O-STA

Danes je potekala novinarska konferenca mladih kandidatov na listi SMS ZELENI. Na listi SMS ZELENI kandidira 16 oseb mlajših od 30 let, kar je največ od vseh vloženih list, povprečna starost vseh kandidatov pa je 40 let.

Zadeva: Izjava za javnost za javnost po novinarski konferenci

Brez mladih ni prihodnosti

Ljubljana, 18. novembra. Mlajši kandidati, na listi SMS ZELENI, kjer kandidira največ mladih do 30 let, so slovensko javnost opozorili na probleme, s katerimi se sooča slovenska mladina. Izpostavili so, da so nujne družbene spremembe na bolje saj ni normalno, da mladi pri 30ih letih, kljub končanemu študiju, še vedno ostajajo brez redne zaposlitve in brez možnosti, da bi pridobili kredite za stanovanja, si ustvarili družino in s tem prihodnost zase in za slovenski narod. Vsi se strinjajo, da brez mladih ni prihodnosti, zato potrebujemo državo, ki bo ščitila državljane, ne pa elite in kapital.

Rok Zulić, predsednik Gibanja slovenske mladine (GSM) in kandidat v Volilni enoti Ljubljana -Vič Rudnik, je izpostavil bivanjsko problematiko: "mlade se že predolgo zapostavlja. Težko rešujemo svoje bivanjske probleme in država nam pri tem premalo pomaga. Delež mladih, ki živijo doma je bistveno previsok. SMS - ZELENI bomo vztrajali, da se zgradi zadostno število javnih in zasebnih stanovanj in temu problemu naredili konec. Zato vse mlade pozivamo, da se 4. decembra, udeležijo volitev in svoj glas oddajo za SMS - ZELENE, ker je to edina stranka, ki zagovarja interese mladih".

Marja Zidarič: študentka prava in kandidatka v občini Sevnica je povedala: "vsak mlad človek mora imeti možnost, da čim prej postane neodvisen. To lahko dosežemo tudi tako, da vsem mladim zagotovimo izobraževanje pod enakimi pogoji. Visokošolsko izobraževanje na 3. stopnji mora biti brezplačno. Prav tako, morajo biti brezplačni vrtci za vse otroke. Mladi potrebujemo kakovostno javno šolstvo, zato moramo povezati izobraževalne institucije z delodajalci, prilagoditi vpise potrebam na trgu, uvesti več praktičnih vsebin v izobraževanje in omogočiti pridobivanje in vrednotenje znanj in izkušenj v okviru neformalnega izobraževanja."

"Kriteriji za upravičenost do štipendij so bistveno previsoki in zasnovani prestrogo, kar je v neskladju z realnimi razmerami v državi. Mlade vodijo v nesamostojnost in odvisnost do staršev. Vse več mladih diplomantov pa pristane na Zavodu za zaposlovanje. Upamo, da ni to resnični namen trenutne politične oblasti" je še komentirala Marja Zidarič, kandidatka na listi SMS ZELENI.

Maja Ana-Marija Suhoveršnik kandidatka v volilnem okraju Kamnik in Komenda, se bo v poslanskem mandatu posvetila predvsem problematiki zaposlovanja mladih. Na novinarski konferenci je komentirala: "podatki kažejo, da se je delež zaposlenih za nedoločen čas v zadnjih desetih letih prepolovil. Po drugi strani, pa se je izrazito povečal delež mladih z začasno zaposlitvijo, brez pravega socialnega varnostva. V Sloveniji se večina zaposlitev potrdi na podlagi vez in poznanstev. To ni normalno niti dobro za našo družbo. Programski predlogi SMS ZELENIH so namenjeni bistvenem izboljšanju problematike zaposlovanja, političnega kadrovanja in nepotizma, zato je prav, da jih udejanimo že v tem mandatu."