O-STA

Prvi dan otvoritvenega vikenda postregel s prvimi vrhunci

Težko pričakovana otvoritev Evropske prestolnice kulture privabila zavidljivo število ljubiteljev različnih zvrsti kulture - Začetek programskih sklopov Terminal 12 in Kulturne ambasade

Maribor in partnerska mesta so danes prevzela prestolovanje evropski kulturi, ki bo trajalo vse do konca leta. Prvi uradni dogodek v sklopu Evropske prestolnice kulture je svoja vrata odprl ob 18. uri, ko je Fundacija Sonda predstavila serijo majic Walking gallery in fotomuzej.si. Na razstavi so na svoj račun prišli predvsem ljubitelji fotografije. Navdušenja ni bilo mogoče skriti.

Dobro uro in pol kasneje se je dogajanje preselilo v Vetrinjski dvor, kjer so na prve razstave povabile Kulturne ambasade. Vse leto bo program tega sklopa privabljal ljubitelje umetniških dogodkov, ki bodo prikazovali in predstavljali raznolikost in bogastvo evropskih in svetovnih kultur. "Zdaj sodeluje 24 držav, zanimanje pa še raste," razlaga Nataša Kos, ki se veseli prvih uspešno izpeljanih razstav. In kaj smo lahko videli? Predstavljali so se umetniki Finske in Estonije, kar ni naključje, saj sta prav finsko mesto Turku in estonska prestolnica Talin štafeto Evropske prestolnice kulture z začetkom tega leta predala Mariboru in partnerskim mestom.

Kulturna ambasada Finske nas je popeljala na podeželje. Markku Haanpää nam je na svoji razstavi "The Village" prikazal neobljudeno in pusto podeželje, ki pa izpolnjuje ideje o toplini doma in koreninah posameznika. Finsko mesto Turku se je predstavilo z vrsto gibljivih slik, ki so bodisi bile del uradnega programa Evropske prestolnice kulture bodisi so bile izbrane, da predstavljajo program. Vsak izdelek nam je izpovedal svojo zgodbo in predstavil Turku kot evropsko mesto kulture. Estonsko-finsko-madžarska naveza je pripravila razstavo, ki je povezala tradicionalno s sodobnim, starodavne običaje in sodobni način razmišljanja o nakitu in okrasnih predmetih. Zanimiva je tudi razstava "Call It a Day", ki jo je pripravilo 28 umetnikov različnih starosti iz Finske, Estonije in Madžarske za večjo prepoznavnost finskega stripa. Finska cirkuška skupina Turku 2011 je nevarno žonglirala z ognjem in z vrhunski akrobatski triki navdušila zbrano občinstvo ob odprtju programskega sklopa Kulturne ambasade. Kasneje zvečer smo na Glavnem trgu v Mariboru lahko občudovali Ognjene skulpture, s katerimi so nam estonski umetniki prikazali svoj odnos do javnega prostora in umetniških inštalacij v njem.

Ob 20. uri je svoja vrata odprla Unionska dvorana, na odru pa smo občudovali avtorski projekt dirigentke in avtorice Karmine Šilec Placebo ali Komu potok solz ne lije. Vrhunski scenski koncert, ki je do zadnjega kotička napolnil dvorano, je narejen po rimskokatoliškem besedilu iz 13. stoletja, Stabat Mater. Projekt v produkciji Carmine Slovenice je nastal v koprodukciji z zavodom Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture, Slovensko filharmonijo in Slovenskim komornim zborom. Izvedba je bila zaupana veliki in profesionalni zasedbi, ki je tudi tokrat požela velik aplavz: zboru Carmina Slovenica, sopranistki Sabini Cvilak, Slovenskemu komornemu zboru, kontratenoristu Bernhardu Landauerju, igralkama Jožici Avbelj in Olgi Kacjan, čelistki Karmen Pečar, akordionistu Marku Hatlaku, ansamblu za zgodnjo glasbo Musica Cubicularis in mnogim drugim.

In odvrteli smo se v noč. Društvo hedonističnih kreativcev je ljubitelje elektronske glasbe povabilo v Zavod Udarnik, kjer sta za izbrane ritme skrbela Jimi Tenor in Dj Esko Routamaa. Dogodek je po spletnem radiu dosegel tudi svetovno občinstvo, na kar so producenti zelo ponosni.

Zavrteli smo. Prvi dan nepozabnih kulturnih doživetij. In pripravljeni smo na jutri. In na vseh naslednjih 364 dni.