O-STA

Kulturne ambasade odprle svoja vrata

Turku in Talin predala štafeto Mariboru in partnerskim mestom - Zdaj sodeluje 24 držav - Zanimanje ob odprtju izjemno

"Nič ni naključje," je zagotovila pomočnica programskega direktorja in vodja mednarodnega sodelovanja Zavoda Maribor 2012 Nataša Kos, potem ko sta se na odprtju Kulturnih ambasad s svojimi razstavami predstavili Finska in Estonija. "Obe državi oziroma dve mesti, Turku in Talin, sta z začetkom leta predali prestolovanje evropski kulturi Mariboru in partnerskim mestom, zato se nam zdi prav, da obe mesti oziroma državi tudi odpreta Kulturne ambasade oziroma da nekako Mariboru predata štafeto," je še razložila.

Vse leto bo program Kulturnih ambasad privabljal ljubitelje umetniških dogodkov, ki bodo prikazovali in predstavljali raznolikost in bogastvo evropskih in svetovnih kultur. "Zdaj sodeluje 24 držav, zanimanje pa še raste," dodaja Kosova, ki se veseli prvih uspešno izpeljanih razstav. In kaj smo lahko videli?

MARKKU HAANPÄÄ "THE VILLAGE"

Kulturna ambasada Finske nas je popeljala na podeželje, neobljudeno in pusto, ki pa izpolnjuje ideje o toplini doma in koreninah posameznika. Prazne stavbe se postopoma spreminjajo v pokrajino, ostajajo le zgodbe o domačinih, korenine in zlati spomini, polni senc. To v svoji razstavi "The Village" uprizarja umetnik Markku Haanpää, ki ga bomo v januarju gostili v umetniški rezidenci v Mariboru. Navdih za skulpture, ki jih je že in jih še bo predstavil, je črpal iz svojega rojstnega mesta Jalasjärvi, ki leži na severozahodu Finske.

Markku Haanpää (1978, Jalasjärvij) je diplomiral na Likovni akademiji Politehnične fakultete v Turkuju. Ustvarjalno se osredinja na okoljsko problematiko. Samostojno je doslej razstavljal predvsem na Finskem in v Nemčiji, v sodelovanju z različnimi evropskimi umetniki pa se je predstavil tako na severu (Finska, Švedska) kot jugu (Španija, Bolgarija) Evrope. Maribor bo njegova prva srednjeevropska ustvarjalna izkušnja.

TURKU 2011 ON SCREEN - GIBLJIVE SLIKE IZ EVROPSKE PRESTOLNICE KULTURE

Evropska prestolnica kulture v letu 2011, finsko mesto Turku, se je predstavilo z vrsto gibljivih slik, ki so bodisi bile del uradnega programa Evropske prestolnice

kulture bodisi so bile izbrane, da predstavljajo program. Vsak izdelek nosi svojo zgodbo in predstavlja Turku kot evropsko mesto kulture.

V svojem priznanem dokumentarnem filmu Bitka za mesto Jouko Aaltonen (FIN) prikazuje povojni razvoj mesta Turku in zastavlja vprašanja, znana mnogim evropskim mestom: "Komu pripada zgrajeno okolje? Kako bo z naravo in edinstvenim arhipelagom; kaj bo z njim čez 100 let?" Film Arhipelag - znanstvena fantastika avtorjev Tellerva Kalleinena (FIN), Oliverja Kochta-Kalleinena (GER) in ustvarjalca filmov Henrika Anderssona (SWE) je sodeloval na razstavi z naslovom Contemporary Art Archipelago (CAA/Moderna umetnost arhipelaga). Ustvarjalci so poskušali zajeti ideje za prihodnost, strahove in sanje prebivalcev arhipelaga ter jih prenesti v igrani film, v katerem nastopajo prebivalci otoka. Izdelek in proces nastajanja izdelka razkrivata ključne ideje programa Turku 2011: sodelovanje na medčloveškem, kreativnem in programskem področju.

RAZSTAVA NAKITA IN TEKSTILA

Estonsko-finsko-madžarska razstava kombinira tradicionalno s sodobnim, starodavne običaje in sodoben način razmišljanja. Skupina umetnic iz Estonije, Finske in Madžarske v svoji razstavi nakita in okrasnih predmetov združuje novosti s tradicijo tako, da stare običaje upodablja na sodoben način. Umetnice pri delu vodita raziskovanje in zanimanje za miselnost, tradicionalne tehnike in simbole ugrofinskih ljudi. Estonija in Finska sta se predstavili z nakitom umetnic Kart Summatavet in Essi Sikanen, ki sta hkrati učiteljica in učenka, Madžarsko pa sta zastopali slikarka Anna Makovecz in tekstilna umetnica Anna Pauli.

RAZSTAVA STRIPOV "CALL IT A DAY"

V letu 2011 so finski stripi praznovali stoletnico svojega obstoja, hkrati pa je Združenje finskega stripa praznovalo 40. obletnico ustanovitve. V tem združenju sodelujejo tako avtorji kot bralci, zbiralci in raziskovalci stripov, ki jih vodi isti cilj - spodbujanje zavesti in kritičnega branja stripov ter pridobivanje spoštovanja za to izjemno obliko umetnosti. Stripi kot likovna literarna zvrst so lahko zelo živahni in raznoliki ter se kot taki vsako leto uvrščajo med najbolj priljubljeno literaturo tako pri mladih kot starih, kljub temu pa je velik del te umetnosti širši javnosti še vedno neznan. Za večjo prepoznavnost finskega stripa je bila pripravljena razstava "Call It a Day". Z njo se je v Mariboru predstavilo 28 umetnikov različnih starosti iz Finske, Estonije in Madžarske.

"SIRKUS SUDENKUOPPA" - OGNJENA AKROBATIKA

Finsko cirkuško skupino Turku 2011 sestavlja pet članov Umetniške akademije iz finskega mesta Turku: Saana Nissinen, Maiju Heikkinen, Jori Reunanen, Maiju Saarimaa in Rasmus Witikka. Vsi se že več let urijo v cirkuških veščinah, s katerimi navdušujejo občinstvo. Veličastna predstava, v kateri so združeni nevarno žongliranje z ognjem in vrhunski akrobatski triki, je požela navdušenje tudi med zbranimi ob odprtju programskega sklopa Kulturne ambasade.