O-STA

Ognjene skulpture ogrele središče Maribora

Ognjene skulpture povezale Estonijo in Slovenijo - Kulturni centri za eno leto s sedežem v Mariboru

Predstava Ognjene skulpture programsko sodi v sklop Kulturnih ambasad. Zaradi zahtevnosti in atraktivnosti so se producenti odločili, da bo potekala zunaj uradnega odprtja Kulturnih ambasad, na prostem. Ne glede na to Ognjene skulpture programsko dopolnjujejo rdečo nit Kulturnih ambasad tega konca tedna, namreč predajo štafete Mariboru in partnerskim mestom. "Trdno sem prepričana, da nam je uspelo uresničiti temeljno poslanstvo programskega sklopa Kulturnih ambasad; to je, da smo pripeljali kulturna središča drugih držav v Maribor, kjer bodo ostali vse do konca leta," je povedala pomočnica programskega direktorja in vodja mednarodnega sodelovanja Nataša Kos.

Ognjene skulpture so bile zares ognjene. V prvi vrsti odražajo odnos različnih umetnikov do javnega prostora in umetniških inštalacij v njem. Kažejo, kako umetniki v različnih okoljih in prostorih upodabljajo svoje vizije in z njimi dvigajo ozaveščenost ljudstva o kulturni zgodovini Evrope, hkrati pa prebujajo medsebojno razumevanje in prepletanje različnih kultur, saj umetniki prihajajo iz različnih koncev Evrope. Druži jih ljubezen do dela s svetlobo in njenih učinkov.

Delo so pripravili umetniki, povezani v Kulturno ambasado Estonije, baltske države, kjer so zimski dnevi precej krajši od noči in kjer je svetloba neprecenljiva zimska dobrina. Prepričani smo, da so obiskovalci z Ognjenimi skulpturami začutili, kako blizu smo si ne glede na geografsko razdaljo. In uresničil se je še en temeljni cilj Evropske prestolnice kulture - kultura nas je povezala.