O-STA

Evropska prestolnica kulture se pričenja

(Maribor, 4. 1. 2012) Zavod MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture je na današnji novinarski konferenci v Vetrinjskem dvoru predstavil program otvoritvenega vikenda Evropske prestolnice kulture. Ta bo potekal v Mariboru od 13. do 15. januarja 2012. Uradna otvoritvena slovesnost, ki jo bo v živo prenašala tudi TV Slovenija, bo v soboto, 14. januarja od 20. do 21. ure na Trgu Leona Štuklja. Slavnostna govornika bosta dr. Danilo Türk, častni pokrovitelj Evropske prestolnice kulture in predsednik Republike Slovenije, ter Andrula Vasiliu, evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade. Otvoritvene slovesnosti v partnerskih mestih se bodo odvile med 20. januarjem in 10. februarjem 2012.

Dr. Suzana Žilič Fišer, generalna direktorica zavoda, je poudarila: "Otvoritveno dogajanje simbolno predstavlja začetek projekta, začetek zavedanja, da smo meščanke in meščani, mesto kot tako, del najpomembnejšega evropskega projekta na področju kulture. To prestolovanje so pridobila mesto Maribor in vsa partnerska mesta, navsezadnje Slovenija, ki odpira svoje kulturni potencial mednarodnemu prostoru. Naj bo to praznovanje moči, ki jo nosi kultura kot gonilo razvoja."

"Vsako moštvo, ki dolgo trenira, se sprašuje o svojem dometu in hkrati upa na najboljše - komaj čaka na prvi sodnikov žvižg. Otvoritveni vikend bo - prepričan sem - dokaz, da naša energija ni bila potrošena zaman," je dodal Mitja Čander, programski direktor.

Otvoritveni vikend predstavlja prvi preboj v dogajanje, ki bo leto 2012 zaznamovalo s kulturo v njenem najširšem smislu. "Prestolovanje začenjamo z otvoritvijo Kulturnih ambasad, ki bodo EPK ponesle onkraj meja tako v simbolnem kot nacionalnem smislu. Osrednji otvoritveni dogodek bo postregel s prvim umetniškim presežkom, otvoritveni vikend pa se bo zaključil z nedeljsko premierno uprizoritvijo opere Črne maske," pojasnjuje Alma Čaušević, pomočnica programskega direktorja za produkcijo in glavna producentka.

Milan Gregorn, kreativni izvršni producent, pa je povedal, da bo na otvoritveni slovesnosti nastopilo več kot sto slovenskih umetnikov. Obiskovalci bodo lahko uživali v atraktivnem laserskem showu, večer pa bo zaključil koncert skupine Dan D.

###

Dodatne informacije: Petra Slanič - M: 031776099 - petra.slanic@maribor2012.eu

Priloge:
1. Program otvoritvenega vikenda v Mariboru
2. Program otvoritvenih slovesnosti v partnerskih mestih

  1. Program otvoritvenega vikenda v Mariboru (13.-15. januar 2012)

Petek, 13. januar 2012

17:00 EX-GARAŽA (Gregorčičeva 56)
Fundacija Sonda
Nizkoprodukcijski gverilski projekt poskuša dopolniti ponudbo in manjko na področju platforme in diskurza o sodobni likovni umetnosti v Mariboru. S svojo kontinuiteto programov - od razstav, projekcij, predavanj in javnih diskusij - omogoča prezentacijo novih tendenc in praks sodobne likovne umetnosti, s poudarkom na fotografiji in novih medijih.

Na otvoritvenem vikendu se nam bo predstavila s fotografsko intervencijo FOTOprivat 1 + avtorske majice WALKING GALLERY.

OTVORITEV KULTURNIH AMBASAD
Vse leto bo program Kulturnih ambasad privabljal ljubitelje umetniških dogodkov, ki bodo prikazovali in predstavljali raznolikost in bogastvo evropskih in svetovnih kultur. Pričakujemo izjemno kulturno sožitje v letu 2012, ki bo izraz neprecenljivega sodelovanja v globalnem prostoru. S programsko entiteto Kulturne ambasade bo mednarodni program EPK bogatejši za vrsto dogodkov, kar bo preko umetnosti in kulture prispevalo k živahni izmenjavi z meščani. Maribor bo tako postal prizorišče razstav vizualne in intermedijske umetnosti, bogatih simpozijev in okroglih miz, koncertov s področja klasične in sodobne glasbe, bogatega filmskega programa, literarnih in kulinaričnih prireditev, odrskih umetnosti ter gledališča za najmlajše kot tudi drugih zvrsti umetniškega izražanja v urbanem okolju.

