O-STA

Ambiciozni domači in mednarodni umetniški projekti v Terminalu 12

(Maribor, 12. 12. 2011) Ustvarjalci programskega sklopa Evropske prestolnice kulture Terminal 12 so danes na novinarski konferenci, ki se je na Starem odru SNG Maribor simbolično pričela ob 12.12, predstavili vsebinsko mnogovrsten sklop. V njem se združujejo odrske umetnosti, glasba, film, literatura in predavanja, razstave, multimedijske in transmedialne umetnosti pa tudi izobraževalna in kongresna dejavnost. V prihodnjem letu lahko pod okriljem Terminala 12 pričakujemo 90 ambicioznih domačih in mednarodnih umetniških projektov.

Mitja Čander, programski direktor zavoda MARIBOR 2012 je pojasnil, da Terminal 12 združuje in med sabo povezuje vrsto ambicioznih umetniških projektov ter jih osvetljuje na trajektoriji, ki prodorno, sodobno in interdisciplinarno vodi v prihodnost.

Kot vrhunce programskega sklopa so izpostavili pet projektov. "Vedno je težka naloga izbrati vrhunce, a vseeno lahko izpostavim Oder med nebom in zemljo, ki bo potekal od februarja do novembra 2012 v Mariboru, nastop Zagrebških filharmonikov z Ivom Pogorelićem, ki bo marca v Veliki dvorani SNG Maribor, sklop razstav Umetnost zmeraj zmaga, ki bodo od maja do decembra v Umetnostni galeriji Maribor, koncert DJ-ja Umeka z mariborskimi filharmoniki maja na Trgu Leona Štuklja v Mariboru, in projekt 2112Ai [ARHITEKTURNA INTELIGENCA], ki bo potekal v Mariboru od avgusta do oktobra," jih je nanizal Aleš Šteger, vodja programskega sklopa Terminal 12.

Jana Pavlič, svetovalka za uprizoritvene umetnosti, je natančneje predstavila projekt Oder med nebom in zemljo, ki zajema raznolike gledališke žanre, od cirkusa, kabareta, striptiza in akrobatike prek japonskega tradicionalnega plesnega gledališča, gledališča s konji do dramskega spektakla z množico nastopajočih. "V Terminalu 12 smo pripravili dva abonmaja; Nebo, ki zajema devet premier za 120 EUR, in Zemlja, ki združuje osem predstav za 80 EUR. Dijaki, študentje in upokojenci bodo deležni 25 % popusta pri obeh, abonmaji pa bodo kmalu na voljo voljo v SNG Maribor, Cankarjevem domu v Ljubljani, Info točkah MARIBOR 2012 v Mariboru in Ljubljani ter v Turistično informacijskih centrih v Mariboru in Ljubljani," je pojasnila Pavličeva.


###

Dodatne informacije: Petra Slanič - M: 031776099 - petra.slanic@maribor2012.eu

Priloge:
1. Izpostavljeni projekti programskega sklopa TERMINAL 12
2. Abonma Terminala 12
3. Fotografije
4. Program programskega sklopa Terminal 12 v januarju in februarju 2012
1. Izpostavljeni projekti programskega sklopa TERMINAL 12

Oder med nebom in zemljo

februar - november 2012; SNG Maribor, Klub 2012, druge lokacije v Mariboru

"Oder med nebom in zemljo" združuje skupek odrskih dogodkov, kakršne na naših odrih sicer redko vidimo, in zajema nabor raznolikih gledaliških žanrov, med katerimi so cirkus, kabaret, striptiz, akrobatika, japonsko tradicionalno plesno gledališče, gledališče s konji in veliki dramski spektakel z množico nastopajočih. Nekateri izmed nastopajočih umetnikov so gledališke legende, drugi so znani po svoji upornosti, vsi pa so popolnoma predani svoji umetnosti - sodobni šamani in pripovedovalci zgodb, ki iščejo vsak svojo pot. Naj jih naštejemo: les ballets C de la B Alaina Platela (Belgija), Cabaret New Burlesque (ZDA), akrobatsko skupino iz Tangerja v režiji tandema Zimmermann in De Perrota (Švica), Slivia Purcareteja in njegovega Fausta (Nacionalno gledališče Radu Stanca, Romunija), Akademijo za gledališče s konji iz Versaillesa z Bartabasom na čelu (Francija), Victorio Chaplin in Jean-Baptista Thiérréeja (Francija), Gledališče bratov Forman (Češka), legendarno plesno skupino Sankai Juku (Japonska) in velikega mojstra sodobnega gledališča Jana Fabra (Troubleyn/Jan Fabre VZW, Belgija), ki bo v okviru EPK premierno predstavil svojo novo gledališko stvaritev.

