O-STA

Vodstvi zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture in Univerze v Mariboru (UM) sta na današnji novinarski konferenci v Vetrinjskem dvoru predstavili ključno sodelovanje obeh institucij in izpostavili projekte Univerze v Mariboru, ki bodo zaživeli pod okriljem EPK

V Mariboru, 30. 11. 2011

Vodstvi zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture in Univerze v Mariboru (UM) sta na današnji novinarski konferenci v Vetrinjskem dvoru predstavili ključno sodelovanje obeh institucij in izpostavili projekte Univerze v Mariboru, ki bodo zaživeli pod okriljem EPK.

"Projekt EPK presega ozko področje umetnosti in umešča kulturo precej širše, s svojim delovanjem pa zelo očitno posega na področje izobraževanja in raziskovanja, zato je razumljivo, da je UM ključna partnerska institucija v projektu. UM s svojim potencialom na področju izobraževanja in raziskovanja prinaša v projekt pomembno razsežnost, saj kultura kot jo EPK pojmuje, posega na širši družbeni prostor, zaznamuje kulturo bivanja, kulturo dialoga in kulturo kot pomembno gonilo družbenega razvoja. Prav zato se kultura in izobraževanja prepletata, s tem pa omogočata trajnostno komponento razvoja," je poudarila dr. Suzana Žilić Fišer, generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012.

Prof. dr. Danijel Rebolj, rektor Univerze v Mariboru, je izpostavil zgledno sodelovanje Univerze z EPK: "Učenje je spoznavanje, spoznavanje pa je bistvo življenja. In bistvo kulture. Verjamem, da se bomo v letu, ko bo Maribor Evropska prestolnica kulture, veliko naučili in veliko ustvarili. Univerza bo k temu prispevala s projekti profesorjev in študentov, na področju znanosti in umetnosti, z novimi pristopi spodbujanja in udejanjanja idej, z novim nizom povsem novega tipa znanstvenih konferenc Out of the box, ki bo v letu 2012 nosila naslov Innovative ways to improve the culture of living. In kaj je lahko pomembnejše kot kultura življenja?"

Alma Čaušević, glavna producentka in pomočnica programskega direktorja zavoda MARIBOR 2012 za produkcijo, je dodala, da je "... Univerza za mesto in celotno vzhodno regijo morda najpomembnejša razvojna priložnost. Mariborska univerza doživlja nagel razvoj. Zdaj lahko z večjim optimizmom pričakujemo tudi zagon umetnostne akademije. V programu EPK zasledujemo temeljni cilj, da z nizom projektov okrepimo vez med univerzo in njenim okoljem. Čas, v katerem živimo, zahteva tesnejše povezovanje."

Uroš Lobnik, univerzitetni arhitekt in koordinator projekta RAZ:UM EPK 2012, je predstavil projekte UM v programu EPK. Univerza v Mariboru se s svojimi fakultetami aktivno vključuje v projekt EPK z več kot tridesetimi projekti, ki so jih prijavile posamične fakultete ali sodelavci univerze. Vsi projekti se bodo odvijali pod okriljem projekta RAZ:UM, Research and Art Zone Universitiy of Maribor - Razvojno raziskovalno in umetniško središče UM, ki ponuja podporo razvoju znanstvenega in umetniškega raziskovanja. RAZ:UM - EPK 2012 je interdisciplinarni projekt, s katerim bo UM aktivno dopolnjevala program EPK 2012, prepoznavno povezovala številne specializirane in večinoma interdisciplinarno zasnovane projekte s področja znanosti in umetnosti.

Hiša znanosti bo predstavljala aktualne dosežke znanosti širši javnosti, tudi najmlajšim. Ideje izven škatle bodo prinašale javna predavanja o aktualnih dosežkih na področju znanosti in umetnosti. Umetnost:zdaj je projekt, ki predstavlja torišče sodobne umetnosti na Štajerskem in podpira ustanovitev Akademije umetnosti. Hiša arhitekture bo predstavila sodobne dosežke na področju arhitekture, načrtovanja prostora, oblikovanja in bo generirala številne projekte na področju preurejanja urbanih prostorov in interjerjev, hkrati pa bo predstavljala podporo otvoritvi novih prostorov študijskega programa arhitekture na Fakulteti za gradbeništvo. Medgeneracijsko sodelovanje bo ponujalo prostor za ustvarjalno in umetniško izražanje študentov.

Aljaž Mejal

Odnosi z javnostmi

MARIBOR 2012

Vetrinjska ulica 30

2000 Maribor

M: 031 341 057

F: 02 228 12 40

www.maribor2012.eu