V zadnjem letu so sooblikovali bogat program s tujimi kulturnimi centri v Sloveniji, veleposlaništvi držav iz celega sveta ter bivšimi, sedanjimi in bodočimi evropskimi prestolnicami kulture. Program je bil povrh tega zasnovan tako, da omogoča dolgotrajne raznovrstne mednarodne kulturne izmenjave in pospešuje sodelovanje z ustanovami v Mariboru, kot so Slovensko narodno gledališče, Umetnostna galerija Maribor, Narodni dom, Lutkovno gledališče, Univerzitetna knjižnica Maribor, Pekarna Magdalenske mreže, Kino Udarnik, II. gimnazija Maribor in Mladinski kulturni center.

Vetrinjski dvor, ena najstarejših zgradb v Mariboru in sedež projekta Evropske prestolnice kulture, bo 13. januarja 2012 odprl svoja vrata v galerijski prostor in tako postal osrednje prizorišče dogodkov Kulturnih ambasad. Prvi bosta predstavili svojo kulturo Finska in Estonija, in sicer s programom, ki je nastal v sodelovanju s fundacijo Turku 2011, Veleposlaništvom Finske v Ljubljani in Veleposlaništvom Estonije v Budimpešti.

18:00 OTVORITEV RAZSTAVE: MARKKU HAANPÄÄ "THE VILLAGE" (Vetrinjski dvor) - ob tej uri je predvidena otvoritev za novinarje in povabljene goste; ob 19.30 pa za širšo javnost

Kulturna ambasada Finske
Podeželje, neobljudeno in pusto, izpolnjujejo ideje o toplini doma in koreninah posameznika. Prazne stavbe se postopoma spreminjajo v pokrajino, ostajajo le zgodbe o domačinih, korenine in zlati spomini polni senc. To v svoji razstavi "The Village" uprizarja umetnik Markku Haanpää, ki ga bomo v mesecu januarju gostili v umetniški rezidenci v Mariboru. Navdih za skulpture, ki jih bo predstavil v Mariboru, je črpal iz svojega rojstnega mesta Jalasjärvi, ki leži na severozahodu Finske.

18:00 TURKU 2011 ON SCREEN - GIBLJIVE SLIKE IZ EVROPSKE PRESTOLNICE KULTURE (Vetrinjski dvor) - ob tej uri je predvidena otvoritev za novinarje in povabljene goste; ob 19.30 pa za širšo javnost

Kulturna ambasada Finske
Turku 2011 se bo predstavil s projekcijami različnih filmskih in videoprodukcij. Predvajani bodo kratki filmi, animirani filmi, promocijski videi in dokumentarni filmi.

18:00 RAZSTAVA NAKITA IN TEKSTILA (Vetrinjski dvor) - ob tej uri je predvidena otvoritev za novinarje in povabljene goste; ob 19.30 pa za širšo javnost

Kulturni ambasadi Estonije in Finske
Estonsko-finsko-madžarska razstava kombinira tradicionalno s sodobnim, starodavne običaje in sodobni način razmišljanja. Skupina umetnic, predstavnic Estonije, Finske in Madžarske, v svoji razstavi nakita in okrasnih predmetov združuje novosti s tradicijo tako, da stare običaje upodablja na sodoben način. Vse umetnice pri delu vodi raziskovanje in zanimanje za miselnost, tradicionalne tehnike in simbole ugrofinskih ljudi. Estonija in Finska se bosta predstavili z nakitom umetnic Kart Summatavet in Essi Sikanen, ki sta hkrati tudi učiteljica in učenka. Madžarsko pa bosta predstavili slikarka Anna Makovecz in tekstilna umetnica Anna Pauli.