Zagrebški filharmoniki in Ivo Pogorelić

marec 2012, Velika dvorana SNG Maribor

Simfonični orkester Zagrebške filharmonije pod vodstvom dirigenta Dmitrija Kitajenka in pianista Iva Pogorelića bo predstavil Koncert za klavir in orkester v E-molu (op. 11) Friderika Chopina in Simfonijo št. 2 v D-duru (op. 73) Johannesa Brahmsa. Zagrebška filharmonija se ponaša s 140-letno tradicijo in je osrednja kulturna ambasadorka Republike Hrvaške. Ruski dirigent Dmitrij Kitajenko je po zmagi na Karajanovem tekmovanju v Berlinu zablestel v najboljši luči in postal dirigent prestižnih ansamblov. Veliki pianistični interpret Ivo Pogorelić je sinonim Chopinove glasbe. Njegove interpretacije navdušujejo in razdvajajo ves kulturni svet. S samosvojo držo in izvirnostjo ostaja na vrhu slovitih pianističnih imen, od katerih smo vajeni izključno presežkov.

Umetnost zmeraj zmaga

maj - december 2012, Umetnostna galerija Maribor

Z razstavo Art kept me out of jail! bo belgijski multimedijski umetnik, dramatik in mednarodno priznan oblikovalec odrske scene Jan Fabre prikazal dokumentarne posnetke svojih najpomembnejših uprizoritev. Na ogled bo velika retrospektivna razstava vojnega fotografa Roberta Cape, soustanovitelja revije Magnum Photos. Fotografija z naslovom Padli vojak mu je prinesla priznanje, ki ga je uvrstilo med fotografske klasike. Med drugo svetovno vojno je fotografiral v Angliji, Severni Afriki in na Siciliji. Na Dan D je spremljal prve ameriške vojake, ki so pristali na Omaha Beach, fotografije pa spadajo v klasike sodobne vojne fotografije.

Razstava Lepo slikarstvo je za nami združuje umetnice in umetnike iz Francije in Slovenije, ki so v svet umetnosti stopili na prehodu iz osemdesetih v devetdeseta leta prejšnjega stoletja ali pozneje, ko je oba kulturna prostora zaznamovala kriza v slikarstvu, nastala po boomu nove podobe desetletje pred tem.

Dela nemške umetnice Rebecce Horn, ki je najbolj znana po modifikacijah telesa, imajo družbeno, politično in zgodovinsko konotacijo, postavljajo vprašanja, iščejo odgovore, vzpostavljajo dialog z občinstvom.

DJ Umek in mariborski simfoniki

maj 2012; Trg Leona Štuklja, Maribor

Koncert svetovno priznanega slovenskega DJ-ja Umeka in mariborskih simfonikov bo prinesel novo svežino in zadovoljil še tako zahtevne ljubitelje elektronske in klasične glasbe. Združitev omenjenih glasbenih žanrov je v Sloveniji novost, v tujini pa gre za že dolgo znan koncept: podoben projekt je pred leti izvedel Jeff Mills z montpellierskim filharmoničnim orkestrom, s katerim je nastopil pod mostom Pont du Gard v južni Franciji. Namen projekta je mladim približati klasično glasbo na način, ki jim je blizu, torej z vključitvijo elektronske glasbe, hkrati pa bo dogodek sledil tudi v prihodnost naravnani usmeritvi Terminala 12.

2112Ai [ARHITEKTURNA INTELIGENCA]

avgust - oktober 2012; razne lokacije v Mariboru

2112Ai [ARHITEKTURNA INTELIGENCA] je sklop dogodkov in multidisciplinarnih razprav z vodilnimi arhitekti, oblikovalci, umetniki, inženirji, znanstveniki in arhitekturnimi šolami, ki sodelujejo pri razstavi "100YC" [100 year city]. Cilj projekta je začrtati niz vizionarskih projektov, ki bi postindustrijski Maribor preoblikovali v tehnološko usmerjeno mesto prihodnosti. Kot razloži vodja projekta Tom Kovač, je cilj odkriti motilne vzorce globalnih sprememb, kompleksnosti, tveganja in nepredvidljivosti, ki pod vprašaj postavljajo občutljivost in logiko določanja vplivov na arhitekturo, urbanizem in življenje. 2112Ai stremi k multidisciplinarnemu mišljenju kot ključni sposobnosti za ustvarjanje uravnoteženih in prožnih arhitekturnih pogojev. Združevanje znanja in dinamike različnih strokovnih področij prinaša rezultate na področju arhitekturne celovitosti, inovativnosti, razvoja in napredka. Zagovarja široko paleto možnosti, od preprostih domnev do skrajnega špekulativnega optimizma, s čimer prikazuje številne oblike, ki bi v prihodnosti lahko preoblikovale planet in preobrazile arhitekturo ter svetovno gospodarstvo v 21. stoletju.

