O-STA

Odstopil dr. Oto Luthar, predsednik Sveta zavoda MARIBOR 2012

(Maribor, 23. 12. 2011) Dr. Oto Luthar, predsednik Sveta zavoda, je danes podal na prejšnji seji zavoda napovedano odstopno izjavo. Vodstvo zavoda MARIBOR 2012 je obžalovalo njegov odstop. V odsotnosti predsednika sveta zavoda vodi sejo njegov namestnik. Namestnik predsednika Sveta zavoda je mag. Franci Pivec.

Generalna direktorica zavoda dr. Suzana Žilić Fišer je obžalovala odstop dr. Lutharja, "saj si je izjemno prizadeval za ureditev razmer. Neodzivnost mnogih vpletenih in odgovornih ga je pripeljala do te poteze. Sama se bom znotraj svojih pristojnosti še naprej trudila izčrpati vse možnosti za uresničitev zastavljenih ciljev, da bi zagotovila uspešno izvedbo največjega evropskega projekta na področju kulture. Še zmeraj smo optimistični do izvedbe projekta."

Programski direktor Mitja Čander pa pravi: ""Obžalujem odstop dr. Ota Lutharja. Mislim, da je vložil veliko energije v reševanje različnih problematik, povezanih s tem zavodom. Želim si, da bi v naslednjem tednu Mestna občina Maribor (MOM) poravnavala svoje obveznosti, ki nam jih dolguje za letos, po drugi strani pa, da bi država v sodelovanju z MOM našla način, da nam omogoči v prvih mesecih EPK normalno likvidnostno stanje in s tem kakovostno izvedbo projekta. Sam sem še vedno optimist - res pa je, da časa ni več veliko in upam, da se vsi zavedajo svoje odgovornosti."

Danes se je tudi končala korespondenčna seja Sveta zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture, na kateri so člani sveta med drugim potrdili predlagane aktualne spremembe in dopolnitve programa EPK. V programskem sklopu Terminal 12 so pet projektov - razstave Lepo slikarstvo je za nami, izbrana umetniška dela Rebecce Horn, dela iz zbirke Otta Mauerja, Jan Fabre: Art kept me out of jail! in retrospektivo Roberta Cape -, združili v sklop razstav z naslovom Umetnost zmeraj zmaga. Zaradi manjka primerne lokacije in pomanjkanja sredstev pa so odpovedali razstavo fotografij velikih formatov Guya Delahaya Atleti srca, atleti telesa. Dodali pa so dva projekta; večmedijski projekt Guernica 2012 Maje Milenovič Workman in razstavo Skoraj pomlad, ki združuje izbrana dela slovenske vizualne umetnosti zadnjih sto let. V programskem sklopu Ključi mesta pa so zaradi nezmožnosti kakovostne izvedbe s strani izvajalca odpovedali sodelovanje pri Festivalu mednarodnega filma DoKma.


###

Dodatne informacije: Aljaž Mejal - M: 031341057 - aljaz.mejal@maribor2012.eu