18:00 RAZSTAVA STRIPOV "CALL IT A DAY" (Vetrinjski dvor) - ob tej uri je predvidena otvoritev za novinarje in povabljene goste; ob 19.30 pa za širšo javnost

Kulturni ambasadi Estonije in Finske
V letu 2011 so finski stripi praznovali stoletnico svojega obstoja, hkrati pa je Združenje finskega stripa praznovalo svojo 40. obletnico ustanovitve. V tem združenju sodelujejo tako avtorji kot tudi bralci, zbiralci in raziskovalci stripov, ki vsi delujejo z istim ciljem za spodbujanje zavesti in kritičnega branja stripov ter pridobivanju spoštovanja za to izjemno obliko umetnosti. Stripi kot likovna literarna zvrst so lahko zelo živahni in raznoliki ter se kot taki vsako leto uvrščajo med najbolj priljubljeno literaturo, tako pri mladih kot starih, kljub temu pa je velik del te umetnosti širši javnosti še vedno neznan. Da bi se povečala prepoznavnost finskega stripa je bila pripravljena razstava "Call It a Day". V okviru te se predstavlja 28 umetnikov različnih starosti iz Finske, Estonije in Madžarske.

18:00 TURKU 2011 PREDSTAVLJA: "SIRKUS SUDENKUOPPA" - OGNJENA AKROBATIKA (dvorišče Vetrinjskega dvora in druge lokacije v centru mesta) - ob tej uri je predvidena otvoritev za novinarje in povabljene goste; ob 19.30 pa za širšo javnost

Kulturna ambasada Finske
Cirkuška skupina Turku 2011 skupino sestavlja pet predstavnikov Umetniške akademije iz finskega mesta Turku: Saana Nissinen, Maiju Heikkinen, Jori Reunanen, Maiju Saarimaa in Rasmus Witikka. Vsi se že več let urijo v izvajanju cirkuških veščin, s katerimi se predstavljajo tudi navdušeni publiki. Nevarno žongliranje z ognjem in vrhunski akrobatski triki so združeni v impozantno predstavo, ki bo poskrbela za spektakularno otvoritev nove evropske prestolnice kulture MARIBOR 2012.

22:00 OGNJENE SKULPTURE (Glavni trg)

Kulturna ambasada Estonije
Predstava Ognjene skulpture odraža odnos različnih umetnikov do javnega prostora in umetniških inštalacij v njem. Kaže, kako umetniki v različnih okoljih in prostorih upodabljajo svoje vizije in z njimi dvigajo ozaveščenost ljudstva o kulturni zgodovini Evrope, hkrati pa prebujajo medsebojno razumevanje in prepletanje različnih kultur, saj umetniki prihajajo iz različnih koncev Evrope. Druži pa jih ljubezen do dela s svetlobo in njenih efektov.

CHOREGIE AKA CHOREGIE: PLACEBO ALI KOMU POTOK SOLZ NE LIJE

Festival "Choregie aka Choregie" prinaša inovativno programsko politiko, ki raziskuje najboljša dela novega glasbenega gledališča, kjer glasba, jezik, vokalizacija in gibanje soobstajajo in se dopolnjujejo. Festival predstavlja predstave, ki na sečišču glasbe in giba, zvoka in svetlobe, podobe in objekta uspešno odkrivajo ter prepletajo nove načine zaznavanja. Tako odpira nove prostore izraza ter v svet glasbe in gledališča vnaša svežino, prepričljivost, intenzivnost doživljanja in komunikacijo. Festival podira meje med umetniškimi disciplinami in širi razmišljanje, zaznavanje in izkušnje. Festival ima kljub svoji mladosti utečen program, vsako leto pa k sodelovanju privabi tudi nekaj izjemnih ustvarjalcev.

20:00 Placebo ali Komu potok solz ne lije (Dvorana Union)

Zbor Carmina Slovenica Maribor

Scenski koncert v 14 slikah po Stabat Mater. Avtorica projekta: Karmina Šilec.

