje človekovega in naravnega okolja" je še izpostavil kandidat na listi SMS ZELENI.

Predsednik SMS ZELENI, mag. Darko Krajnc je ob tem dogodku nagovoril državljanke in državljane: "SMS ZELENI na teh volitvah edini povezujemo in smo edina zelena lista, ki kandidira v vseh volilnih enotah, pokrivamo vso Slovenijo. Glede na to imamo tudi najbolj realne možnosti za vstop v državni zbor. Zato pozivamo ozaveščene volivke in volivce, da zaupajo svoj glas listi SMS ZELENIH, saj bo v primeru delitve glasov državni zbor spet ostal brez zelene stranke."

Kandidatke in kandidati na listi SMS ZELENI so se na novinarski konferenci predstavili javnosti in medijem. V 3. volilni enoti kandidirajo EVA ČERNIGOJ, SEBASTIAN ZALAR, ROK ZULIĆ, ANDREJ MAGAJNA, NINA PLAHUTNIK SUHADOLNIK, mag. JORG HODALIČ, MIHA JAZBINŠEK, NADA MIHELČIČ, TOMAŽ OGRIN, mag. TINA BAGGIA, DRAGAN DJUKIĆ.