O-STA

Otvoritveni vikend Evropske prestolnice kulture

V Mariboru, 16. 12. 2011

Na Trgu Leona Štuklja bo 14. januarja 2012 velika otvoritvena slovesnost Evropske prestolnice kulture, na katero vabimo vse prebivalce Maribora, partnerskih mest EPK in Slovenije. Osrednja slovesnost ob uradnem pričetku prestolovanja Maribora evropski kulturi se bo začela ob 20. uri, takoj po tem, ob 21. uri, pa bo na oder stopila skupina Dan D, ki bo pripravila nepozaben koncert na prostem.

Slavnostno prireditev, ki jo bo režiral Matej Filipčič, bo v živo prenašala tudi TV Slovenija. Vstop na prireditev je prost, obiskovalce pa vabimo, da se na Trgu Leona Štuklja začnejo zbirati že uro prej.

Zanimivo in pestro dogajanje prinaša ves otvoritveni vikend, ki bo trajal od 13. do 15. januarja 2012. Zbor s svetovnim slovesom Carmina Slovenica že pred uradnim odprtjem EPK v mariborski dvorani Union organizira 3. Mednarodni festival novoglasbenega gledališča CHOREGIE 2012 (8.-13. 1. 12), 12. in 13. januarja pa bo predstavil tudi vrhunski projekt PLACEBO ali Komu potok solz ne lije avtorice Karmine Šilec, scenski koncert v 14 slikah (več o obeh projektih na www.zbor-carmina-slovenica.si).

Na otvoritveni vikend bodo zaživele Kulturne ambasade. Gre za prvo tovrstno sodelovanje, katerega rezultat je do sedaj edinstven projekt Evropskih prestolnic kultur. Pri projektu sodeluje 22 držav, kot prvi pa se bosta predstavili Finska in Estonija, državi, katerih mesti Turku in Talin gostita EPK v letošnjem letu. Estonija bo v otvoritvenem vikendu z ognjenim spektaklom Ognjene skulpture predala Mariboru še naziv Evropske prestolnice kulture. Cirkuška skupina iz Finske Sirkus Sudenkuoppa pa bo predstavila 'Turku is on fire', slogan mesta Turku. Galerija Vetrinjski dvor bo do konca meseca gostila tri razstave: vizualni finski umetnik Markku Hanpää predstavlja svoja dela, videli bomo tudi razstavo stripov Call it a Day več izvajalcev iz Estonije in Finske ter razstavo nakita, ki bo predstavljala finsko-estonski in madžarski design. Obeta se tudi otvoritev uradnega kluba EPK.

Konec otvoritvenega vikenda, v nedeljo, bo v SNG Maribor zaznamovala premiera Kogojeve opere Črne maske, v koprodukciji mariborske in ljubljanske opere pod režisersko taktirko Janeza Burgerja.

Sicer pa bodo danes v finskem mestu Turku simbolično predali "štafeto" Evropske prestolnice kulture, ki jo bo prejela direktorica Zavoda MARIBOR 2012 dr. Suzana Žilič Fišer.

Aljaž Mejal

odnosi z javnostmi

031 341 057

aljaz.mejal@maribor2012.eu