Eia mater, fons amoris! - Pozdravljena mati, vir ljubezni! Neizogibnost smrti človek premaga tako, da na njeno mesto - na mesto smrti in mišljenja - postavi materinsko ljubezen. Ljubezen, ob kateri je celo božja ljubezen zgolj neka ne vselej prepričljiva izpeljanka; materinska ljubezen kot prvotno zatočišče, ki zagotavlja preživetje. Na mestu tesnobe, ki mu pravimo ljubezen, se vzpostavi reprezentacija materinskega. Meditacija, inspirirana s temo trpljenja Marije, Jezusove matere, med njegovim križanjem in s srednjeveškim besedilom Mati žalostna je stala. Izvajajo: Carmina Slovenica, Slovenski komorni zbor, Sabina Cvilak, Bernhard Landauer, Jožica Avbelj, Olga Kacjan, Marko Hatlak, Karmen Pečar, Musica Cubicularis, Renata Vereš Klančič, Kaja Lorenci idr. Glasba: G. B. Pergolesi, J. S. Bach, J. Cooper, A. Vivaldi, P. Vasks, G. Bryars, K. Šilec.

22:30 - 5:00 ZAVRTIMO SE V NOČ (Kino Udarnik)

22:30 - 00:00 TURKU 2011 PREDSTAVLJA: JIMI TENOR in DJ ESKO ROUTAMAA

Kulturna ambasada Finske

00:00 - 05:00 DIGITAL DELIGHT

Društvo hedonističnih kreativcev

V okviru otvoritve Evropske prestolnice kulture bodo 13. 1. 2012 v Kinu Udarnik nastopili domači glasbeni izvajalci elektronske glasbe s projektom Digital delight. S temi in drugimi gosti bomo tako priča uverturi v modernejšo oziroma elektronsko glasbeno sfero. Projekt "Digital Delight" obiskovalce in poslušalce seznanja s kakovostno domačo in tujo elektronsko glasbo. Nadgradnja samega dogodka pa bo prvovrstna možnost neposrednega poslušanja glasbe tudi za svetovno občinstvu, in sicer preko internetnega radia na spletnem naslovu www.youreupradio.com. Turku 2011 bo zaključil otvoritev Kulturnih ambasad skozi vrtoglave elektronske ritme zavrtel obiskovalce v jutro Evropske prestolnice kulture. Za mešalno mizo bosta legendarni Jimi Tenor in Dj Esko Routamaa.

Sobota, 14. januar

OTVORITEV RAZ:UM - EPK 2012

Univerza v Mariboru se s svojimi matičnimi fakultetami aktivno vključuje v projekt Evropska prestolnica kulture 2012 z več kot tridesetimi projekti, ki so jih prijavile posamične fakultete ali sodelavci univerze. Vsi projekti se bodo odvijali pod okriljem projekta RAZ:UM (Research and Art Zone University of Maribor - Razvojno raziskovalno in umetniško središče Univerze v Mariboru), ki ponuja podporo razvoju raziskovanja in umetnosti v domeni Univerze v Mariboru. RAZ:UM - EPK 2012 je interdisciplinarni projekt, s katerimi bo Univerza v Mariboru aktivno dopolnjevala program EPK 2012, prepoznavno povezovala številne specializirane in večinoma interdisciplinarno zasnovane projekte s področja znanosti in umetnosti.

14:00 PARK SKULPTUR UM: POSTAVITEV SKULPTURE DRAGICE ČADEŽ (Ekonomsko-poslovna fakulteta)

Univerza v Mariboru
Univerza v Mariboru postavlja v "Parku skulptur UM" pred mariborsko Ekonomsko-poslovno fakulteto leseno skulpturo Dragice Čadež Poslednji dotik, nastalo pomladi 2011 ob retrospektivni razstavi v Umetnostni galeriji Maribor.

Dragica Čadež obdeluje svoje grobe lesene klade z mislijo na človekovo razklanost, neprilagojenost in celo na temno stran njegovega značaja, ki sebi, soljudem in naravi ne prinaša nič dobrega. Svoje zamisli oblikuje z lesom, ki sodi med najstarejše materiale, s katerimi se je človek ustvarjalno izražal že v davni preteklosti. Kiparski opus Dragice Čadež sodi v vrh slovenskega sodobnega kiparstva in je za svoje delo prejela več pomembnih nagrad, med drugim leta 1986 tudi nagrado Prešernovega sklada za kiparski cikel Asociacije na Pompeje.

