O-STA

Odprti sta Info točki MARIBOR 2012 v Mariboru in Ljubljani

(Maribor, 22. 12. 2011) Danes je ob 12. uri svoja vrata odprla Info točka MARIBOR 2012, ki bo zaživela v okviru Evropske prestolnice kulture (EPK) pod okriljem zavoda MARIBOR 2012. Hkrati pa zavod uradno odpira tudi Info točko MARIBOR 2012 na Mestnem trgu 17 v Ljubljani. V Info točkah MARIBOR 2012 bodo domače in tuje goste informirali o programu EPK, prodajali karte za prireditve EPK in promocijske izdelke.

V nekdanjem Razstavnem salonu Rotovž na Trgu Leona Štuklja 2, ki je v lasti Mestne občine Maribor - ta ga je za potrebe EPK za leto 2012 dala v uporabo zavodu MARIBOR 2012 - je danes zaživela Info točka MARIBOR 2012, ki bo približala programske vsebine in ves EPK obiskovalcem. Začasni montažni objekt deloma posega tudi na osrednji mariborski trg, Trg Leona Štuklja, z željo, da bodo informacije o projektu EPK meščanom in meščankam ter drugim obiskovalcem čim bolj dostopne. Postavljen je po arhitekturni zasnovi Gregorja Reichenberga (Reichenberg Arhitektura), soavtorjev Saša Reka in Bogdana Reichenberga, ki je zmagala na anonimnem, enostopenjskem arhitekturnem natečaju, ki ga je razpisalo Društvo arhitektov Maribor, nanj pa so bili vabljeni arhitekturni biroji iz Maribora in partnerskih mest EPK. Predsednik komisije je bil mag. Tomaž Kancler, podžupan Mestne občine Maribor. Funkcionalnost info točke je zasnovana na temeljih prejšnjih EPK.

V Info točkah MARIBOR 2012 bodo informatorji goste seznanjali s programom EPK, prodajali vstopnice za prireditve in promocijske izdelke. Ti sporočajo zgodbo, vezano na celoten projekt in na programske sklope EPK, na zgodovino mesta Maribor in partnerskih mest ter ljudi, ki so v njih živeli. Na voljo bodo še artikli partnerjev, sodelujočih v projektu, in izdelki, posebej izdelani za EPK. Socialno noto poudarja sodelovanje z društvom Projekt Človek, ki z ustvarjalnim pristopom iz odvečnih predmetov, zastarelih idej in preživelih prepričanj ustvarja serijo unikatnih izdelanih predmetov za vsakdanjo rabo. Tako so bivši odvisniki dobili delo in odslužene transparente EPK predelali v reciklirane nakupovalne vrečke.

Informatorji so opravili formalno izobraževanje, kjer so se natančneje seznanili s projektom EPK in opravili preizkus iz jezikovnega ter turističnega znanja in poslovnega komuniciranja. Ob tem pa zavod uspešno sodeluje s Slovensko turistično organizacijo in Zavodom za turizem Maribor.

Zavod je ob tem oddal tudi ponudbi za dva zaposlena iz programa javnih del 2012. Pristojni zavod za zaposlovanje bo omenjeni ponudbi obravnaval v zakonsko določenem roku.

Info točka bo odprta vse dni v tednu med 10. in 19. uro, izjema bo le praznični delovni čas; 24. 12. od 10. do 18. ure, 25. 12. od 12. do 18. ure, 26. 12. od 10. do 19. ure, 31. 12. od 10. do 18. ure in 1. 1. 2012 od 12. do 18. ure.

V okviru mariborske Info točke bo zaživel tudi centralni klicni center, ki bo omogočal pridobivanje informacij o programu EPK prek telefonske številke 022281300 in po e-pošti info@maribor2012.eu.

Del prostora mariborske Info točke, imenovan Salon EPK, bo namenjen izvedbi programa EPK. Tako bo galerijska klet namenjena predstavitvi več razstav pri projektu Kulturne ambasade. V drugi polovici leta bo prizorišče za razstave uporabljal tudi programski sklop EPK Ključi mesta. Ta ima predvideni dve razstavi. Situacija Anophtalmus Hitleri bo predvidoma potekala od septembra do novembra 2012, pripravljajo pa jo v sodelovanju s samostojno kulturno delavko Jasmino Cibic. V okviru projekta bo izdelana replika jamskega okolja za hrošča, ki je ogrožen endemit v Sloveniji. Druga razstava, Mrmranje tokov, je predvidena v novembru in decembru 2012, pripravljata pa jo Boštjan Perovšek in Ana Pečar v sodelovanju z Zavodom za kulturne in promocijske aktivnosti SAETA. V središču video-zvočnega projekta je koncept, ki se nanaša na problematiko časa in minevanja na način realnega beleženja zvočnih dogodkov in videoslik v kombinaciji s simbolnim pomenom toka.

###

Dodatne informacije: Aljaž Mejal - M: 031341057 - aljaz.mejal@maribor2012.eu