O-STA

Osrednji otvoritveni dogodek presežkov

Na odru se je zvrstilo več kot sto nastopajočih - Enourna uprizoritev Evropske prestolnice kulture in njenih raznolikih projektov

Že teden pred osrednjim otvoritvenim dogodkom Evropske prestolnice kulture je Trg Leona Štuklja obetal nekaj spektakularnega in enourna prireditev, ki jo je režiral Matej Filipčič, v neposrednem prenosu pa predvajala Televizija Slovenija, je pričakovanja povsem upravičila. Dogodek, ki so ga povezovali Tadej Toš, Polona Juh in Marko Mandić, je privabil nekaj tisoč obiskovalcev.

"Program odprtja EPK na Trgu Leona Štuklja je bil simbolna in svečana dobrodošlica umetnikom in umetnicam, občinstvu in samemu začetku EPK. Rdeča nit programa je bilo potovanje otroka in svetlobe skozi partnerska mesta, ki kot simbol spomina in poslanstva EPK oživljata in v mesta prinašata kulturo in vizionarstvo," je idejo, ki stoji za uprizoritvijo, opisal režiser Matej Filipčič.

Povabljeni visoki gostje in obiskovalci so imeli kaj videti. Na odru so se predstavili sopranistka Marta Zadro, pevka Maja Keuc, član skupine Siddharta Tomi Meglič, otrok z lučko, Jaka Nikitovič, Akademska folklorna skupina Študent, Akademski pevski zbor Maribor pod vodstvom dirigentke Zsuzse Budavari Novak, Rok Golob Orchestra ter Združeni harmonikarski orkester Konservatorija za glasbo in balet Maribor, Akademije za glasbo Ljubljana, Visoke šole za glasbo in upodabljajočo umetnost Gradec in Univerze Juraja Dobrile iz Pulja pod vodstvom dirigenta Slavka Magdiča. Z izbranim programom so nam v šestdesetih minutah predstavili vse žanre, ki jih ponuja in predstavlja Evropska prestolnica kulture, in navdušili zbrano občinstvo.

Osrednji otvoritveni dogodek so pospremili tudi slavnostni govori: zbrane so nagovorili župan Mestne občine Maribor Franc Kangler, generalna direktorica Zavoda Maribor 2012 - Evropska prestolnica kulture dr. Suzana Žilić Fišer, častni pokrovitelj Evropske prestolnice kulture in predsednik republike dr. Danilo Türk ter evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androula Vassilliou. Komisarka je projekt Evropske kulturne prestolnice opisala kot "edinstven dogodek, ki mu po obsegu in razsežnostih ni enakega, saj zajema celovit kulturni program in močno evropsko dimenzijo celo leto," in dodala, da bomo "s temi projekti slavili mesta, ki jih Evropa nosi v svojem srcu". Predsednik države dr. Danilo Tϋrk pa je med drugim poudaril: "Želimo si, da bi Evropska prestolnica kulture prinesla v Maribor in Slovenijo več optimizma, več dobre volje in več upanja, ki ga potrebujemo v teh časih." Franc Kangler, župan Maribora, je prav tako že v uvodu poudaril, da dogodek ni pomemben le za mesto, temveč za celo državo. Generalna direktorica zavoda MARIBOR 2012 - Evropska prestolnica kulture dr. Suzana Žilić Fišer pa je v svojem govoru izpostavila eno od poglavitnih vlog EPK: "Evropska prestolnica kulture povezuje. Najprej seveda s sodelovanjem izbranih mest in ustanov v prostoru med Muro, Dravo in Krko. S preseganjem tradicionalnih razumevanj povezuje širša družbena polja, razume vse segmente družbe kot imanentno kulturno področje. In s sodelovanjem v umetnostih, z gostovanji in skupnimi projekti išče podobnosti z drugimi mesti, okolji in ustvarjalnimi posamezniki v Evropi. Prav ta povezovalna vloga, to dopolnjevanje in iskanje skupnih ciljev, je eno od upanj današnje krizne družbe."