18.00 OTVORITEV HIŠE ARHITEKTURE MARIBOR: OTVORITEV RAZSTAVE NATEČAJA ZA OBLIKOVANJE HIŠE ARHITEKTURE (Mladinska 3)

Univerza v Mariboru
"Hiša arhitekture" je institucija, ki bo delovala pod okriljem Univerze v Mariboru. V sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS), Društvom arhitektov Maribor ter z drugimi združenji arhitektov v državi in širši regiji bo skrbela za predstavitve in promocijo sodobne arhitekture.

Otvoritev bodo začeli z razstavo natečaja za oblikovanje Hiše arhitekture

16:30 SEVERNI SIJ - prižig napisov (Trg Borisa Kidriča, Mestni park, Casino, Slomškov trg, Meljski hrib, Trg svobode, most na Otok, levo obrežje Drave)

Atelje Japelj
Maribor kot "genius loci" je oblikoval pisateljski svet Draga Jančarja, enega najpomembnejših sodobnih slovenskih pisateljev, in zaznamoval nekatera njegova najbolj znana dela. Multimedijski podvig, imenovan "Severni sij", vzpostavlja v mestu osem izbranih lokacij, prepoznavnih iz Jančarjevega literarnega opusa. Lokacije napisov so skrbno izbrane, saj nadgrajujejo pomen besedila: Trg Borisa Kidriča - SEVERNI SIJ; Promenada v parku - TO NOČ SEM JO VIDEL; Casino - VELIKI BRILJANTNI VALČEK; Slomškov trg - KATARINA, PAV IN JEZUIT; Meljski hrib - POGLED ANGELA; Trg svobode - ZVENENJE V GLAVI; most na Otok - BRIONI; levo obrežje Drave - GALJOT. Napisi se bodo skupaj z mestno razsvetljavo prižgali vsak dan v letu 2012, prvič v otvoritvenem vikendu Evropske prestolnice kulture, z njimi pa bo ustvarjen Jančarjev literarni zemljevid, ki bo povezoval mestno jedro. Ob vsakem napisu bo postavljena informacijska tabla z osnovnimi podatki in povezavami na elektronske medije, kjer bodo še dodatne informacije o projektu, zemljevid in povezave na druge povezane projekte v mestu.

Označili jih bodo svetlobni napisi (naslovi Jančarjevih literarnih del) ter tako ustvarili Jančarjevo mesto in njegov literarni zemljevid.

20:00-21:00 OSREDNJI OTVORITVENI DOGODEK (Trg Leona Štuklja)
Na Trgu Leona Štuklja v Mariboru bo 14. januarja 2012 velika otvoritvena slovesnost Evropske prestolnice kulture, na katero vabimo vse prebivalce Maribora, partnerskih mest EPK in Slovenije. Osrednja slovesnost ob uradnem pričetku prestolovanja Maribora evropski kulturi se bo začela ob 20. uri, takoj po tem, ob 21. uri, pa bo na oder stopila skupina Dan D, ki bo pripravila nepozaben koncert na prostem.

Slavnostno prireditev z več kot sto nastopajočimi bo režiral Matej Filipčič, kostumograf bo Alan Hranitelj, za glasbo pa bo poskrbel skladatelj Rok Golob. V živo bo potekal prenos na TV Slovenija. Vstop na prireditev je prost, obiskovalce pa vabimo, da se na Trgu Leona Štuklja začnejo zbirati že uro prej, najkasneje pa do 19.45.

21:00-1:00 KONCERT SKUPINE DAN D (Trg Leona Štuklja)

SVETLOBNO MESTNO OBZIDJE (center Maribora)

Joško Kraševec s. p.
Na mestu, kjer se je nekdaj raztezalo mogočno srednjeveško obzidje, se je do danes zaradi rušenja, uničenja in prezidave ohranilo zelo malo. V virtualni rekonstrukciji bodo obiskovalci lahko občudovali svetlobno obzidje, ki je od poznega srednjega veka naprej varovalo mesto, v letu 2012 pa bo označevalo centralni prostor dogajanja in vabilo prebivalcem in obiskovalcem na obisk dogodkov. Virtualno srednjeveško obzidje bo zgrajeno s pomočjo reflektorske svetlobe, projekcij in talnih označb. Na določenih zgodovinskih lokacijah bodo na prazen prostor med mestnimi zidovi, stavbami in ulicami, projicirani deli mestnega obzidja, na drugih lokacijah pa bosta uporabljena dva reflektorsko usmerjena snopa svetlobe, ki bosta obzidje označevala na višini šestih metrov. Kjer projekcija ali drugačni načini svetlobne označitve niso izvedljivi, bo obzidje na tleh označeno s posebnim svetlečim materialom.

