O-STA

Kulturne ambasade - umetniška obogatitev EPK

V Mariboru, 13. 12. 2011

V Vetrinjskem dvoru je Zavod MARIBOR 2012 gostil diplomatske predstavnike, katerih države bodo sodelovale pri Kulturnih ambasadah, projektu Evropske prestolnice kulture. Visoki diplomatski gostje, predstavnikih tujih kulturnih centrov v Sloveniji in predstavniki držav, ki sodelujejo ali so zainteresirane za sodelovanje pri projektu, so izrazili prepričanje, da so Kulturne ambasade ena izmed dobrodošlih novosti in dodanih vrednosti Evropske prestolnice kulture. Gre namreč za prvo tovrstno sodelovanje, katerega rezultat je do sedaj edinstven projekt Evropskih prestolnic kultur.

Pri projektu sodeluje 22 držav, kot prvi pa se bosta že v januarju 2012 predstavili Finska in Estonija, državi, katerih mesti Turku in Talin gostita EPK v letošnjem letu. Ognjene skulpture so ognjeni spektakel, s katerim bo Estonija predala naziv Evropske prestolnice kulture Mariboru. Cirkuška skupina iz Finske, Sirkus Sudenkuoppa, pa bo predstavila 'Turku is on fire', slogan finskega mesta, ki gosti letošnjo prestolnico kulture. Galerija Vetrinjski dvor bo do konca meseca gostila tri razstave: vizualni finski umetnik Markku Hanpää predstavlja svoja dela, videli bomo tudi razstavo stripov Call it a Day več izvajalcev iz Estonije in Finske ter razstavo nakita, ki bo predstavljala finsko-estonski in madžarski design.

Od držav Evropske unije bodo svojo kulturo predstavile še Madžarska, Španija, Italija, Francija, Nemčija, Velika Britanija, Belgija, Avstrija, Portugalska, Latvija in Ciper. Ta bo predsedoval Svetu EU v drugi polovici 2012. Državam EU se bodo vse leto s svojimi bogatimi kulturnimi programi pridruževale še mnoge druge države, med njimi Švica, Japonska, Ruska federacija, Srbija, Hrvaška, Turčija, Makedonija in Mehika. Nekatere države, na primer Poljska, Bosna in Hercegovina, Kolumbija, Kosovo, Brazilija, Indija, Kitajska, ZDA, Argentina in Venezuela, so prav tako izrazile veliko zanimanja za sodelovanje in z zavodom MARIBOR 2012 še usklajujejo svoje umetniške prispevke.

Mednarodni oddelek zavoda MARIBOR 2012 je tako že vse leto v tesni navezi z vsemi šestimi tujimi kulturnimi centri s sedežem v Ljubljani, ti so del Evropske mreže kulturnih centrov EUNIC (Instituto Cervantes, Istituto Italiano di Cultura, Institut Français Charles Nodier, Goethe Institut British Council in Österreichisches Kulturforum), ter z bivšimi in bodočimi evropskimi prestolnicami kulture (Pecs 2010, Turku 2011, Talin 2011, Guimarães 2012, Marseille 2013, Umeå 2014, Riga 2014 in Mons 2015).

Generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012, dr. Suzana Žilič Fišer, je poudarila: "Z vsebinami projekta Kulturnih ambasad razvijamo evropsko dimenzijo programa, saj gre za tesno sodelovanje umetniške ustvarjalnosti iz Slovenije skupaj z gostujočimi umetniki iz tujine. Tako spodbujamo medkulturni dialog, kar je pomembno poslanstvo našega projekta."

Mag. Nataša Kos, pomočnica programskega direktorja za mednarodno sodelovanje, je ob tem povedala: "Preteklo leto je bilo za nas posebno. Ponosni smo, da smo skupaj z mnogimi tujimi kulturnimi centri v Sloveniji, bivšimi in bodočimi evropskimi prestolnicami kulture, mednarodnimi fundacijami in tujimi veleposlaništvi soustvarjali bogat kulturni program, ki bo odseval raznolikost evropskih in svetovnih kultur."

Aleš Šteger, vodja Terminala 12, je izpostavil, da je "Program kulturnih ambasad edinstven projekt glede na druge evropske prestolnice kulture, s katerim želimo predvsem internacionalizirati mariborsko kulturo ter vzpostaviti čim več trajnih ustvarjalnih povezav med lokalnimi in tujimi umetniki in kulturnimi ustanovami."

Osrednje prizorišče dogodkov Kulturnih ambasad bo Vetrinjski dvor, ena izmed najstarejših zgradb v Mariboru, kjer je sedež zavoda MARIBOR 2012. S pokrivanjem dogodkov iz najrazličnejših področij, od sodobnega umetniškega izražanja do prikazovanja ljudske folklore, bo postal okno evropskih kultur. Program je zasnovan tako, da omogoča dolgotrajne raznovrstne mednarodne kulturne izmenjave in pospešuje sodelovanje s številnimi ustanovami v Mariboru.

Aljaž Mejal

odnosi z javnostmi

031 341 057

aljaz.mejal@maribor2012.eu