O-STA

Ex-garaža navdušila ljubitelje fotografije

Evropska prestolnica kulture predstavila prvi projekt - Razstava prava paša za oči profesionalnih in ljubiteljskih fotografov

Serija majic Walking gallery in fotomuzej.si sta projekta Fundacije Sonda, ki ji je pripadla čast, da pripravi prvi uradni dogodek Evropske prestolnice kulture.

Nizkoprodukcijski gverilski projekt, ki poskuša dopolniti ponudbo in pomanjkanje v platformi in diskurzu o sodobni likovni umetnosti v Mariboru, je vsekakor upravičil pričakovanja obiskovalcev in postregel s pravo pašo za oči.

Projekt Ex-garaža je zaživel leta 2004 v mariborski Pekarni kot Garaža umetnostne fotografije in je plod sodelovanja med Fundacijo Sonda in umetnikom Primožem Bizjakom. V letih 2004 in 2005 je nekdanji prostor garaže v mariborski Pekarni postal samostojen razstaviščni prostor in v njem so svoja fotografska dela razstavljali Primož Bizjak, Miloš Srdić, Nejc Saje, Damjan Kocjančič, Gian-Luca Faccio, Borut Peterlin, Magda Tothova, Christine Tsilidis, Janja Glogovac, Manca Juvan in Rita Nowak. Leta 2006 so izdali dve publikaciji o moški in ženski poziciji v Garaži umetnostne fotografije, v katerih so zbrali fotografije z razstav.

Fundacija Sonda se je oblikovala s kreativnim sodelovanjem Metke Golec, ki je študirala arhitekturo v Gradcu in fotografijo na Dunaju, in Mihe Horvata, ki je študiral antropologijo in film v Ljubljani ter fotografijo in nove medije na Dunaju; oba umetnika sodelujeta od leta 2000. Nastala je kot kreativni odgovor na slovenske razmere v umetnosti fotografije, danes pa je dejavna zlasti s projekti Ex-Garaža, s katerimi pripravljajo predvsem fotografske razstave.