Nedelja, 15. januar

19:30 - 22:30 ČRNE MASKE (Velika dvorana SNG)

SNG Maribor opera in balet in SNG opera in balet Ljubljana
"Črne maske" so edina opera in hkrati vrhunec glasbene zapuščine skladatelja Marija Kogoja, emblematične figure slovenske glasbene avantgarde; zanjo je avtor po zgodbi ruskega pisatelja Leonida Andrejeva tudi sam napisal libreto. Za delo velja, da je rojeno pod nesrečno zvezdo. O nesojenih in neslavnih uprizoritvah zgodbe o Lorenzu, ki ga preganjajo demoni, dokler se njegov razum popolnoma ne zlomi, krožijo številne mračne legende - celo takšne, ki delo povezujejo s temno avtorjevo usodo. Vsebina opere je tragična, glasba pa temu primerno mračna. Kot vsem, ki so se jih lotili v preteklosti, predstavljajo Črne maske velik izziv tudi tokratnim ustvarjalcem: maestru Urošu Lajovicu, ki se podpisuje pod glasbeno vodstvo uprizoritve, priznanemu (sicer filmskemu) režiserju Janezu Burgerju, zagrebškemu tandemu Numen, ki bo poskrbel za scenografijo, kostumografu Alanu Hranitelju in koreografu Edwardu Clugu.

  1. OTVORITVENI DOGODKI V PARTNERSKIH MESTIH

OTVORITVENI DAN EVROPSKE PRESTOLNICE KULTURE V PARTNERSKEM MESTU SLOVENJ GRADEC - 20. 1. 2012

iMAGI NARNE eSENCE (predstava)

Lokacija: Kulturni dom Slovenj Gradec

Ura: ob 12.00

Vrtimo vetrnico EPK! (ustvarjalna delavnica za otroke z Aniko Grabec)

Lokacija: Mestno drsališče

Ura: od 15:00 do 16:30

Muc išče čarovnico (dramatizacija pravljice)

Lokacija: Knjižnica Ksaverja Meška Slovenj Gradec

Ura: od 17:00

Sprejem z violinistko Majo Savnik

Lokacija: Preddverje Koroške galerije likovnih umetnosti)

Ura: od 18:30 do 19:00

Modra odsevanja (osrednji otvoritveni dogodek)

Lokacija: Koroška galerija likovnih umetnosti

Ura: ob 19:00

V Slovenj Gradcu bodo 20. 1. 2012 otvoritveno slovesnost odprli akterji celoletnega dogajanja. Koroški umetniki se bodo intenzivno vključevali tako v otvoritveni dogodek, ki se bo začel v Kulturnem domu Slovenj Gradec s filmskimi in lutkovnimi predstavami za mlade in izven, kot v dogajanju v Koroški galeriji likovnih umetnosti, na Trgu svobode in Glavnem trgu, kjer bo otvoritvena slovesnost dobila organsko dopolnitev in zaokrožitev.

OTVORITVENI DAN EVROPSKE PRESTOLNICE KULTURE V PARTNERSKEM MESTU VELENJE - 21. 1. 2012

Glasbeno tolkalni nastop skupine STOP

Ura: ob 10:00

Lokacija: Dom kulture Velenje

Promenadni koncert Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje

Ura: ob 11:00

Lokacija: Dom kulture Velenje

Predstavitev Festivala Velenje in Mladinskega centra Velenje

Ura: ob 12:00

Lokacija: Dom kulture Velenje

Osrednji otvoritveni dogodek

Konec sveta? Ne, začetek EPK!

