O-STA

MARIBOR 2012: Kulturne ambasade - srečanje

V Mariboru, 10. 12. 2011

Zavod MARIBOR 2012 bo v torek, 13. decembra, ob 12. uri v Vetrinjskem dvoru - natančno mesec dni pred pričetkom projekta Kulturnih ambasad - gostil diplomatske predstavnike in predstavnike tujih kulturnih centrov v Sloveniji, s katerimi pripravljamo projekt Kulturne ambasade. Gre za prvo tovrstno sodelovanje, rezultat tega je do sedaj edinstven projekt Evropskih prestolnic kultur.

Več kot 30 držav je pokazalo izjemno zanimanje in posluh za omenjeni projekt. Srečanje predstavlja zaključek enoletnega sodelovanja, Kulturne ambasade bodo tako prihodnje leto ena izmed dodanih vrednosti EPK MARIBOR 2012.

Kot prvi se bosta že v januarju 2012 predstavili Finska in Estonija, državi, katerih mesti Turku in Talin gostita EPK v letošnjem letu. Tako bo Estonija prikazala predstavo Ognjene skulpture, ki odraža odnos različnih umetnikov do javnega prostora in umetniških inštalacij v njem. Druži jih predanost do dela s svetlobo in njenimi efekti.

V vsem naslednjem letu bo program Kulturnih ambasad privabljal ljubitelje umetniških dogodkov, ki bodo prikazovali in predstavljali raznolikost in bogastvo evropskih in svetovnih kultur. Pričakujemo torej izjemno kulturno sožitje v letu 2012, ki bo izraz neprecenljivega sodelovanja v globalnem prostoru. S programsko entiteto Kulturne ambasade bo mednarodni program Evropske prestolnice kulture Maribor 2012 bogatejši za vrsto dogodkov, ki bodo s svojim umetniškim in kulturnim utripom prispevali velik delež k živahni izmenjavi z meščani. Maribor bo tako postal prizorišče razstav vizualne in intermedijske umetnosti, bogatih simpozijev in okroglih miz, koncertov klasične in sodobne glasbe, bogatega filmskega programa, literarnih in kulinaričnih prireditev, odrskih umetnosti ter gledališča za najmlajše kot tudi drugih zvrsti umetniškega izražanja v urbanem okolju.

Vljudno Vas vabimo, da se nam pridružite na srečanju!

Aljaž Mejal

odnosi z javnostmi

031 341 057

aljaz.mejal@maribor2012.eu