2. Abonma Terminala 12

Oder med nebom in zemljo

Cirkus, kabaret, akrobatika, japonski butoh, gledališče s kraljevskimi konji, dramski spektakel z množico nastopajočih ... Devet osupljiv mojstrovin, med katerimi bodo našli vsaj eno, sebi najljubšo, tako najmlajši radovedneži, kulture lačni mladostniki kot tudi prekaljeni gledališki mački.

Abonma Nebo:

- 9 premiernih predstav
(Gardenia, 14. 2. 2012 v Stari dvorani SNG Maribor,
Cabaret New Burlesque, 4. 4. 2012 v Klubu 2012,
Droge so me obdržale pri življenju, 9. 5. 2012, svetovna premiera v Stari dvorani SNG Maribor,
Chouf Ouchouf (Še enkrat dobro poglej), 5. 6. 2012 v UŠC Leona Štuklja,
Konjenikova pot, 12. 6. 2012 na zunanjem prizorišču v Mariboru,
Faust, 7. 9. 2012 v Mariboru,
Tobari, 22. 9. 2012 v Veliki dvorani SNG Maribor,
Nevidni cirkus, 6. 11. 2012 v Stari dvorani SNG Maribor,
Obludarium, 16. in 17. 11. 2012 v šotoru v Mariboru)

- 1. kategorija sedežev

- cena 120 EUR

- Dijaki, študenti in upokojenci so deležni 25 % popusta; abonma zanje stane 90 EUR.

Abonma Zemlja

- 8 predstav

(Cabaret New Burlesque, 5. 4. 2012 v Klubu 2012 v Mariboru,
Droge so me obdržale pri življenju, 10. 5. 2012 v Stari dvorani SNG Maribor,

Chouf Ouchouf (Še enkrat dobro poglej), 6. 6. 2012 v UŠC Leona Štuklja,
Konjenikova pot, 13. 6. 2012 na zunanjem prizorišču v Mariboru,
Faust, 8. 9. 2012 v Mariboru,
Tobari, 23. 9. 2012 v Veliki dvorani SNG Maribor,
Nevidni cirkus, 7. 11. 2012 v Stari dvorani SNG Maribor,
Obludarium, 18., 20. ali 21. 11. 2012 v šotoru v Mariboru)

- 2. kategorija sedežev

- cena 80 EUR

- Dijaki, študenti in upokojenci so deležni 25 % popusta; abonma zanje stane 60 EUR.

Abonmaje je mogoče kupiti v SNG Maribor, Cankarjevem domu v Ljubljani, Info točkah MARIBOR 2012 v Mariboru in Ljubljani ter v Turistično informacijskih centrih v Mariboru in Ljubljani do 31. januarja 2012.

Brošura abonmaji Nebo in Zemlja za download: http://dl.dropbox.com/u/29292944/abonmajska_brosura.pdf (1 MB)

3. Fotografije
- Cabaret New Borlesque, foto: www.visiteurdusoir.com
http://dl.dropbox.com/u/6623479/CabaretNewBorlesque_www.visiteursdusoir.com.jpg (10,02 MB)

- Chouf Ouchouf, foto: Mario del Curto
http://dl.dropbox.com/u/6623479/ChoufOuchouf_MarioDelCurto.JPG (5,2 MB)

- Gardenia, foto: Luk Monsaert
http://dl.dropbox.com/u/6623479/Gardenia_LukMonsaert%20.jpg (2,32 MB)

- Obludarium, foto: Kristyna Kopie
http://dl.dropbox.com/u/6623479/Obludarium_KristynaKopie.jpg (1,12 MB)

- Tobari, foto: www.perdiem.fr
http://dl.dropbox.com/u/6623479/Tobari_www.perdiem.fr.JPG (3,56 MB)


Fotografije skupaj: http://dl.dropbox.com/u/16231031/Slike%20za%20novinarsko.zip (23,2 MB)

4. Program programskega sklopa Terminal 12 v januarju in februarju 2012