Ura: ob 21:00

Lokacija: Dom kulture Velenje

V Velenju odpirajo vrata EPK 21. 1. 2012 dopoldan na Titovem trgu, v večernih urah pa v Domu kulture Velenje. Ob 10., 11. in 12. uri bodo na trgu potekali nastopi, in sicer ob 10. uri tolkalni projekt zasedbe STOP, ob 11. uri promenadni koncert Pihalnega orkestra premogovnika Velenje, ob 12. uri sta predstavitvi lastne produkcije dveh največjih producentov - Festivala Velenje in Mladinskega centra Velenje. Večerna prireditev je zamišljena kot kolaž velenjskih EPK dogajanj oziroma predstavitev vrhuncev kulturnih utrinkov, ki pripravljajo program za leto 2012 (tako se bosta med drugim na odru srečali Pika Nogavička in Kunigunda - osrednja lika velenjskega Pikinega festivala in festivala mladih kultur Kunigunda). Večerna prireditev je zamišljena kot 45-minutni dogodek, ki se bo zaključil z jazz koncertom pred velenjskim kulturnim domom, kjer bo mogoče v soju bakel nadaljevati slavje.

OTVORITVENI DAN EVROPSKE PRESTOLNICE KULTURE V PARTNERSKEM MESTU NOVO MESTO - 28. 1. 2012

Osrednji otvoritveni dogodek:

Sneguljčica (plesna pravljica za otroke in odrasle)

Lokacija: Kulturni center Janeza Trdine

Ura: ob 17:00

Koncert skupin Dan D, Cross Fire in New Citizens

Lokacija: Športna dvorana Marof

Ura: ob 20:00

V okviru slavnostne otvoritve bo v Kulturnem centru Janeza Trdine Sneguljčica - glasbeno plesna pravljica za otroke. Gre za uspešno reinterpretacijo uspešne gledališke igre, podprte z elementi muzikala, ki so jo leta 1953 avtorsko obdelali in postavili na domači oder novomeški avtorji in izvajalci (Kulturno prosvetno društvo "Dušan Jereb"). Predstava je namenjena predvsem otrokom, primerna pa je tudi za vse ostale starostne skupine.

OTVORITVENI DAN EVROPSKE PRESTOLNICE KULTURE V PARTNERSKEM MESTU MURSKA SOBOTA - 4. 2. 2012

Osrednji otvoritveni dogodek z nastopom Simboličnega orkestra in videoprojekcijami

Ura: ob 19:00

Lokacija: Gledališče Park

Podelitev občinskih nagrad ob kulturnem prazniku

Ura: ob 20:00

Lokacija: Gledališče Park

V dvorani Park v Murski Soboti bo potekala tridelna slavnostna prireditev. Prvi del predstavlja prikaz desetih triminutnih video filmov, ki predstavijo vse projekte EPK (že izvedene in načrtovane), naslednji zajema nastop orkestra (30 godalcev), ki se navdihuje v prekmurski ljudski glasbi in se z videofilmi povezuje v zaokroženo celoto. Tretji segment pa predstavljajo video portreti nagrajencev ob slovenskem kulturnem prazniku in podelitev nagrad.

OTVORITVENI DAN EVROPSKE PRESTOLNICE KULTURE V PARTNERSKEM MESTU PTUJ - 10. 2. 2012

Osrednji otvoritveni dogodek:

Art muzikal Korantova svatba

Kraj: Ptuj

Lokacija: Dvorana Ljudski vrt

Ura: od 19.30 do 22.00

Ptuj odpira vrata EPK s Korantovo svatbo - otvoritvenim glasbenim-gledališkim spektaklom, in sicer 10. 2. 2012 v Športni dvorani Ljudski vrt. Otvoritev združujejo z začetkom njihovega največjega sklopa dogodkov v okviru EPK 2012, Etno in Artfestivala.

Glasbeno gledališka uprizoritev zgodbe je vezana na devet tradicionalnih pustnih likov in etnografsko izročilo tega okolja. Gre za prvo glasbeno predstavo na temo tradicionalnih mask, kjer bodo združili moči priznani umetniki s področja glasbe, gledališča in plesa, književnosti, kostumografije in scenografije. Dogodek, ki je vezan na tradicijo okolja, se še v tovrstni obliki v Sloveniji ni zgodil.